עושים מילואים? היזהרו מפגיעה בשכרכם
עשרות פניות לנציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מוכיחות כי קיימים עדיין מעסיקים שלא מקפידים על זכויות העובדים המשרתים במילואים, ולא מעבירים להם את גמול הביטוח לאומי - ביודעין או שלא ביודעין. מאבדים ימי עבודה בגלל מילואים? כך תגנו על זכויותיכם. מדריך
בית הדין לעבודה קיבל לאחרונה תביעה של שני עובדי מדינה המשרתים במילואים וקבע, כי המדינה פוגעת בשכר המילואימניקים, שעה שהיא מנכה משכרם עבור שירות מילואים אשר התבצע לאחר שעות העבודה או בסופי השבוע או במהלך חופשה
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
מיליונים יושבו לחיילי מילואים עובדי המדינה
פורשים מצה"ל? טיפים לבניית קריירה שנייהמניעת התעמרות בעבודה: עוד התנכלות למעסיקים
>>> רוצים להתעדכן בחדשות הכלכלה והצרכנות? הצטרפו לעמוד הפייסבוק שלנו
התביעה, שהוגשה בראשיתה כתובענה ייצוגית, התבססה על חוק שירות המילואים שנחקק "מתוך ראיית הנמנים עם מערך המילואים כתורמים תרומה ייחודית למדינת ישראל" (סעיף 1 לחוק). לאחר כמעט שלוש שנים של ניהול ההליך המדינה הכירה בזכאות התובעים להחזרים שתבעו, וקבעה כי יש לבצע החזרים כלפי כלל עובדי המדינה אשר שירתו במילואים מעבר לשעות העבודה או בסופי שבוע או במהלך החופשה. בית הדין החליט לתת להודעת המדינה תוקף של פסק דין.
מפניות רבות שמגיעות אל נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה מתברר, כי טעות זו נפוצה בקרב לא מעט מעסיקים, אשר אינם מעבירים לעובדיהם המשרתים במילואים את מלוא הגמול מהביטוח הלאומי או שמנכים ימי עבודה ביתר, ולמעשה מתעשרים על חשבונם. לפניכם מספר כללים חשובים, למעסיקים ועובדים כאחד, על מנת לשמור על זכויות העובדים והעובדות המשרתים במילואים:
1. אין לפטר עובד המשרת בשירות מילואים - מעסיק אינו יכול לפטר עובד בשל קריאתו לשירות מילואים, בשל משך השירות או בשל תדירותו. כלל זה חל גם על קבלני כוח אדם ועל מזמיני שירות מקבלני כוח אדם. שירות מילואים אינו יכול להוות שיקול (בודד או אחד מיני רבים) בשלב גיוס העובדים ובשלב סיום העסקתו.
2. פיטורי עובד במהלך שירות מילואים בן יומיים לפחות - בטל, ולא ניתן לפטרו במשך 30 ימים מתום שירות המילואים. במידה שהמעסיק מעוניין לפטר את העובד בתקופה הזו, עליו לבקש היתר מוועדת התעסוקה שבמשרד הביטחון. ועדת התעסוקה לא תיתן היתר אלא אם יוכח כי הפיטורים אינם בשל שירות המילואים של העובד.
3. אין צורך בותק מוקדם במקום העבודה, על מנת שעל משרת המילואים תחול הגנה מפני פיטורין במהלך שירות המילואים.
4. תשלום תגמול ימי מילואים - עובד שכיר (גם אם עבד יום אחד בלבד לפני יציאתו למילואים) המשרת בשירות מילואים צריך לתבוע את תגמול ימי המילואים ממעסיקו, ולא ישירות מהמוסד לביטוח לאומי (אלא במקרים חריגים שבסמכות השר לקבוע כי ישולמו ישירות לעובד).
המעסיק מגיש את התביעה למוסד לביטוח לאומי בטופס מיוחד, בו הוא מדווח על השכר החייב בדמי ביטוח לאומי - והביטוח הלאומי מעביר את תגמול ימי המילואים למעסיק. לאחר שהמעסיק מקבל את התגמול עליו להעביר לעובד את ההפרש שבין התגמול ששילם לעובד בגין ימי המילואים לבין התגמול שהתקבל מהביטוח הלאומי.
למעסיק אסור לנכות מתגמול המילואים סכום שהיה משתלם לעובד שאינו קשור בימי העבודה בפועל שלו. בעניין זה נהוג לפעול בהתאם ל"מבחן ימי החופשה", כלומר, כל סכום שהמעסיק אינו מנכה משכר העובד כאשר העובד בחופשה, אין המעסיק רשאי לנכות אותו מתגמול ימי המילואים של העובד.
עובד/ת אשר נפגע בשל שירות המילואים רשאי לתבוע בוועדת התעסוקה במשרד הביטחון, ובמקרים מסוימים מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, אשר תביעה מכוחו אינה מוגבלת בסכום. מעסיקים ועובדים מוזמנים לפנות אל נציבות שוויון הזדמנויות בעבודה בכל שאלה או מידע על מנת שלא לפגוע במשרתי המילואים. בסופו של יום - שמירה על משרתי המילואים חשובה לכולנו.
הכותבת היא נציבת שוויון הזדמנויות במחוז תל אביב של משרד הכלכלה