השרים החליטו: חוק השקיות חוזר לאישור בכנסת
הצעת החוק הקובעת כי על כל שקית ניילון נשלם 30 אגורות חוזרת לכנסת - לאחר שוועדת השרים אישרה את בקשת המשרד להגנת הסביבה להחלת דין רציפות. השר גבאי: "זהו עוד צעד שבו ישראל מתאימה את עצמה למדינות הסביבתיות המתקדמות"
חוק השקיות חוזר לכנסת לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה אישרה הבוקר (יום ב') את הבקשה להחלת דין רציפות לחוק לצמצום השימוש בשקיות נשיאה, שאת הליך חקיקתו החל השר להגנת הסביבה לשעבר, ח"כ עמיר פרץ. הצעת החוק אושרה בכנסת שעברה בקריאה ראשונה ובעקבות אישור השרים - היא תועבר לקראת אישור סופי של הצעת החוק במליאה.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, שהגיש את הבקשה - בירך על ההחלטה שהתקבלה פה אחד בוועדת השרים: "זהו עוד צעד שבו ישראל מתאימה את עצמה למדינות הסביבתיות המתקדמות". במשרד להגנת הסביבה אמרו כי ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה ולכן מדובר בבעיה סביבתית קשה.
לפי הצעת החוק, תיפסק לחלוטין חלוקת שקיות נשיאה חד-פעמיות "דקות", שעוביין פחות מ-20 מיקרון, בבתי העסק. כמו כן, בעל בית עסק יהיה חייב לגבות מהצרכנים תשלום עבור כל שקית נשיאה חד-פעמית, שעובייה בין 20 ל-50 מיקרון, ולציין את מחיר השקיות בנפרד בחשבונית לצרכן.
מחירה של כל שקית נשיאה לא יהיה נמוך מגובה ההיטל שישלמו למדינה יצרנים ויבואנים של שקיות נשיאה. סכום ההיטל המוצע הוא 30 אגורות בשלב הראשון, אך הוא ירד ל-20 אגורות לאחר שנתיים, ולאחר שנתיים נוספות ירד המחיר ל-10 אגורות לשקית.
לפי הצעת החוק, סכומי ההיטל יועברו למדינה לפי החלוקה הבאהה: 20% לקרן לשמירת הנקיון ו-80% לאוצר המדינה. בכוונת הממשלה להקצות את כספי ההיטל, בין היתר, למימון סיוע ליצרני שקיות נשיאה חד-פעמיות. במשרד להגנת הסביבה אמרו כי רשתות השיווק מוציאות כיום מדי שנה יותר מ-88 מיליון שקל על חלוקת שקיות נשיאה (המכונות גם "שקיות גופייה"), סכום שמגולגל אל הצרכן באמצעות מחירי המוצרים. המהלך שמקדם המשרד להגנת הסביבה אמור להוביל לשינוי כך שכל אדם יישא בעלויות לפי היקף הצריכה שלו.
לפי סקרים שערך המשרד, יותר מ-70% מהציבור תומכים בהפסקת חלוקת שקיות הפלסטיק בחינם. ישראלי ממוצע צורך כ-275 שקיות פלסטיק בשנה, ובסך הכל נצרכות בישראל כ-2.2 מיליארד שקיות בשנה. חלק גדול מהשקיות מביאות לפגיעה בשטחים הפתוחים ולזיהום המרחב העירוני, שמורות טבע, חופי הים והים עצמו.