לא מוצאים עבודה? אל תמהרו לפתוח עסק
החלטתם לצאת לדרך עצמאית ולפתוח עסק משלכם? בהצלחה, יש סיכוי שתצאו ממעגל מחפשי העבודה. אבל מה יקרה אם תגלו שבעצם אינכם מתאימים לניהול? כל הדברים שצריך להביא בחשבון רגע לפני שאתם הופכים לעצמאים
מחפשי עבודה רבים בוחרים באפשרות של עצמאות, לא בגלל שהם רוצים ולא כי באמת מתאים להם להקים עסק. הם בוחרים להקים עסק עצמאי מכיוון שהם בורחים מהקושי במציאת עבודה ומניחים שיצליחו יותר אם יפתחו עסק משלהם. אבל זה לא כל כך פשוט; רבים יותר נכשלים בפתיחת עסק, לעומת אלו שמצליחים. אז מה חשוב לקחת בחשבון לפני שקופצים לעצמאות ואיך נכון לעשות זאת?
- עוד טיפים לניהול עסקים
- בערוץ קריירה
קשה היום למצוא עבודה, יותר מאי פעם - עובדה זו מוכרת למחפשי עבודה בכל הגילאים, משני המינים, בכל תפקידים ובכל המגזרים. מדוע? משום שיש כיום בישראל כמיליון איש שמחפשים עבודה, רובם עובדים ומחפשים במקביל ולכן מספר זה לא נספר בשום מקום. אבל מיליון איש יוצרים קושי שלא היה בעבר: קושי להתבלט יותר ממועמדים אחרים וקושי להיבחר ולזכות בתפקיד המוצע.
בנוסף, לתהליך חיפוש עבודה התווספו כלי מיון חדשים, שבהם נעזרים מעסיקים על מנת להתמודד עם המועמדים הרבים. כך, במקרים רבים תהליך המיון ארוך ומתסכל יותר, וזו הסיבה שיותר ויותר מועמדים מעדיפים לנטוש את החיפושים באמצע ולבחור באפשרות שנראית מבטיחה יותר, קלה יותר ונעימה יותר - פתיחת עסק חדש.
אפשרות זו משמשת נתיב המלטות למחפשי עבודה מעל גיל 50, אך לא רק להם. אך לפני שבוחרים באופציה של פתיחת עסק - חשוב לדעת כי נתוני איגוד לשכות המסחר מראים שמעל 70% מהעסקים הקטנים נסגרים. אז לפני שבוחרים באפשרות זו - יש לקחת בחשבון כמה שיקולים נוספים:
הסיבה האמיתית - נכון לפתוח עסק עצמאי מסיבה של אמונה אמיתית, שזה מה שנכון עבורכם. כך למשל רצון להגשים חלום או להגדיל את ההכנסה. סיבה לא נכונה היא שיקולים שנובעים מבריחה מחיפוש עבודה.
בחינת סיכויים וסיכונים - כדאי לבחון מה היתרונות שאתם מביאים לעסק שאתם רוצים לפתוח - מיומנויות מיוחדות, ידע יוצא דופן, קשרים ועוד. חשוב להבין מה מייחד אתכם ל המתחרים הפועלים ביום באותו תחום, ומאידך מה יקל על חדירתכם לשוק.
בחינה כלכלית - אם חשוב לכם להכניס כסף הביתה, כדאי לבחון כמה זמן יידרש לכם להרים עסק שיניב הכנסה מספקת בעיניכם. עליכם לקחת בחשבון את ההוצאות הכרוכות בפתיחת עסק, והן לגמרי לא מועטות- כרטיס ביקור, אתר או דף נחיתה, יעוץ עסקי - וזו רק תחילת הרשימה. חשוב לזכור, שיתכן שידרשו כמה חודשים בהם אתם רק מוציאים כספים על ההקמה ולא מכניסים דבר וחשוב לבדוק האם אתם ערוכים לכך מבחינה כלכלית.
כשהעסק לא מצליח
אנשים שפתחו עסק מגלים פעמים רבות לאחר כמה חודשים, שלא נכנס להם כסף כמעט, ומאידך ההוצאות שלהם זינקו. רק כעבור זמן מה הם מבינים את הסיבה: לרוב יש לעסק שלהם מתחרים ותיקים וטובים עם נוכחות שיווקית גבוהה יותר ויכולת כלכלית איתנה יותר, שהיכולת להתמודד מולם יחסית קטנה.
בדיעבד, רבים מבינים שזה לגמרי לא פשוט ושהם בכלל לא מתאימים לנהל עסק. המחשבה שהכי כואבת עבורם היא, שבתקופה הזו כספים לא נכנסו ומאידך כספים רבים יצאו לטובת העסק. לא פעם הם חוזרים שוב לחפש עבודה, אך כשחוזרים לחפש עבודה לאחר סגירת עסק מתחילים את התהליך עם תחושה של כישלון צורב, מינוס גדול יותר בבנק, צורך בפרנסה מיידית וחוסר סבלנות לבחור את המשרה המתאימה באמת.
מה עושים?
מומלץ לבחון את האפשרות לקחת סיכון מושכל ולפתוח עסק כאשר במקביל ממשיכים להיות מועסקים. אם אין לכם עבודה כרגע כשכירים - רצוי למצוא אחת ולפתוח במקביל עסק קטן לשעות הפנאי. כך אם תסגרו אותו - לא תסתכנו יתר על המידה כי שכרכם לא ייפגע. אם לעומת זאת, העסק יצליח כלכלית ותצברו מאגר לקוחות מרוצים - אז תוכלו להתפטר מעיסוקכם כשכירים ולהתמקד בעסק.
חשוב שתפתחו עסק כי אתם באמת מאמינים, שנכון לכם להיות עצמאיים, ולאחר שבדקתם בקפידה את כל הנתונים. בפועל, לא לכולם מתאים להיות עצמאים ולכן חשוב לבדוק אם בכלל הרעיון להיות עצמאים מתאים גם לכם. רבים שניסו ונכשלו מודים בדיעבד, כי אם היו מקדישים לתהליך של מציאת עבודה קצת יותר זמן, ופועלים נכון - הם היו היום מועסקים ומאחוריהם חודשים של הכנסה.
נירית גלר ג'מילי – יעוץ מקצועי במציאת עבודה, מחברת הספר "המדריך המלא לבחירה ומציאת עבודה"