כאבי הליכה: 6 כללים שיפתרו את הבעיה
רבים סובלים מכאבים בזמן הליכה או לאחריה מה שגורם להם להמנע מפעילות. מומחית מסבירה למה אסור להמנע מפעילות בגלל כאב, נותנת עשר סיבות לכאבים ומציעה פתרונות
עוד כתבות במדור 60 פלוס:
5 החלטות: איך לא להשמין בגיל מבוגר
סקר מפתיע: באיזה גיל עושים הכי הרבה ספורט?
20 שאלות: כך תאבחנו בעצמכם חשד לאלצהיימר
ישנם מספר סיבות שכיחות לכאבים, אולם כדאי שנזכור שהגוף שלנו עומד על שתי רגליים והמצב האידיאלי עבורו יהיה שנעמוד בצורה שווה על שתי הרגליים, כך העומס על כל המפרקים יתחלק בצורה הטובה ביותר. לרוב אנחנו לא מחלקים את המשקל בצורה שווה על הרגליים, מסיבות שונות. מה שגורם למרבית הכאבים.
10 סיבות שכיחות לכאבים
פציעה או מכה: הרבה פעמים בעקבות פציעה או מכה שקיבלנו נמנע מלאמץ את אחת הרגליים ומבלי להתכוון נפעיל את כל העומס על הרגל השנייה. מצב זה גורם לעיתים שדווקא הרגל הבריאה כואבת יותר, מהסיבה שהעמסנו עליה יותר מדי על מנת להקל על הרגל הפצועה.
גמישות יתר: למי שיש גמישות יתר פעמים רבות יעשה תנועות, מבלי לשים לב, שעלולות להוביל למנח לא נכון של כף הרגל. מה שעלול לגרום למעידה ולמתיחה של הרצועות.
נעילה של הברכיים או הוצאת האגן הצידה בעמידה: על מנת שהאגן יהיה יציב הוא צריך להישאר במרכז הגוף ולא להיזרק מצד לצד. מי מענטז הן בהליכה והן בעמידה צפוי לסבול מכאבים באגן. ההסבר לכך פשוט, מכוון שהגוף שלנו מתוחכם הוא רוצה לפצות על התנועה הבעייתית, במצב זה של מניעה השרירים חובקים את המפרקים חזק יותר ולמעשה גורמים לעומס רב על המפרק. כמו לדוגמא על פיקת הברך במקרים כאלה הכאב יהיה בחלק הקדמי של הברך ויופיע כאשר נבקש לקום מכיסא ו/או לרדת במדרגות.
משקל עודף: משקל עודף יגרום לעומס רב על המפרקים אשר עשוי לגרום לשחיקה מהירה יותר שיובילו לכאבים.
תנועה לא נכונה: אם אנו מבצעים תנועה מסוימת בצורה שגויה, כמו לדוגמא הליכה עם פישוק רחב מידי לאורך זמן, אנו יוצרים שחיקה לא שווה על המפרקים שתבטא בעתיד בשחיקת סחוסים.
חוסר פעילות גופנית: הרבה אנשים מרגישים שאם כואב להם הגב או הרגל אז אולי מנוחה היא הפתרון לכאבים. אבל הבעיה היא שהרבה פעמים הכאבים נובעים מחוסר פעילות. תרגישו בעצמכם, מתי הגוף שלכם פחות מקובע בבוקר מיד כשמתעוררים או לאחר כמה שעות כשכבר זזתם והתהלכתם?
שרירים זקוקים לתקופת למידה: אם נבצע תנועה מסוימת כמה פעמים השרירים יתחזקו והתנועה תהיה קלה לנו יותר ויותר. אבל צריך לזכור שהשרירים ידעו רק את מה שלימדנו אותם. זאת אומרת שאם אנחנו מבצעים תרגול לחיזוק העצם באופן קבוע ויום אחד נרצה להתחיל ללכת הליכה ספורטיבית, מבחינת השרירים שלנו זאת תנועה חדשה ולא מוכרת. השריר בהתחלה צפוי להיתפס ולכאוב עד שהשריר ילמד את התנועה.
חיזוק הרחב הבטני: קיימים ארבעה סוגים של שרירי בטן. השריר הפנימי ביותר נקרא הרחב בטני והוא שריר חשוב מאוד שעוזר לנו לשמור על מרכז הכובד והיציבות. הוא שומר על האיברים הפנימיים במקום על מנת שלא יצנחו ואם נאמן אותו הוא גם יעזור לנו לצמצם היקפים ויפחית בצורה משמעותית את כאבים בגב התחתון.
תרגול לשריר הרחב בטני הוא מאוד נקודתי ופשוט. שכבו על הגב או שבו ישיבה זקופה, קחו אוויר אל הבטן (לא לנפח את הריאות) ובהוצאת אוויר הכניסו את הבטן חזק פנימה. הטריק הוא הכנסת הבטן בהוצאת אוויר, מה שהפוך ממה שאנחנו רגילים. חשוב לשים לב לא לשאוף הרבה אוויר כדי שלא תהיה היפר ונטילציה, שאיפת יותר מדי אוויר במהירות, אז אתם עלולים לחוש סחרחורת.
שרירי גב חלשים: עלולים להשפיע לא רק על הגב אלא גם על הגפיים מכוון שהעצבים עוברים בחוט השדרה והרבה פעמים אנשים שיש להם פריצות דיסק או בלטים מתלוננים על הקרנה של כאב לגפה שקרובה ועל תחושת נימלול. כמובן ששרירי גב חלשים משפיעים גם על היציבה ולכן חשוב מאוד שנחזק אותם.
מנח כף הרגל: חשוב להבין שכל הגוף נשען על כפות הרגליים ולכן הרבה פעמים הכאב מתחיל מתנועה לא נכונה בכף הרגל ואז נוצר אפקט דומינו. אם כף הרגל לא מונחת נכון מתחיל מצב של פיצוי. בתחילה הברך מפצה על התנועה השגויה, לאחריה האגן מפצה על התנועה של הברך וחוליות הגב ישתנו גם הם ובסופו של דבר כל הגוף יעבוד בצורה שונה לחלוטין כתוצאה ממנח כף רגל לא נכון.
צפו: איך ללכת בקצב יעיל ובצורה נכונה
6 כללים למניעת כאבים בהליכה
1. השתדלו לחלק את הכובד בצורה שווה על שתי הרגליים, גם אם כואב. כל עוד אין פציעה זה אפשרי ועדיף כדי למנוע כאב ברגל השנייה.2. הקפידו לנעול נעליים נוחות ויציבות.
3. לכו הליכה זקופה. הרבה אנשים שואלים אותי איך אני אלך זקוף אם כואב לי הגב? על מנת לעשות זאת יש לאחוז את כפות הידיים מאחורי הגב, להצמיד אותן לישבן וליישר ידיים מתוחות כלפי מטה, בו זמנית להצמיד שכמות . מומלץ לתרגל הליכה כזאת כמה שיותר כך תראו שההליכה שלכם תהפוך לזקופה ויציבה יותר.
4. חזקו את השריר הרחב בטני והכניסו אותו בזמן ההליכה.
5. הקפידו לבצע פעילות גופנית על בסיס קבוע. בצעו את התרגילים בצורה נכונה ובהתאם למצב הבריאותי. לא לוותר גם אם מצבכם הבריאותי לא הכי טוב תמיד יש מה לעשות, צריך רק להתייעץ עם איש מקצוע.
6. חזקו את השרירים מסביב למקומות הכואבים כי רק ככה הכאב יפחת.
הכותבת הינה מתמחה בכושר אישי ושיפור איכות חיים לגיל הזהב