שתף קטע נבחר

 

בג"ץ פסק: בתי המריבה ייהרסו; עימותים בבית אל

התנגשויות בין כוחות הביטחון למתנחלים על רקע החלטת השופטים שלפיה בנייני דריינוף ייהרסו. מפגינים יידו אבנים והשליכו שולחנות על שוטרי מג"ב, אך ציוד הנדסי שהגיע ליישוב כבר החל בעבודות. במקום עצורים ופצועים קל. בבית אל קוראים לגיוס המוני. היזם מאיר דריינוף חסם את הגישה למבנים

 

המהומות: הריסת הבתים בבית אל    (צילום: איתי בלומנטל)

המהומות: הריסת הבתים בבית אל    (צילום: איתי בלומנטל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

העימותים בבית אל, היום (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית) (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)
העימותים בבית אל, היום(צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)
 

 

תחילת עבודות ההריסה, היום בבית אל (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית) (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)
תחילת עבודות ההריסה, היום בבית אל(צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)

 

בג"ץ קבע: סאגת בנייני דריינוף תסתיים בהריסת בתי המריבה בבית אל - שהחלה כבר בצהריים ותסתיים לכל המאוחר עד מחר (יום ה'). בעקבות החלטת השופטים הגיע ליישוב כלי הנדסה כבדים והחלו בעבודות ההריסה בסביבות השעה 12:00. במקביל התחדשו עימותים אלימים וקשים במקום: מתנחלים הבעירו אש, יידו אבנים, והשליכו שולחנות וכסאות על כוחות מג"ב שחצצו בינם לבין המבנים. השוטרים השתמשו באמצעים לפיזור הפגנות, כולל זרנוקי מים. לפחות 4 מפגינים נעצרו ו-6 נפצעו קל מאוד. ynet מעביר שידור חי מהאירועים בבית אל.

 

לפסיקה המלאה של בג"ץ - לחצו כאן

 

השופטת מרים נאור דחתה את העתירה שהגיש היזם של המבנה וקבעה: "דין העתירה להידחות על הסף מחמת מעשה בית דין". על פי השופטים, הטענת העיקרית של העותרים היא כי סיום הליכי התכנון מהווה שינוי נסיבות מהותי המצדיק לשנות מפסקי הדין שניתנו, אולם השופטת נאור קבעה כי גם אם הייתה מניחה שהליכי התכנון הסתיימו כדין ויש למבנים היתר בנייה "לא היה בכך כדי לשנות את המסקנה כי יש לדחות את העתירה על הסף".

 

דקות אחרי ההודעה על הפסיקה הגיעו לבית אל נציגי משרד הביטחון להכנות לפני הריסה, ובהמשך גם ציוד הנדסי כבד כגון טרקטורים. התחושה בקרב התושבים הייתה הלם מוחלט. עשרות צעירים ביישוב כבר סמסו לחבריהם להגיעו בבהילות לקראת ההריסה הצפוייה. מיד עם קבלת ההודעה עלה הרב דוד נזרי ממחלקת הדת של היישוב על גג המכולת וקרא לנוכחים: "כל הנערים להרים טלפונים להורים שיגיעו לכאן, להיות עם הבנים והבנות בשעות הקרובות בבית אל. להתקשר לחברים, שיגיעו כולם".

 

למקום הגיע גם קבלן הפרויקט השנוי במחלוקת, מאיר דריינוף, וחסם במכוניתו את שביל הגישה למבנים כדי למנוע את הגעת הכוחות שאמורים להרוס אותם.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו זימן ללשכתו כמה שרים להתייעצות דחופה בעקבות החלטת בג"ץ. הנשיאה נאור הדגישה שבפסק הדין המקורי בעניין בנייני דריינוף (פסק דין קאסם) נקבע מפורשות כי אין מקום לאפשר את מיצוי הליכי התכנון של המבנים הקיימים וכי דינם להיהרס: "פעולותיה של העותרת, שנועדו לשנות מתוצאת פסק הדין, וכן האצת הליכי התכנון במסגרת הדחייה שניתנה לפנים משורת הדין... אינן מצדיקות לסטות מכלל סופיות הדיון".

 

פסק הדין ניתן פה אחד ולשופטת נאור הצטרפו אסתר חיות וסלים ג'ובראן: "יש לזכור במה עסקינן בהליך זה: מדובר בשני מבנים שנבנו על-ידי חברה קבלנית באופן בלתי-חוקי, כאשר לאחר שנים של התדיינות קבע בית המשפט בעניין קאסם כי עד כאן ולא יותר".

 

בתגובה מסר יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט: "זוהי פסיקה מצערת של בג"ץ, שהחליט להתעלם מעמדת המדינה כפי שהוגשה אתמול על פי דרישת הבית היהודי. הפסיקה תביא בעקבותיה לתנופת בנייה בכל רחבי ההתיישבות. מטרתם לא תושג: ההיפך. מרגע שהתקבלה ההחלטה אני אומר באופן ברור: מחאה כן - אלימות לעולם לא. אני קורא לראש הממשלה להודיע כעת על קיום הבטחתו לבניית 300 יחידות דיור ביהודה ושומרון כפי שהתחייב".

 

מעצרים במהלך ההפגנה, היום בבית אל (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
מעצרים במהלך ההפגנה, היום בבית אל(צילום: איתי בלומנטל)

 

עימותים אלימים אחרי ההודעה על הריסת בבית אל (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית) (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)
עימותים אלימים אחרי ההודעה על הריסת בבית אל(צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)


 (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית) (צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)
(צילום: הלל מאיר, סוכנות תצפית)

טרקטורים מגיעים לבית אל, הבוקר (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
טרקטורים מגיעים לבית אל, הבוקר(צילום: איתי בלומנטל)

 

הקבלן מאיר דריינוף חוסם את שביל הגישה למבנים (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
הקבלן מאיר דריינוף חוסם את שביל הגישה למבנים(צילום: איתי בלומנטל)

 

בתי המריבה, בנייני דריינוף (צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות") (צילום: אוהד צויגנרבג,
בתי המריבה, בנייני דריינוף(צילום: אוהד צויגנרבג, "ידיעות אחרונות")
  

 

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

 

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

בית אל, הבוקר (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
בית אל, הבוקר(צילום: ליאור פז)

 (צילום: ליאור פז) (צילום: ליאור פז)
(צילום: ליאור פז)

 

כיסאות באוויר. עימותים הלילה בבית אל    (צילום: דוברות מטה בית אל)

כיסאות באוויר. עימותים הלילה בבית אל    (צילום: דוברות מטה בית אל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שר התיירות, יריב לוין, מסר בתגובה לפסק הדין: "פסיקת בג"ץ להורות על הרס הבתים בבית אל היא חרפה וכתם מוסרי נוסף על מערכת המשפט".

 

שרת המשפטים איילת שקד הוסיפה: "אנו חיים תחת שלטון חוק ועלינו לקבל את פסק הדין ועמו את רוע הגזרה. הבתים בבית אל יהרסו וייבנו מיד לאחר מכן. זוהי הדרך היהודית. לא מאבדים תקווה וממשיכים לבנות, לבנות ולבנות. ועדת ההסדרה שקמה בימים האחרונים, נועדה בדיוק לשם כך ועל מנת למנוע את החורבן הבא. נדאג שעם ישראל יבנה בארץ ישראל וירגיש בטוח במכורתו. חודש אב יהפוך מחודש של חורבן לחודש של שמחה. אני קוראת לשר הביטחון ולראש הממשלה לקיים את הבטחותיהם לבוחרים ולמען המתקת הגלולה להתחיל ולבנות כבר היום, בלי תירוצים".

 

שר החקלאות אורי אריאל מסר בתגובה: "אני דורש מראש הממשלה לאשר עוד היום את בניית 300 יחידות הדיור שהבטיח עוד לאחר פינוי בתי האולפנא, ולאפשר את בניית בתי דריינוף באופן מיידי לאחר ביצוע פסיקת בג"ץ. המציאות שבה הורסים בתי יהודים בארץ ישראל, ועוד בתקופת כהונתה של ממשלה לאומית שנבחרה ברוב גדול, היא מציאות שלא נוכל לאפשר את קיומה. יש להפסיק את ההקפאה מיידית".

 

מתנועת שום עכשיו נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "יש שופטים בירושלים, על כל שרי הממשלה, לרבות נפתלי בנט, אורי אריאל ואיילת שקד לגבות את החלטת בג"ץ ולהורות לציבור המפגינים לאפשר את הריסת הבתים ללא אלימות והתנגדות".

 

מהמועצה המקומית בית אל נמסר בתגובה: "נדהמנו מאטימותו של בג"ץ ומהתעלמתו מהאישורים שהוסדרו לבניין. מצער מאוד לדעת שבג"ץ קידש מלחמה על הבתים הללו והתעלם מהשכל הישר. יחד עם זאת, נכבד בצער את הפסיקה. אנו דורשים בתוקף כעת מראש הממשלה לאשר במהירות את התכנית לבניית 300 יחידות הדיור שהבטיח ולהסדיר את כל הבתים ביהודה ושומרון".

 

מארגון יש דין מסרו בתגובה: "זהו פסק דין מתבקש, וטוב שבית המשפט לא נכנע ללחצים פוליטיים שנועדו לגרור את ביהמ"ש לתת יד להפרת חוק בוטה. בארגון מבקשים להדגיש את הקביעה המפורשת של בית המשפט שהארכה שניתנה על ידו לא נועדה להמשך הכשרת המבנים, וכי פסק הדין המקורי הבהיר ש'עד כאן'. אנו סבורים שבעקבות ההחלטה הזאת הגיע הזמן להשיב לקאסם את אדמותיו".

 

עוד לילה של עימותים

בינתיים עובר בוקר מתוח על שומרון בתום יממה של עימותים בין מתנחלים לכוחות הביטחון על רקע פינוי בנייני דריינוף בבית אל וחזרת מתיישבים ליישוב שא-נור שפונה בהתנתקות. בינתיים נראה שהמתיחות תגבר על רקע החלטת בג"ץ. במקביל, עדיין לא ברור מתי יפונו המתיישבים שהגיעו לשא-נור: האולטימטום שניתן להם לעזיבה היה אתמול ב-14:00, אולם מאז לא נעשה ניסיון לפנותם. 

 

ממשטרת מחוז ש''י נמסר כי מתוך התשעה שנעצרו בבית אל בעקבות הפרות הסדר במקום, שבעה ישוחררו במהלך הבוקר. שני האחרים - בגיר וקטין - החשודים בתקיפת שוטרים ויידוי אבנים, יובאו במהלך היום להארכת מעצר בבית משפט השלום בירושלים.

 

עימותים בבית אל, הלילה (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית) (צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)
עימותים בבית אל, הלילה(צילום: ענבל גרוס, סוכנות תצפית)

 (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית) (צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)
(צילום: שריה דיאמנט, סוכנות תצפית)

 

בזמן העימותים: שלומי שבת הופיע בבית אל

בזמן העימותים: שלומי שבת הופיע בבית אל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


חזרו לשא-נור, אתמול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חזרו לשא-נור, אתמול(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

לפנות בוקר התחדשו העימותים בבית אל. המוחים השליכו כיסאות פלסטיק, ושוטרי היס"מ הגיבו בירי רימוני עשן. בארגון חוננו טענו כי שישה מפגינים, בהם כמה נערים בני 14, נעצרו במהלך המחאה הלילה. קודם לכן, כמעט 2,000 איש נכחו בהופעתו של הזמר שלומי שבת ביישוב, לא הרחק ממתחם דריינוף,

ורבים מהם שבו לאחר מכן למוקד המחאה.

 

לאחר מכן השקט חזר, וצעירים רבים נערכו לשהיית לילה בשקי שינה. שולחנות נפרשו, דברי מאפה הוצבו עליהם, ונערים ונערות רבים - בחופשת הקיץ - נותרו במקום גם אחרי חצות. א', תושב בית אל, נשוי ואב לילדים, קטע את חופשתו עם המשפחה כדי לחזור לביתו - בלי אשתו - ולחזק את ידי המוחים. "אנחנו פה כי אנחנו תושבים שווי זכויות ולא ייתכן שזכויות היהודים יהיו פחותות משל בני המיעוטים", הוא מסביר. "אם למתנגדים למתווה הגז מותר לחסום כבישים והמחאה של האתיופים לגיטימית, אז גם לנו מותר להביע מחאה".

 

העימותים החלו אתמול לפנות בוקר (בין שני לשלישי), אז הגיעו מאות שוטרי יס"מ למתחם המריבה בבית אל והוציאו ממנו בכוח מאות צעירים שהתבצרו במקום מבעוד מועד. כ-50 מפעילי הימין עוכבו לחקירה. במקביל הגיעו כאמור כ-250 פעילי ימין לחורבות ההתנחלות שא-נור שבצפון השומרון, שפונתה במהלך ההתנתקות ב-2005. אתמול הצהריים התחדשו העימותים בין כוחות הביטחון למתנחלים ופעילי הימין בבית אל. כמה מפגינים נשכבו מול כלי רכב של מג"ב וצעקו "נלחמים על ארץ ישראל". שלושה מפגינים עוכבו לחקירה.


פורסם לראשונה 29/07/2015 09:51

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור פז
בית אל, הבוקר
צילום: ליאור פז
מומלצים