שתף קטע נבחר

אושר החיסון הראשון למחלת האבולה

ארגון הבריאות העולמי הודיע כי החיסון לאבולה יעיל, בטוח ומגן באופן מוחלט. עד היום לא נמצא אף חיסון או טיפול למניעת המחלה הקטלנית, ולכן מדובר בפריצת דרך משמעותית ביותר שתסייע להציל אלפי אנשים

ארגון הבריאות העולמי הודיע היום בצהריים, כי בתום השלב הקליני השלישי של הניסויים בבני אדם, נמצא כי החיסון נגד נגיף האבולה נמצא יעיל ב-100%. המחקר על החיסון VSV-EBOV החל באיזורים נגועים באבולה בגינאה בחודש מרץ האחרון. עד כה מעל 4,000 קרוביהם של כ-100 חולי אבולה, כולל חברי משפחה, שכנים, חברים לעבודה, הסכימו להשתתף במחקר.

 

עוד על אבולה:

הצלחה לתרופה הנסיונית לאבולה: שני חולים התאוששו

ישראל בסכנה בגלל האבולה? כל התשובות

ניצולה נדירה ממחלת האבולה: נולדתי מחדש

 

המחקר עבר את השלב הראשון בו נבדקת בטיחות החיסון, ושלבים שני ושלישי בו נבדקת יעילותו. החיסון הראה עוד כי הוא מגן לא רק בפני המחוסנים, אלא עוצר את המשך העברת הנגיף לאלפי בני אדם נוספים שבסביבה.

 

 ( )

מחלה קטלנית

בארגון הבריאות העולמי הבהירו כי על אף התוצאות המעודדות, יהיה צורך להמשיך בניסויים. אולם על פי ההערכות, הוא יאושר בתוך חודשים ספורים כדי לעצור את מגיפת האבולה שממשיכה להשתולל באפריקה.

 

אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הדימומית. היא נקראת כך משום שהיא גורמת לדימומים פנימיים המובילים למוות. מדובר באחת המחלות הקטלניות ביותר הידועות לעולם הרפואה. שמו של נגיף האבולה ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, סמוך למקום ההתפרצות הראשונה של המחלה בשנת 1976.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

בתוך שעות: חום גבוה עד דימומים ומוות

ההתפרצות הנוכחית של מחלת נגיף האבולה החלה בחודש דצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה, ולאחר מכן התפשטה במהירות גבוהה יחסית לליבריה ולסיירה-לאונה השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה.

 

בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים חשודים מיובאים בארה"ב וערב הסעודית (שם החולה נפטר). המקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים. יש לציין, כי ההתפרצות הינה הקשה ביותר שידועה אי פעם, מבחינת היקף ומשך.

  

הנגיף עובר בין נוזלי גוף, באופן דומה להדבקה בנגיף ה-HIV. לאחר כשלושה שבועות של דגירה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים, בטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם אף, פה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים. כשבוע עד שבועיים מהופעת הסימפטומים הראשונים, מתים 40 עד 90% מהחולים.

  

נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות. במהלך הטיפול התומך, מנסים להשתלט על הדימומים, מאזנים את הפרעות המלחים בדם, מונעים תייבשות, מטפלים בהפרעות הקרישה, בכאבים, ומחברים את החולה למכונת הנשמה. עד כה דווח על מאות הרוגים במחלה, ומאות נוספים ממשיכים להידבק מידי חודש.

 

הנחיות משרד הבריאות: בידוד עד לתוצאות

משרד הבריאות העביר הנחיות לצוותי הרפואה מנהלי בתי החולים וקופות החולים, למקרה של מקרים חשודים באבולה. במקרים כאלה, מורה המשרד להעביר מטופל חשוד המגלה תסמינים מתאימים למחלה הכוללים חום גבוה, הפרעות במערכת הקרישה, הקאות, דימומים וכאבים מפושטים - לחדר בידוד אוויר ומגע, הנמצא בסמוך ליחידה לטיפול נמרץ בבית חולים.

 

אנשי הצוות הרפואי המטפלים בחולה יוגבלו למינימום הנדרש. הצוות יתמגן באופן מלא במסיכה, סרבל חד פעמי, כובע, כפפות, ערדליים, ומגן פנים. בעת שימוש במחטים או בהחלפת מצעים שזוהמו יש להשתמש בשני זוגות של כפפות המולבשות על כפות הידיים.

 

במהלך אישפוזו יעבור המטופל בדיקות דם שיאתרו את נוכחות הנגיף בגופו. במקרה של הדבקה אפשרית, יישאר המטופל הנגוע מאושפז תחת בידוד וניטור קרוב, בשל ההידרדרות הצפויה. בשל העובדה שאין כיום כל תרופה או חיסון נגד המחלה, ניתן לטפל בחולים אך ורק באמצעות טיפול תומך.

 

הנחיות לישראלים

במשרד הנחו כי על ישראלים הנוסעים למדינות בהן המחלה מתפשטת, להימנע ממגע עם חולים הפרשותיהם וחפציהם, להקפיד על היגיינה אישית, להימנע ממגע עם בעלי חיים ואף להימנע מאכילת בשר, ובמידת האפשר להימנע מביקור במוסדות בריאות, אלא אם מדובר בבעיה רפואית דחופה.

 

אם מופיעה מחלת חום מעל 38 מעלות תוך 21 ימים לאחר החזרה לישראל ממדינות אנדמיות יש לפנות באופן מיידי לחדר מיון בבית חולים ולהודיע כי הופיע חום לאחר שהות במדינה נגועה באבולה.

 

יש לפנות בתקופה זו בשל מחלת חום לטיפול רפואי רק למיון. יש להודיע מיד בכניסה לבית החולים על נסיבות המקרה כדי לקבל הנחיות מיגון מתאימות.






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
החיסון מגן ועוצר את המשך העברת הנגיף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים