בכיר בצה"ל: 'אבו מאזן אמין, הוא גורם מייצב'
קצין בפיקוד מרכז שוחח עם כתבים ושיבח את האג'נדה של יו"ר הרשות, ש"התיאום הביטחוני הוא קו אדום עבורו". חרף הפיגועים הוא מתעקש: "הטרור העממי בירידה". על הסכם הגרעין: "עכשיו העולם יתערב גם בסכסוך שלנו"
לקראת שינוי מגמה ביהודה ושומרון: מדיניות כיבוי השריפות שהוביל צה"ל בשנתיים האחרונות בשטחים, כשברקע קיפאון ומתיחות מדינית מול הרשות הפלסטינית, עלולה להיתקל בקרוב בתפנית שלילית. קצין בכיר בפיקוד מרכז העריך היום (ה') בשיחה עם כתבים כי הרשות וחמאס חותרים לאחרונה לשינוי הססטוס-קוו, ונעזרים לשם כך במדינות אחרות: "אחרי שנחתם הסכם הגרעין עם איראן יש מגמה של הקהילה הבינלאומית לעבור ממעורבות להתערבות. אפשר לראות את זה במפל של יוזמות צפויות, בהן של הצרפתים והניו זילנדים באו"ם".
באוגדת איו"ש ובפיקוד מרכז ניסו בשנה האחרונה להקל בשטח את מצבם של הפלסטינים, בניסיון לשמור על שקט ביטחוני יחסי. ישראל הייתה עדה בתקופה הזאת לגל טרור ורצף פיגועים – בהם קטלניים – אבל באוגדה מתעקשים שישנה ירידה בכמות אירועי הטרור העממי.
"ברשות היה מי שלא הסכים לצעדים שלנו, בין השאר לאפשר ליותר פלסטינים לצאת להתפלל ברמדאן בירושלים או לטייל בארץ, כי זה לא נעשה בתיאום עמם", אומר הקצין. "בשטח, 80% מהפלסטינים לא יודעים מה זה בית הדין הבינלאומי בהאג כי זה לא מסדר להם אוכל במקרר או את הביקור הבא שלהם בחוף של יפו. הרשות צודקת בגדול בטענה שזה לא בוצע בתיאום איתם, אבל ברוב הדרגים שיתוף הפעולה נשאר מצוין".
נתוני צה"ל לגבי טרור עממי ביהודה ושומרון מתחילת 2014:
בהקשר הזה הוא מודה שנערכו כמה דיונים על היום שאחרי אבו מאזן בן ה-80, אך לדבריו הסיכויים לקריסה עתידית של הרשות נמוכים מאוד: "יש כבר מאבק ירושה, אבל להערכתי המעבר יהיה מסודר. זה תלוי בנסיבות לכתו. לאבו מאזן יש תרומה משמעותית ליציבות וגם ליחסים בינינו. יש לו אג'נדה ברורה שטובה לנו אם אתרגמה לפרקטיקה. הוא גורם מייצב גם במקומות שבהם היו חיכוכים, כי התיאום הביטחוני עבורו הוא קו אדום. אני מאמין לו כשהוא אומר שהוא לא רוצה אלימות כמו אינתיפאדה נוספת או ירי על הצירים.
"לגבי ההצהרות שלו, מה שבן אדם עושה יותר חשוב ממה שהוא אומר. תזכרו שלפני שלושה חודשים הוא אמר שהתיאום הביטחוני הוא קדוש. לא זכורים לי מנהיגים ערביים שאומרים את זה. הוא אומר שאלימות אינה דרכו".
לדברי הקצין, ה"רקטות" שאבו מאזן משגר נגד ישראל הן בעיקר דיפלומטיות או בלתי אלימות, כגון פניות למוסדות האו"ם, הרחבת מעגל המדינות המכירות ברשות, תכנון החרמת בתי המשפט הצבאיים, שביתות רעב של אסירים ועוד.
ירידה בטרור היהודי
התנהלות הרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה הובילה בשבועות האחרונים למעצרים של פעילי טרור המעורבים בפיגועים נגד ישראלים. לדברי הקצין, "יש פחות התארגנויות טרור עם הכוונה מבחוץ ויותר חוליות מקומיות שמתארגנות עם כלי נשק מאולתרים ברמה מבצעית נמוכה. מיקדנו את הפעילות שלנו בכ-100 מעצרים בחודש נגד פעילי טרור עממי, כאלה שמיידים אבנים, תוך הידוק השת"פ עם 8200, גדוד האיסוף הפיקודי, שב"כ ובדיקת רשתות באינטרנט".
על התקרית שבמסגרתה ירה כוח בפיקודו של מח"ט בנימין אל"מ ישראל שומר למוות בפלסטיני שיידה אבנים, אמר הקצין: "לא רואים בסרטון את יתר האנשים שעמדו סביב הג'יפ ורגמו אותו באבנים. המח"ט ביצע נוהל מעצר חשוד וירה שני כדורים באוויר, אך הכדור השני לצערנו פגע לא טוב. הוא מודה שהוא לא התכוון להרוג אותו.
"במקרה הזה העובדות ברורות ואני שמח שיש חקירת מצ"ח שתאשרר אותן. אני לא פחות ערכי מהפצ"ר ומבצעית אני מבין טוב ממנו. אחת לחודש אני מקבל המלצות ממנו ולא את כולן אני מקבל".
גם בנוגע לאלימות לאומנית יהודית טוען הקצין הבכיר שנרשמה ירידה בכמות המקרים: "אנחנו עומדים על 141 אירועים בחציון הראשון של 2015, בהם אלימות כלפי פלסטינים ורכושם או נגד כוחות הביטחון, לעומת 328 בכל 2014 ו-420 ב-2013. אבל חומרת האירועים עלתה וחלק מהאירועים יצאו מאיו"ש לרחבי הארץ".