קנאביס רפואי: מי יקבל רישיון ואיך תתבצע הרפורמה? מדריך
עשרות אלפי חולים המטופלים בקנאביס רפואי, שמחו אתמול (ב') לשמוע את סגן שר הבריאות יעקב ליצמן, מכריז על הרפורמה הצפויה בתחום. מי יוכל לאשר את קבלת הקנאביס, האם מספר הזכאים יגדל ואיך תתבצע החלוקה? כל התשובות
אתמול (ב') הודיע סגן שר הבריאות יעקב ליצמן על שינויים מרחיקי לכת בכל הקשור למדיניות משרד הבריאות בנוגע לקנאביס רפואי. המדיניות החדשה צפויה להקל משמעותית על 22,350 החולים שמחזיקים ברישיונות לשימוש בקנאביס רפואי.
ד"ר רון תומר, מנהל הוועדה המקצועית של איגוד הרוקחות, מתארח באולפן ynet ומברך על ההחלטה. לדבריו מדובר בהתחלה של תהליך המאפשר לגיטימציה של הקנאביס הרפואי והתייחסות אליו כאל חומר רפואי בדיוק כמו תרופות אחרות.
"תהיה סטנדרטיזציה של איכות וכמות החומר, כדי שהחולים יידעו מה בדיוק הם מקבלים. לא רק זאת, החולים יוכלו לקבל מהרוקחים ייעוץ לגבי נטילה נכונה של הקנאביס, בהתייחס למצבם הבריאותי".
קראו עוד על הקנאביס הרפואי:
המדינה תצטרך לחשוב מחדש על הסדרת תחום הקנאביס
מחקר ישראלי קבע: קנאביס רפואי באמת יעיל?
האחראי לשעבר על מתן קנאביס: "הנזק גדול מהתועלת"
כל מה שצריך לדעת על מכירת קנאביס רפואי
לפניכם כל השאלות והתשובות, כפי שניתנו על ידי משרד הבריאות.
מי יכול לתת רישיון לשימוש בקנאביס רפואי?
עד כה היו 36 רופאים שהיו מוסמכים לתת המלצות. ההמלצה הייתה מגיעה למשרד הבריאות במרפאות היק"ר (יחידות קאנביס רפואי), וצוות רפואי קבע האם מקבלים או לא מקבלים את ההמלצה. במידה וההמלצה התקבלה - היה ניתן הרישיון לחצי שנה.
מעכשיו יוכלו רופאים מומחים לתת את הרישיון ובכך יגדל מספר הרופאים באופן דרמטי. מהלך זה יקל על הבירוקרטיה המסורבלת איתה מתמודדים כיום החולים.
מי זכאי לקבל רישיון לקנאביס רפואי?
לפי התוויות שקבע משרד הבריאות (נוהל 106):
מטופלים בזמן טיפול בכימותרפיה ועד חצי שנה מסיומו לצורך הקלה בבחילות, בהקאות או בכאבים הקשורים לטיפול.
מטופלים הסובלים ממחלת מעי דלקתית (כמו קרהון וקוליטיס).
מטופלים הסובלים מכאב נוירופאתי המטופלים במרפאת כאב מוכרת בתקופה של שנה לפחות.
מטופלים המאובחנים בכשל חיסוני נרכש - איידס, טרשת נפוצה, פרקינסון, תסמונת טוראט ופוסט טראומה.
ההתוויות יהיו בדיון מתמיד במשרד הבריאות, כפי שנהוג בכל ההתוויות והסיכומים הרפואיים. זה נשאר סם מסוכן ולא משתנה מבחינת המעמד שלו.
איך תתבצע החלוקה?
כיום ניתן לקבל קאנביס בשני מקומות: בית החולים אברבנאל ובית החולים צפת או באמצעות ספק חיצוני כמו תיקון עולם, שמבצע שליחות עד לבית החולה. בעתיד כל בית מרקחת שירצה ויעבור את ההכשרה המתאימה, יוכל לשווק קנאביס רפואי. הקנאביס יגיע לבתי המרקחת אחרי שחברה מטעם משרד הבריאות, תאסוף אותו מהמגדלים ותעביר לבתי המרקחת בצורה קפדנית וסדורה.
האם ניתן יהיה לקבל את המרשם בכל בית מרקחת?
כנראה שכן. כל בתי מרקחת המפוקחים שיהיו מעוניינים בכך, יספקו את התכשיר על פי מרשם. לבתי המרקחת יש אינטרס כלכלי. יו"ר איגוד הרוקחים בירך אתמול בכנסת על ההחלטה. כמובן שיהיו הגבלות על הקנאביס, כמו בכל תרופה.
איך הרופא יודע מי זכאי לקנאביס ובאיזה מינון?
הרופאים המומחים יעבירו השתלמות שתסביר להם על הזכאויות לקבלת הטיפול ומה המינונים שכל חולה צריך לקבל על פי סוג המחלה שלו ומצבו הרפואי.
כיצד ניתן יהיה ליטול את הקנאביס?
הקנאביס יינתן בצורות שונות: תפרחת, שמנים ואולי גם עוגיות.
מתי הרפורמה תיכנס לתוקפה?
עדיין לא ידוע. הרפורמה לא תתחיל היום או מחר וייקח קצת זמן עד שרופאים מומחים יוכלו לתת רישיונות לחולים. עדיין אין תאריך יעד ליישום.
האם מספרם של הזכאים לקנאביס יגדל?
מדיניות משרד הבריאות היא שכל חולה שצריך - יקבל קנאביס. אולם מומחים בענף מעריכים שחולים רבים שלא צלחו את הבירוקרטיה המורכבת, יפנו כעת לקבל רישיון.
איך ניתן לוודא שאין "זליגה" של הקנאביס לכאלו שאינם צריכים אותו?
האחריות של משרד הבריאות היא על החולים, תפקידם של המשטרה והמשרד לביטחון הפנים לאכוף את החוק.