שתף קטע נבחר

 

מדען האקלים המוביל בעולם: "גובה פני הים יעלה ב-3 מטרים עד 2065"

ג'יימס הנסן, מדען האקלים הראשי של נאס"א בעבר, ו-16 מדענים מובילים בתחומם סבורים שהקרחונים בגרינלנד ובאנטרקטיקה יתמוססו בקצב הגבוה פי עשרה מההערכות הקודמות וגובה פני הים יעלה. הנסן, שהערכות קודמו שלו התממשו, קורא לפעול מיידית

במסגרת מה שעשויה להיות נקודת מפנה בפעילות בנושא שינויי האקלים, מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר מטיל אי-ודאות גדולה על היציבות לטווח-הקרוב של רמת גובה פני הים בעולם. המחקר, שנכתב בידי ג'יימס הנסן, מדען האקלים הראשי של נאס"א בעבר, ו-16 מחברים נוספים שרבים מהם נחשבים למובילים בעולם בתחומם - גורס שהקרחונים בגרינלנד ובאנטרקטיקה יתמוססו בקצב הגבוה פי עשרה מההערכות הקודמות, כך שגובה פני הים יעלה לכל הפחות ב-3 מטרים תוך 50 שנה בלבד.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה הירוקה

 

המחקר, שטרם עבר הערכה נוספת של מומחים בתחום, מציב חשיבות מחודשת לתופעה באוקיינוס שליד אנטרקטיקה שמביאה לכך שמימי קרחונים גורמים למים חמים ומלוחים יותר להתייצב מתחת לכיפות הקרח ומזרזים את קצב ההמסות.

ראיון עם פרופ' אורי מרינוב, בחודש שעבר    (צילום: אבי חי אורי דוידוביץ' וניצן דרור )

ראיון עם פרופ' אורי מרינוב, בחודש שעבר    (צילום: אבי חי אורי דוידוביץ' וניצן דרור )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

הנסן, הידוע כזורע בהלה שבדרך-כלל צודק, מכיר בכך שהמחקר שלו מרמז על שינויים משמעותיים הרבה מעבר להערכות הקודמות בנושא. בשיחת ועידה עם עיתונאים אמר הנסן, הנחשב כמוביל בתחום חקר שינוי האקלים, שהוא מקווה שהממצאים החדשים יהיו "משמעותית משכנעים יותר מכל דבר אחר שפורסם בעבר. אני בהחלט מוצא שהם כאלה".

 

ההשלכות לפי ממצאים המחקר הן שערי חוף רבות ייפגעו כתוצאה מעליית גובה פני הים. במחקר הובאה לדוגמה ניו-יורק. הנסן דורש פעילות מיידית כדי למנוע מכדור הארץ להתחמם יותר. רק בשבוע שעבר פורסם כי המחצית הראשונה של שנת 2015 היא החמה ביותר בהיסטוריה.

פינגווינים באנטרטיקה (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
פינגווינים באנטרטיקה(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

המחקר הזה של הנסן, הנחשב למדען האקלים המוביל בעולם, מצטרף לכמה מחקרים שפורסמו בחודשים האחרונים, המנבאים כי התחממות כדור הארץ עלולה אפילו להביא להכחדת האדם. בחודש שעבר טענו מדענים משלוש אוניברסיטאות מובילות בארצות-הברית כי בכדור הארץ החל שלב ההכחדה ההמוני השישי, כשמינים של בעלי חיים נכחדים במהירות של יותר מפי 100 מבעבר.

 

לפי המחקר, שערכו מדענים מפרינסטון, סטנפורד וברקלי, מאז ההכחדה החמישית שבה נעלמו הדינוזאורים לפני 65 מיליון שנה, לא הייתה היעלמות מהירה כל כך של מינים. "אנחנו נכנסים עכשיו לעידן ההכחדה ההמוני השישי, ללא כל צל של ספק", אמר פרופ' פאול ארליך מאוניברסיטת סטנפורד. המחקר התבסס על הכחדות מתועדות של סוגי צפרדעים, זוחלים ונמרים וכמו גם על רשומות של מאובנים ונתונים היסטוריים נוספים. במחקר הושווה "האובדן של מיני בעלי חיים בעידן המודרני להיעלמות בעלי חיים לפני הופעת האדם".

 

ממחקר נוסף, שפורסם בחודש מאי, עולה כי מאז 2009 קרחונים רבים לאורך מרחב החוף העצום של מערב אנטרקטיקה, באורך של כ-750 קילומטרים, החלו לפתע להישבר ולשחרר חתיכות קרח אל תוך האוקיינוס בקצב קבוע של כ-60 קילומטרים מעוקבים, או 55 טריליון ליטרים של מים, בכל שנה (55,000,000,000,000 ליטרים). דבר זה הופך את האזור לתורם השני בגודלו לעליית פני המים באנטרקטיקה, ונראה שאובדן הקרח לא מראה סימני האטה. הסכנה כמובן היא שעליית מפלס הים יגרום להצפות של אזורי החוף בכמה מקומות בעולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: נאסא
הקרחון לארסן B באנטרטיקה
צילום: נאסא
מומלצים