שתף קטע נבחר
 

מחירי העופות צפויים לרדת ב-25%

סעיף בחוק ההסדרים צפוי להביא להפחתה של 25% במחירי העופות. במסגרת החוק יבוטלו גם בענפי הדגים והצאן מכסי המגן במטרה לפרק את הקרטלים ולהוזיל את המחירים לצרכן. ומה עוד נותר פתוח בתקציב המדינה?

משרד האוצר מקדם במסגרת חוק ההסדרים שורה של רפורמות בענף החקלאות במטרה להוזיל את מחיריהם של מוצרי מזון טרי. לראשונה, יעניק האוצר סובסידיות לחקלאים במקום להגן על קיומה של החקלאות באמצעות מכסי מגן, כאשר במסגרת חוק ההסדרים יבוטלו מכסי המגן על דגי בריכות כמו אמנון, קרפיון ובורי ובמקומם יעניק האוצר סובסידיות בהיקף של 20-30 מילין שקל בשנה למגדלי הדגים.

 

כתבות נוספות בנושא חוק ההסדרים :

 

גורם באוצר ציין היום כי מדובר בהחלט בשינוי גישה מצד האוצר, אשר צפוי לאשר סובסידיות בעוד ענפים חקלאיים, לרבות הרפתות. "זו בהחלט גישה שאנחנו פתוחים אליה", אמר הגורם. "בכל המדינות החברות ב-OECD מקובל היום כי אם הממשלה רוצה להגן על החקלאות אז מוטב שתעשה זאת באמצעות סובסידיות ולא באמצעות מכסי מגן, אשר מגנים על תוצרת המקומית אך גם מעשירים את שאר החוליות המתווכות בדרך אל הצרכן".

 

ביטול המכסים בענף הדגים הוא מבין שלושה חוקים חשובים בתחום החקלאות שיקדם האוצר במסגרת חוק ההסדרים. חוק נוסף נוגע לענף הפטם. במסגרת החוק יקדם האוצר תיקון לחוק ההגבלים העסקיים שיקבע כי מועצת הלול אינה רשאית ליזום הסכמים בין מגדלי עופות, אשר במסגרתם נקבעות מגבלות לכושר הייצור של כל לול.

 

הסכם כזה נחתם בשנת 2012 ולטענת האוצר הביא לעלייה של 25% במחירי העופות מאז אותה שנה, מאחר שהגביל את ההיצע. במסגרת התיקון מבקשים באוצר להכריז כי ההסכם שנחתם ב-2012 אינו חוקי אך גם למנוע הסכמים דומים בעתיד. "צריך להשריש את התופעה הזאת", ציין הגורם באוצר. "בתנאים מסוימים זה בסדר שמגדלים יתאמו מחירים אבל כאן היו מעורבים בעניין גם גורמים הקשורים למשחטות ולתנובה. לכן החלטנו למנוע מהארגון שמהווה גג לכל הגורמים הללו להתערב ביחסים בין המגדלים. אנחנו לא מוכנים שמועצת הלול תתעסק בזה יותר".

צילום: אלי מנדלבאום

צילום: אלי מנדלבאום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"הגבינות בחו"ל זולות משמעותית מהארץ, זה בלתי נסבל"

תיקון נוסף במסגרת חוק ההסדרים יבטל את המכסות הקבועות היום על חלב צאן ומוצריו. באוצר טוענים כי בשנים האחרונות נמצא ענף הצאן במגמת צמיחה והצטרפו אליו עוד ועוד מגדלים. בגלל הפיקוח המוטל על היקף הייצור בענף נוצרים עודפים שלא ניתן למכור בארץ ואת העודפים הללו מייצאים לחו"ל במקום להגדיל את ההיצע ולהוריד מחירים עבור הצרכן המקומי.

 

"בארה"ב כל אחד יכול לקנות גבינת צאן של תנובה במחיר הנמוך ב-50% מהמחיר בארץ", ציין הגורם באוצר. "זו תופעה בלתי נסבלת". חוק ההסדרים צפוי לבטל את התכנון בענף ולהביא למצב שבו כל מגדל יכול לייצר חלב ולשווקו בארץ ללא הגבלה. על מנת למנוע פגיעה במגדלים קטנים, יקצה האוצר סכום של 10 מיליון שקל בשנה ל-5 השנים הקרובות, שישמש על מנת לפצות מגדלים על הירידה בצפויה במחירים, לסייע למשקים קטנים לגדול ולתמוך במשקים בפריפריה.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

חוק ההסדרים, שהוצג לראשונה בפני ראש הממשלה לפני כחודש, הולך ומתגבש בימים האחרונים לקראת טיוטה סופית. בשלב זה ידוע כי הוא יכלול גם את הרפורמה ביבוא מזון יבש (רפורמת הקורנפלס), את מסקנות ועדת ששינסקי 2 וצעדים נוספים שאושרו במסגרת קבינט הדיור.

 

הממשלה הייתה אמורה להצביע על החוק, ועל תקציב המדינה לשנים 2015-2016, ביום שני הקרוב, אך ההצבעה תידחה ככל הנראה ליום רביעי, בשל התנגדויות ללוח הזמנים הצפוף שהותיר ראש הממשלה לדיון בחוק מורכב וגדול כמו חוק ההסדרים, שכולל השנה עשרות רפורמות.

 

על מה עוד נותר לדון בתקציב המדינה?

במקביל לעבודה על חוק ההסדרים, נמשך הדיון על תקציב המדינה בין הממונה על התקציבים באוצר לבין ראשי סיעות הקואליציה. במשרד האוצר צריכים למצוא דרך לצמצם את הוצאות הממשלה ביותר מ-10 מיליארד שקל על מנת לעמוד במסגרת ההוצאה ולשמור על גירעון של פחות מ-3% תוצר.

 

בימים האחרונים הושגה הסכמה על המרה של הגדלת קצבאות הילדים במענק חיסכון שיופרש לכל ילד וישתחרר עם הגיעו לגיל 18. הסכמה זו תפחית את הוצאות הממשלה ב-1.5 מיליארד שקל בשנת 2016. כמו כן, פועלים באוצר על מנת לאשר קיצוץ רוחבי בתקציבי המשרדים, בהיקף של 3 מיליארד שקל בשנה.

 

בימים שנותרו עד להצבעה על התקציב, ינסו באוצר להגיע להסכמות על פריסה או ביטול של הבטחות נוספות שהוענקו לסיעות במסגרת ההסכם הקואליציוני. כמו כן, נמשכים המגעים עם משרד הביטחון על המלצות ועדת לוקר. ההערכות באוצר הן כי לא ניתן יהיה להגיע להסכמה על יישום המלצות הוועדה, הכוללות ביטול חלקי של פנסיית הגישור לאנשי קבע, בלוח הזמנים הצפוף של אישור התקציב.

 

לפיכך, סביר כי ההמלצות יאושרו, אם יאושרו, רק לאחר הבאת התקציב לאישור הכנסת בנובמבר הקרוב. העמדה שמציגים פקידי האוצר היא כי מכיוון שהמלצות הוועדה לא יישומו כעת, אין גם הצדקה לקבל את המלצת הוועדה כי תקציב הביטחון יעמוד על סכום של 59 מיליארד שקל בשנת 2016. באוצר ינסו להתפשר עם מערכת הביטחון על סכום נמוך יותר וכך לצמצם את הבור בתקציב.

 

במשרד הביטחון, עם זאת, כבר ציינו לאחר מבצע "צוק איתן" כי לשיטתם התקציב צריך לעמוד על 62 מיליארד שקל בשנה הקרובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שר האוצר משה כחלון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים