שתף קטע נבחר

מחפש רוב: נתניהו עשוי להעלות את מתווה הגז להצבעה ביום רביעי

ראש הממשלה מעוניין לעקוף את "משבר סעיף 52" ולסיים את הסאגה עוד לפני היציאה לפגרת הקיץ. אם יגויסו מספיק חברי אופוזיציה - המתווה יעלה בשלמותו להצבעה בכנסת. בקואליציה מקווים לתמיכה מהח"כים של ליברמן ולפיד

 

נתניהו ודרעי. לאשר את המתווה ()
נתניהו ודרעי. לאשר את המתווה

רגע לפני שהכנסת תצא לפגרת הקיץ תנסה הממשלה לאשר את מתווה הגז ולהביאו לכנסת: ביום רביעי ידונו חברי הממשלה בנושא, וייתכן שגם יצביעו על אישורו. במקביל, אם ראש הממשלה בנימין נתניהו יעריך שיוכל להשיג רוב לאישור המתווה גם בכנסת, הוא יעלה באותו יום גם להצבעה במליאה.

 

בכך מבקשת הקואליציה להשלים את ההליך שגרם לה מבוכה גדולה בתקופה האחרונה. אישור המתווה על-ידי הממשלה הותנה בחתימה של שר הכלכלה אריה דרעי להפעלת "סעיף 52", שמטרתו לעקוף את הממונה על ההגבלים. אולם דרעי סירב וההכרעה עברה לכנסת.

 

בשל היעדר רוב לקואליציה, ועל רקע סירובם של שלושה שרים לאשר את העברת הסמכויות בשל ניגוד עניינים, הוחלט בלית ברירה לדחות את העיסוק בנושא. לאורך התקופה האחרונה שוקל נתניהו להביא את המתווה השלם להצבעה בכנסת, בניסיון לגייס לו תמיכה גם מספסלי האופוזיציה (מקרב הח"כים של ישראל ביתנו ואולי גם יש עתיד).

 

אם אכן יאושר המתווה ביום רביעי בכנסת, דרעי צפוי לחתום על נושא העברת הסמכויות אליו ולמעשה לפטור את הקואליציה מהפלונטר הפוליטי שאליו נקלעה סביב המתווה.

 

מתווה הגז עורר מחלוקת ציבורית על רקע החשש להיווצרות מונופול שימנע הורדת מחירים לצרכנים בישראל, חרף עתודות הגז האדירות שנמצאו, ויניב רווחים אדירים לחברות הפרטיות על חשבון הציבור. בסוף יוני אושר מתווה הגז פה אחד בישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, אולם דרעי כאמור טרפד את אישורו.

 

על פי המתווה, חברות "דלק" ו"נובל אנרג'י" ימשיכו להחזיק במאגר לווייתן, הגדול ביותר שהתגלה בישראל, אך יידרשו למכור את רוב החזקותיהן במאגרי תמר וכריש-תנין בשנים הקרובות. המדינה קבעה תקרת מחיר והמתווה לא ישתנה במשך עשר שנים.

 

בשבוע שעבר חשף יו"ר ועדת הכלכלה איתן כבל (המחנה הציוני) כי התברר לו שדרעי מתכוון לסייע לקואליציה ולחתום על העברת הסמכויות אליו רק אם הכנסת תאשר את המתווה המלא. בשל כך הוחלט להביא את המתווה להצבעה בכנסת ולא לקדם את סוגיית העברת הסמכויות. עם זאת, דרעי הכחיש שבכוונתו לחתום.

 

הדיון ביום רביעי יתקיים שבוע וחצי אחרי דו"ח מבקר המדינה בנושא מדיניות משק הגז, שבו נטען כי "התנהלות הממשלה על זרועותיה בתחום הגז הטבעי הייתה לקויה ובלתי מגובשת. מסיבות שונות - שלחלקן תרמה התנהלות הממשלה - נוצר מונופול בתחום זה".

 

המבקר יוסף שפירא מתח ביקורת על נושא הסדרת משק הגז וקבע: "בנושא כה חשוב על הממשלה להתנהל כ'תזמורת הרמונית עם מנצח בראשה'", והוסיף כי מחיר הגז הטבעי, למרות המונופול, צריך להיות תחרותי. הוא קרא לתקן בהקדם את הליקויים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים