שתף קטע נבחר
 

למה אנחנו עייפים כל הזמן? 8 גורמים והדרך לתקנם

עייפים כל הזמן ואין לכם אנרגיה? יכול להיות שאתם סובלים מבעיה בריאותית רחבה יותר או ששינוי קל באורח החיים יפתור את העייפות. כל הסיבות, התסמינים והפתרונות לעייפות

עייפים באמצע היום - וכלום לא עוזר?  יכול להיות שאתם סובלים מחולשה ועייפות כרונית, הנגרמות לרוב בגלל בעיה בריאותית פיזית או נפשית. החולשה צפויה לחלוף או להתמתן בעקבות טיפול בבעיה הרפואית שגרמה לה.

 

קראו עוד על עייפות כרונית:

עייפים כל היום? 8 סיבות ופתרונות

9 הסיבות בגללן אתם עייפים באימונים - והפתרונות

עייפים אחרי ארוחת הצהריים? אולי אתם סובלים מסינדרום PLD

 

בשונה מעייפות כרונית, המחסור באנרגיה ועייפות מזדמנת, היא בדרך כלל תוצאה של אכילה, שתייה ושינה לא נכונה. במקרים האלו, חוסר האנרגיה שלכם הוא תופעה בריאה. הגוף מאותת לכם שההתנהלות התזונתית או הפיזיולוגית שלכם אינה נכונה כדי שתוכלו לתקן אותה, והתסמינים יחלפו תוך דקות או שעות מהרגע שנתקן את הסיבה שגרמה לה.

 

פעילות גופנית ספורטיבית סדירה ידועה כתורמת להעלאת האנרגיה והחיוניות, אך עייפות ותשישות כרונית לא רק שתפגע בתפקוד היומיומי הבסיסי, אלא תפגע גם במוטיבציה ובאנרגיות להתאמן, ותשפיע לרעה על עצם ההנאה שבפעילות גופנית סדירה.

 

לפניכם שמונה גורמים שעלולים להוביל לעייפות כרונית, התסמינים והפתרונות שלהם:

 

מתאמנים הרבה? הקפידו על זמני מנוחה ותזונה מתאימים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מתאמנים הרבה? הקפידו על זמני מנוחה ותזונה מתאימים(צילום: shutterstock)

 

1. אימון יתר

הבעיה: תסמונת אימון יתר נגרמת בשל עומס גדול באימונים, בלי זמן התאוששות מספק ותזונה לא נכונה. נוצר חוסר איזון בין עומס האימונים לבין היכולת של גוף המתאמן להסתגל לעומס. אימון יתר, אך עלול לגרום לירידה ביכולות הגופניות ולפגיעה בבריאות.

 

התסמינים: אין אינדיקציה ברורה לנקודה בה מרגישים שסובלים מאימון יתר, אך אם אתם מתאמנים קשה ומרגישים ירידה בסיבולת, עייפות כללית, דופק גבוה, חוסר תיאבון, בעיות שינה, שברי מאמץ, או שינוי בדפוסי המחזור החודשי, יכול להיות שאתם מגזימים עם האימונים או סובלים מסינדרום אימון יתר.

 

הפתרון: האיבחון של אימון יתר יכול להיות בעייתי מכיוון שכל אחד מרגיש את הסימפטומים בצורה שונה. לכן מאוד חשוב להיות קשובים לגוף, במיוחד אלו שעוסקים בספורט תחרותי ואינטנסיבי. במקרה של חשש, פנו לרופא ספורט, פיזיולוג או תזונאי ספורט לצורך הבחנה וטיפול.

 

הטיפול הכי טוב הוא המניעה: תכנית אימון מותאמת לפי סרגל עומסים ושמירה על עקרונות בתזונת ספורט בהתאם לענף הספורט. כשסובלים מאימון יתר צריך להפחית באינטנסיביות האימונים ובמקרים מסוימים תידרש מנוחה מוחלטת.

 

ככלל, ככל שהאימונים יותר ארוכים ויותר אינטנסיביים, וודאו שאתם מספקים לגוף מנוחה מספקת ותזונה נכונה.

 

דיכאון משפיע על רמת האנרגיה וגם על איכות השינה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דיכאון משפיע על רמת האנרגיה וגם על איכות השינה(צילום: shutterstock)

 

2. דיכאון

הבעיה: כאשר נוירוטרנסמיטרים, כמו סרוטונין ודופמין, אינם מאוזנים במוח, הם יכולים להשפיע ישירות על רמות האנרגיה. ויסות הורמון השינה, מלטונין, נעשה על ידי הסרוטונין, כך שאם רמותיו לא תקינות זה יכול להשפיע גם על איכות השינה.

 

כמו כן, דיכאון משפיע על כל היבט של חיים, מדפוסי השינה, מוטיבציה לעשות דברים ויכול להשפיע על הבחירות התזונתיות שלך, ואלו ישפיעו על רמות האנרגיה שלך באופן כללי.

 

הפתרון: אם אינכם מוצאים הנאה בדברים שבדרך כלל גרמו לך להנאה ולאושר, כדאי לך לפנות לרופא המטפל שלך לאבחנה. ההכוונה לטיפול תרופתי ואיזון הנוירוטרנסמיטרים יוכלו לפתור את הבעיה.

 

אורח החיים המודרני מלחיץ ועלול לגרום לחוסר איזון פיזי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אורח החיים המודרני מלחיץ ועלול לגרום לחוסר איזון פיזי(צילום: shutterstock)

 

3.  סטרס

הבעיה: לחץ וסטרס או בעגה המקצועית "מצב עקה", מתאר מצב מתמשך של חוסר איזון גופני, רגשי או נפשי. סטרס כרוני יגרום לעייפות כחלק משגרת החיים. סטרס היא תופעה יותר שכיחה במדינות מפותחות, בשל אורח החיים המודרני האינטנסיבי והשוחק.

 

התסמינים: מתח נפשי וסטרס כרוני גורמים לא רק לתחושת עייפות פיזית ותשישות מצטברת, אלא גם יגרמו לשורה של תגובות פיזיולוגיות ולירידה בתפקוד מערכות שונות בגוף, כגון ירידה בתפקוד המערכת החיסונית, עלייה בלחץ דם, דופק מואץ, בעיות שינה והפרעות במערכת העיכול.

 

חלק מהגורמים לתוצאות הסטרס קשורות לחוסר איזון בהפרשה ההורמונאלית של הורמוני סטרס: אדרנלין, נוראדרנלין, דופאמין, ובמיוחד של קורטיזול. יש חוקרים שטוענים כי 50% מה מחלות הן תוצאה ישירה או עקיפה של סטרס. המחלות היותר מוכרות בתחום הן מחלות לב, שבץ, מעי רגיז, מחלות אוטואימוניות וסרטן.

 

הפתרון: חשוב לדעת לזהות את מצבי הסטרס ולנסות להתמודד איתם בצורה נכונה או לפנות לפסיכולוג או לרופא המטפל. חלק מהדרכים להתמודדות עם סטרס הן שיטות הרפיה כגון מדיטציה, דימיון מודרך ויוגה.

 

באוכלוסייה הכללית פעילות גופנית סדירה היא וסת סטרס העיקרי בחיים, בין היתר בגלל שגורמת להפרשה של חומרים שעוזרים בניטרול קטכולאמינים - חומרים שמשתחררים בזמן הסטרס. במקביל חשוב להקפיד על תזונה נכונה, למשל הימנעות מדילוג על ארוחות וממזונות מעוררי סטרס כגון אלו המכילים קפאין, אלכוהול, סוכרים פשוטים.

 

צפו בקשר בין מצבי סטרס לבין בריאותכם:

 

 

4. חוסר בברזל ואנמיה

הבעיה: חוסר בברזל או אנמיה יכולים להיגרם מסיבות רבות בהן תזונה שאינה כוללת מספיק מקורות לוויטמין B12, איבוד דם, בעיית ספיגה או מחלה המובילה לחולשה ועייפות כללית.

 

התסמינים: חוסר בברזל יגרום לירידה ברמת ההמוגלובין ובתאי הדם האדומים, אלו אחראים על נשיאת החמצן בגוף ובשרירים. במקרה כזה תהיה ירידה ביכולת החמצון של הגוף, שתהיה מודגשת בזמן פעילות גופנית, כשהגוף צריך הספקה גבוה יותר של חמצן.

 

חסר ברזל אף ללא אנמיה, יגרום לחולשה, לעייפות כללית ולסחרחורות. בזמן פעילות גופנית תהיה ירידה כללית ביכולות הפיזיות: בצריכת החמצן המרבית, בהתאוששות, דופק מוגבר במאמץ נתון.

 

הפתרון: הסימפטומים שמרגישים קשורים לרמת החוסר בברזל ומאגריו, ולכן צריך להתאים טיפול בהתאם לאחר התייעצות עם הרופא ועם הדיאטן הקליני. חשוב לשלב בתפריט מאכלים עשירים בברזל ובמקרים מסוימים לשקול טיפול בתוסף תזונה של ברזל או ויטמין B12. כמו כן חשוב מאוד להבין מה הסיבות לחוסר בברזל.

 

עייפות היא סימפטום האופייני למחלת הנשיקה, לפיברומיאלגיה ולעייפות כרונית (צילום:shutterstock ) (צילום:shutterstock )
עייפות היא סימפטום האופייני למחלת הנשיקה, לפיברומיאלגיה ולעייפות כרונית(צילום:shutterstock )

 

5. מחלות ויראליות

הבעיה: פיברומיאלגיה, תסמונת העייפות הכרונית ומחלת הנשיקה הן תסמונות שונות, אך מאוד דומות מבחינת הסימפטומים שלהן. אלו יפגעו קשות באיכות החיים כולל פגיעה בביצוע פעילויות יומיומית שגרתיות ולפעמים נדרשים חודשים רבים ואף שנים עד להחלמה.

 

התסמינים: הסובלים מפיברמיאלגיה, מחלת הנשיקה ותסמונת העייפות הכרונית מרגישים תשישות כללית שלא תחלוף גם אחרי מנוחה ושינה טובה. בנוסף, עלולים לחוש כאבי שרירים, כאבי ראש, דופק גבוה, כאבי פרקים, סיבולת גוף נמוכה, לסבול מבעיות שינה, דיכאון ועוד. במקרים אלו לא ניתן לייחס את הסימפטומים לבעיה ספציפית אחת במערכת כלשהי בגוף.

 

הפתרון: יש לפנות בהקדם לרופא המטפל לצורך הבחנה וטיפול בבעיה. הסיבות לתסמונות האלו לא תמיד ברורות, אך לעיתים קרובות יש להן קשר נגיפי וזיהומי כלשהו של מערכת החיסון. למשל מחלת הנשיקה (מונונוקלאוזיס זיהומי), יכולה לנבוע מנגיף אפשטיין בר (EBV) או מנגיף ה-CMV.

 

במקרה של תסמונות העייפות הכרונית, לאחרונה מדענים גילו שהסיבה למחלה קשורה בהידבקות בנגיף ה-XMRV . גילוי זה מהווה צעד חשוב בפתרון הבעיה. האבחנה תעשה בדרך כלל בהתבסס על התסמינים ובדיקה לנוגדנים כלליים לחלבונים ויראליים בדם החולה.

 

 

 

 

במקרה של בעיה בבלוטת התריס, יש טיפול תרופתי יעיל שיפתור גם את העייפות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
במקרה של בעיה בבלוטת התריס, יש טיפול תרופתי יעיל שיפתור גם את העייפות(צילום: Shutterstock)
 

 

6. חוסר איזון הורמונלי

הבעיה: העייפות וחוסר באנרגיה יכולים להיות תופעת לוואי של הפרעות הורמונליות שונות כמו תת פעילות של בלוטת התריס, תת פעילות של בלוטת יותרת הכליה, מצבי סטרס וסוכרת לא מאוזנת.

 

התסמינים: בלוטת התריס היא בלוטה קטנה בצורת פרפר הממוקמת בבסיס הצוואר, היא אחראית על תפקודים רבים בגוף, וכאשר הרמות שלה נמוכות, זה יגרום בין היתר לירידה ברמות האנרגיה, משום שהיא אחראית על חילוף החומרים בגוף. חוסר איזון שלה יכול גם להשפיע על לחץ דם, קצב פעימות לב, תדירות היציאות לשירותים, מצב הרוח ועוד.

 

הפתרון: יש לפנות לרופא המטפל ולתאר לו את הסימפטומים. טיפול תרופתי יעזור להסדיר את תפקוד הבלוטה ואת כל הסימפטומים הנלווים.

 

נוטלים תרופות? יש מצב שהעייפות היא תופעת לוואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נוטלים תרופות? יש מצב שהעייפות היא תופעת לוואי(צילום: shutterstock)

 

7. תופעת לוואי של בעיה בריאותית אחרת

הבעיה: חולשה היא בעיה שכיחה אצל מי שסובל מהפרעות בתפקוד הכבד, לחץ הדם, הלב והכליות כמו אי-ספיקת כליות, אי-ספיקת כבד ודלקת של הכבד (הפטיטיס) לסוגיה השונים. מחלות לב וריאות כמו אי-ספיקת לב ותסמונת דום נשימה בשינה גורמות גם הן לחולשה ולעייפות כרונית.

 

במקרים רבים החולשה וכאבי השרירים עלולים להיות תופעת לוואי של תרופה. בין התרופות שעלולות לגרום לחולשה: תרופות להורדת לחץ דם, תרופות אנטי-דיכאוניות, תרופות נגד אלרגיה, סוגים שונים של תרופות אנטיביוטיות.

 

הפיתרון: לפנות בהקדם לרופא המטפל או לרופא מומחה. באמצעות בדיקות נוספות כמו בדיקות דם, בדיקות הדמיה או בדיקה במעבדת שינה, יוכל להבין מה הסיבה לחולשה ולחוסר האנרגיה, ולהציע פתרונות בהתאם.

 

תזונה עשירה בג'אנק פוד ואורח חיים עצלני מעייפים את הגוף (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
תזונה עשירה בג'אנק פוד ואורח חיים עצלני מעייפים את הגוף(צילום: shutterstock )

 

8. אורח חיים יושבני

הבעיה: עודף משקל, תזונה לקויה, חוסר בפעילות גופניות ועישון יגרמו לתחושה של חוסר אנרגיה כללית, כבדות ותחושת התנוונות כללית. תזונה נכונה במובן הרחב של המילה ואורח חיים פעיל וספורטיבי הם הבסיס לגוף בריא וחיוני.

 

הפתרון: התחילו להיות יותר אקטיביים, מחקרים מלמדים שאנשים שמקפידים לבצע פעילות ספורטיבית מתונה באופן סדיר נהנים משעות רבות של ערנות ומתחושת חיוניות לעומת אנשים לא פעילים.

 

הקפידו על תזונה נכונה ומאוזנת, עשירה בפירות וירקות. שתו יותר מים ואל תדלגו על ארוחות. מעבר לכך, הפחיתו משמעותית ג'אנק פוד,  שאינו תורם לבריאות ואף ממש מזיק לה.

 

הכותב הוא מומחה לתזונת ספורט, תזונאי נבחרת ישראל בכדורגל ומייעץ לספורטאים




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נרדמים באמצע האימון? יכול להיות שיש לכך סיבה מוצדקת ופיתרון פשוט
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים