ניתוח מילה במקום ים. סיוט הקיץ של הבנות
מיליוני בנות במצרים נאלצות לעבור במהלך חופשת הקיץ את ההליך שבו נכרת חלק מאבר מינן. המסורתיים טוענים כי ההליך מדכא את החשק המיני של הבנות ומכין אותן לנישואים. מצרייה שעברה מילה: "אמי החזיקה אותי מצד אחד וסבתי מהשני. רק כשהתעוררתי מההרדמה הבנתי מה עשו לי"
"הבירה של מילת הנשים בעולם": עבור ילדים ובני נוער רבים, ימי הקיץ הם ימים של חופשה ואתנחתא משנת הלימודים המפרכת. אלא שבמצרים, מיליוני בנות רואות בחופש הגדול סיוט שכל קשר בינו לבין חופש אמיתי מקרי לחלוטין. הסיבה לכך היא שמשפחות מצריות נוהגות לשלוח את בנותיהן הצעירות לעבור ניתוחי מילה. לאחר הניתוח, במקום ללכת לחוף היום או לבלות עם חברים, הנערות נאלצות להישאר בבתיהן ולא לצאת ממנו במשך כל החופש כדי להחלים מהניתוח הטראומטי.
עוד סיפורים מרתקים מהעולם בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם
תקדים מצרי: הורשע רופא שביצע מילת נשים
מתוך 125 מיליון נערות ונשים שעברו בעולם ניתוח מילה, 25 אחוזים מהן חיות במצרים - דבר שהביא את רשת CNN בערבית להגדיר את המדינה "בירת ניתוחי המילה בעולם". כל זאת למרות הניסיונות של השלטונות, ארגונים אזרחיים וארגוני זכויות נשים להיאבק במנהג שרווח עוד מתקופת הפרעונים. מנתונים ממשלתיים שפורסמו במצרים בחודש מאי האחרון עולה שכ-92 אחוזים מהנשים הנשואות במצרים בגילים 49-15 עברו ניתוח מילה - ירידה של חמישה אחוזים לעומת שנת 2000, אך עדיין מדובר בשיעור גבוה מאוד.
"יש לי ילדה בת 12 ואני לא יודעת אם לעשות לה ניתוח מילה או לא", כתבה גולשת מצרייה בפורום האינטרנטי "'פתכאת", והוסיפה: "הבנות של אחי מבוגרות מבתי בשנתיים, והן עברו את ההליך. אני מקווה שמישהו יכול לענות".
"הילדה שלי בת שנה, לעשות לה מילה?"
על פי דיווח חברת החדשות האמריקנית Vocativ , המתמחה באיסוף מידע מהרשת, אישה אחרת בפורום, בת 34, כתבה: "בכנות אני מאוד מבולבלת. הילדה שלי בת שנה והרבה אנשים הציעו לי לא לעשות את זה, ואילו אנשים אחרים דווקא תמכו. אני לא יודעת מה לעשות".
התגובות לשאלות הנשים בפורום היו מאוד נחרצות. "בני אדם נחתו על הירח ואנשים כאן עדיין שואלים על מילה לבנות שלהם. הנביא שלנו לא עשה את זה לאף אחת מהבנות שלו", כתבה אישה אחת בפורום. אישה אחרת כתבה לאחת השואלות: "אני מזהירה אותך. אל תעשי את זה לבת שלך. תגידי לה שזה משהו שאנשים בורים עשו בעבר".
עבור סארה עבד אל-עזיז מוחמד, בת 40, העצות שניתנו בפורום האינטרנטי כבר לא יעזרו. "זו מסורת שאי-אפשר לברוח ממנה. אני עברתי ניתוח מילה כשהייתי בת 12. הכבוד שלי נפגע, אולצתי לעשות זאת בניגוד לרצוני ואני שונאת את הגבר שעשה לי את זה", היא צוטטה ברשת CNN בערבית. למוחמד יש שתי בנות והיא מבטיחה שבשום פנים ואופן הן לא יעברו את הטראומה שהיא חוותה. "עד היום אני חשה כאבים. מה שהיה היה. אני לא יכולה להחזיר את מה שאיבדתי".
"אין להליך שום תועלת רפואית"
כיום, בניגוד לעבר, נשמעת התנגדות גדולה יותר במצרים למילת נשים. המתנגדים טוענים כי הירידה בשיעור מילת הנשים היא הוכחה ברורה להצלחת מאמציהם למגר את התופעה. בין 2008 ל-2014 חלה במדינה הערבית ירידה בשיעור מילת נשים בקרב בנות בגילים 17-15 - מ-74.4 אחוזים ל-61 אחוזים.
בחודש יוני הכריזו השלטונות במצרים כי מטרתם להוריד את שיעור מילת הנשים ב-15-10 אחוזים בתוך חמש שנים. אם התוכנית תצליח הרי שלראשונה זה כמה עשורים יהיה שיעור הצעירות שלא עוברות את ההליך הקשה גבוה מאלה שעוברות אותו.
ויוויאן פואד, פעילה בולטת נגד מילת נשים במצרים, אמרה שהמערכה שהממשלה מנהלת נגד המנהג האכזרי משתרעת על פני כמה חזיתות - מאולמות בתי המשפט ועד לבתי התפילה ולרחובות.
בינואר 2015 רשם המאבק בתופעת מילת נשים במצרים הישג גדול כשד"ר רסלאן פאדל נידון לשנתיים מאסר אחרי שביצע ניתוח מילה לנערה בת 13 וגרם למותה. משפטו של הרופא היה הראשון שנערך במצרים בסוגיית ההליך הרפואי השנוי במחלוקת.
מילת נשים היא הליך שבו כורתים חלק מאבר המין הנשי, והיא נהוגה באפריקה. ההליך מבוצע גם על ידי מוסלמים וגם על ידי נוצרים, והמצדדים בו טוענים כי מדובר בדרך לשליטה בחשק המיני של האישה.
בכירים באו"ם גורסים כי אין להליך שום תועלת רפואית כפי שטוענים המסורתיים ושהוא עלול לגרום לטראומה נפשית לצעירות שנאלצות לעבור אותו. דברים דומים נשמעים מפי ארגוני זכויות אדם שאומרים כי מדובר בהליך שגורם לנזק פיזיולוגי ופסיכולוגי, בייחוד לאור העובדה שהניתוחים האלה מבוצעים לעתים על ידי אנשים ללא כל ידע רפואי.
ב-2008 אושר במצרים החוק שאוסר מילת נשים, אולם רבים במדינה, כאמור השמרנים, רואים בניתוח הליך שמטהר את הילדה או הנערה ומכין אותה לנישואים. פואד סיפרה שרופאים שמבצעים מילת נשים מרוויחים כסף טוב, ומכך עולה שהדרך למיגור המנהג האכזר עוד ארוכה.