קפיצה אל הלא נודע / מחוץ לרדאר
חשבתם שקפיצה ממגדל בגובה 10 מ' זה מפחיד? הכירו את הענף הכי מטורף באליפות העולם בשחייה – קפיצה מגובה: 27 מ' של אימה וסכנה בדרך למים
משחר המין האנושי, האדם תמיד שאף להיות מהיר יותר ולהגיע גבוה יותר. ומה שנכון לגבי ההתפתחות האנושית, נכון גם לגבי ענף הקפיצות למים.
לכתבות נוספות במדור "מחוץ לרדאר"
בענף הוותיק שמופיע באולימפיאדה בקביעות מאז 1904, מנסים הקופצים להרשים את השופטים בביצועים אקרובטיים בדרכם מהמקפצה אל מימי הבריכה. במוקד הענף עומדת תחרות הקפיצה ממגדל הנישא לגובה של עשרה מטרים. עבור האדם הפשוט עצם הקפיצה מגובה כזה תגרום לשערות הידיים להזדקר מרוב פחד, וזה בלי להתייחס כמובן לביצועים הבלתי אפשריים שהקופצים נדרשים להשלים בדרך למים.
אלא שעבור קופצים מסוימים עם נטייה לריגוש מיוחד מפחד וסכנה, המגדל האימתני לא היה מספיק. את היצר ההרפתקני שלהם הם סיפקו באמצעות קפיצה ממצוקים או סתם מבנים הניצבים בגובה רב מעל הקרקע. מי שמחזיק אגב בשיא העולמי בקפיצה למים מהגובה הגבוה ביותר הוא רודולף בוק הצ'כי שזינק אל הקרקעית מגובה של 58.28 מטרים ובדרך שבר מספר חוליות בבית החזה. ועל כך נאמר, אל תנסו את זה בבית.
אך יותר מעניינים מאלו שפשוט מנסים למתוח את גבול הגובה מבלי להתחשב במה שמתרחש בדרך למים, הם הקופצים שאימצו את האסתטיקה האקרובטית של הקפיצות לבריכה אל הקפיצות מהגבהים המשוגעים באמת. אלו הם למעשה הספורטאים של הענף המכונה קפיצה מגובה.
כמו כל עיסוק עם ניחוח אקסטרימי, מי שלקח את הקפיצה מגובה תחת חסותו הוא מותג השתייה "רד בול", החל מ-2009 ייסדה חברת המשקאות את "הסבב העולמי של רד בול בקפיצה למים מצוקים" – שהחליף את אליפות העולם שנערכה עד אז והפך למעשה לסבב היוקרתי ביותר של תחרויות הקפיצה מגובה.
במסגרת הסבב, מגיעים הקופצים לאתרים שונים ברחבי העולם ומתחרים ביניהם בקפיצות מגובה הנע בין 26 ל-28 מטר. המהירות במהלך קפיצה כזו מגיעה עד 85 קמ"ש, מה שכמובן לא פוטר את הקופצים מביצוע של תרגילים מדויקים אל מול עיניהם הבוחנות של השופטים הקפדניים.
למרות שהסבב מכונה "הסבב העולמי בקפיצה למים מצוקים", הקפיצות נעשות לעיתים ממקומות ביזאריים יותר מצוקים כמו למשל הגג של בית האופרה בקופנהגן. האירועים הללו מייצרים עניין רב ולראייה 70,000 דנים סקרנים התקבצו סביב בית האופרה כדי לחזות מקרוב בקופצים האמיצים מזנקים למים.
"לעבור ממצב של גיהנום להתעלות"
אם חשבתם שעבור קופץ מיומן, זינוק אל תוך אגם מגובה של 27 מ' הוא דבר שבשגרה, הרי שלא כך המצב. שימו לב כיצד מתאר את חווית הקפיצה מגובה, בלייק אולדרידג', קופץ למים שביצע את ההסבה מקפיצות בבריכה לקפיצות מגובה: "בגדול, אתה עובר ממצב של גיהנום למצב של
התעלות. אתה מתמודד עם כל כך הרבה פחד ודאגה. שום דבר לא משתווה לעמידה בגובה הזה כשכל מה ששומר עליך זה בגד ים קטן של ספידו. יש בזה אדרנלין, ריגוש, סכנה, כל כך הרבה אנרגיות עוברות לך בראש כשאתה קופץ אבל ברגע כשאתה נוחת במים יש תחושה של התעלות עצומה. אתה מרגיש שעשית משהו".
לא במקרה אולדרידג' מתייחס בהרחבה לפחד. מעבר לתחושת האימה המשתקת שמכיר כל מי שעמד על קצה מצוק רגע לפני קפיצת בנג'י או צניחת סנפלינג, מדובר פשוט בענף מסוכן. בין הסכנות השונות ישנה אפשרות לחטוף זעזוע מוח, לשבור את עצם הזנב, להיפגע באגן הירכיים או אפילו לסבול מדימום פנימי במקרה של נחיתה ישרה מדי במים. זהו איננו עיסוק ספורטיבי המתאים כתחביב לחובבי אקסטרים מן המניין, אלא פעילות אתגרית מסוכנת המתאימה אך רק לקופצים מיומנים ומנוסים.
"כמו כלב שמוציא את הראש מהחלון בנסיעה"
למרות הסכנות הרבות, ענף הקפיצה מגובה זכה לפני שנתיים להכרה ממסדית חשובה. התאחדות השחייה הבינלאומית כללה אותו לראשונה כענף רשמי באליפות העולם בשחייה שנערכה באותה שנה בברצלונה. במסגרת אליפות העולם נערכת תחרות לגברים הקופצים מגובה של 27 מ' ולנשים מגובה של 20 מ'.
השם המזוהה ביותר עם ענף הקפיצה מגובה הוא אורלנדו דוקה, קופץ קולומביאני שבגיל 40 ממשיך לזנק מגבהים מטורפים ולהיאבק על התארים החשובים ביותר. הוא מחזיק ב-13 אליפויות עולם ולפני שנתיים הוכתר לאלוף העולם הראשון בתחרות שנערכה במסגרת התאחדות השחייה הבינלאומית. באותה אליפות אגב מי שגנב את ההצגה היה הקופץ הצ'כי מיכל נברטיל שביצע את כשהוא עוטה על עצמו גלימה של סופרמן. בנוסף, דוקה הוא הקופץ הראשון בהיסטוריה שקיבל ציון 10 משבעה שופטים על קפיצה שביצע בשנת 2000 בתחרות בהוואי.
השבוע בקאזאן דוקה ינסה להגן על תארו העולמי אך הוא צפוי לקרב קשה במיוחד מול גארי האנט הבריטי. האנט (31) הוא הקופץ הטוב בעולם בשנים האחרונות - מאז ייסודו של סבב רד בול ב-2009, הוא הוכתר כאלוף חמש פעמים. גם דוקה עצמו מודה שמדובר בעילוי של ממש: "אנשים כמו האנט מגיעים לספורט פעם בזמן רב. אני שמח שיש לנו ספורטאי כזה בענף, שדוחף אותנו למקומות חדשים".
גם דוקה איננו מתעלם מהפחד המלווה אותו בקפיצה אך משתמש בדימוי מעניין כדי לתאר את המימד של ההנאה בדבר: "כשאני קופץ, אני מרגיש כמו כלב שמוציא את הראש מהחלון בנסיעה ונהנה מהאוויר, זה כל כך כיף. כשאני עומד על המקפצה אני דואג, אני יודע שזה גבוה ומסוכן, אבל אני עדיין רוצה לעשות את זה. יש קצת פחד, אבל ברגע שאתה קופץ, אתה חש את הרוח ושומע אותה ואז כשאתה פוגש את המים זו הקלה גדולה. בתוך שלוש שניות אתה עובר ממצב של דאגה להנאה גדולה".
הענף הקפיצה מגובה לנשים הוא קטן יותר אך גם כבר הספיק להצמיח כוכבת: ססילי קרלטון האמריקאית, אלופת העולם הראשונה והיחידה עד כה. תאמינו או לא, אבל קרלטון מעידה על עצמה כמי שסובלת מפחד גבהים. "אנשים אמרו לי שזה ורטיגו, אבל זה לא, זה פשוט פחד גבהים", סיפרה קרלטון על תחושתה לפני הקפיצה והסבירה כיצד היא בכל זאת מתמודדת, "כשאני נמצאת בגובה, אני מנסה פשוט לא לחשוב יותר מדי, במקום זאת אני מעדיפה לסמוך על מה שהגוף שלי יודע, שאלו הקפיצות עצמן".
השאיפה הבאה של אנשי הקפיצה מגובה היא להיכנס למשחקים האולימפיים ההכרה מהתאחדות השחייה הבינלאומית היא בהחלט צעד חשוב בדרך לכך. אנשי הענף מקווים שכמו צופים רבים ברחבי העולם, גם בוועד האולימפי הבינלאומי לא יצליחו להישאר אדישים לשילוב המנצח בין הרפתקנות, אקסטרים ווירטואוזיות גופנית שהקפיצה מגובה מייצרת.
גם אם תהיו מרותקים השבוע לתחרויות השחייה, מצאו את הזמן בין עוד משחה מחשמל של סון יאנג או מיסי פרנקלין, ואל תרשו לעצמכם לפספס את תחרויות הקפיצה מגובה - ההצגה הכי מטורפת של אליפות העולם בשחייה.