שתף קטע נבחר

מעשנים על החוק: הפסיבים ממשיכים לסבול

הסיגריה ממשיכה להצית את הפגיעה באיכות החיים: ב-2012 הורחב החוק שאוסר עישון במקומות ציבוריים. בדיקת ynet העלתה כי מעשנים רבים ממשיכים לצפצף על החוק, ובוחרים להדליק את האש בבתי חולים ובתחנות אוטובוס. הרשויות שאמונות על האכיפה: "מוגבלים בכוח אדם"

 

ממשיכים להסריח את החיים: שלוש שנים אחרי שאושר הצו הממשלתי להרחבת החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים השטח עצמו ממשיך "לבעור". הרחבת החוק כוללת בין היתר איסור עישון במוסדות חינוך, בתי חולים, מרפאות, בתי מרקחת, תחנות אוטובוס, בריכות שחייה ואולמי שמחות, אולם בדיקת ynet בסיוע המצלמה הנסתרת העלתה כי הרשויות המקומיות לא עושות די לאכוף את האיסור.

 

לפי הרחבת החוק, הקנס למעשן במקום ציבורי עומד כיום על 1,000 שקלים. המחוקק קבע עונש מרתיע כדי לעזור באכיפה, אך למרות זאת אזרחים רבים ממשיכים לזלזל בסביבתם ולמרבה הציניות מציתים את הסיגריה בתוך בתי חולים ומרפאות.

מעשנים ללא הפרעה בבית החולים שניידר לילדים (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מעשנים ללא הפרעה בבית החולים שניידר לילדים(צילום: אסף קמר)

 (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
(צילום: אסף קמר)

התקנות הספציפיות שנוספו לחוק ב-2012 קבעו כי יש לאכוף את איסור העישון בכל מקום בבניין של בית חולים או מרפאה, לרבות באזור הכניסה או היציאה לבניין ובטווח של עשרה מטרים מהדלת.

 

בבדיקה שערכנו בבתי חולים ברחבי הארץ נצפו עשרות מבקרים ואף אנשי צוות רפואי מעשנים בצמוד לדלת הכניסה, בכיסאות ובצליות שאמורות לשמש את החולים ובני משפחותיהם.

 

בית החולים שניידר לילדים בפתח תקווה 

הדלת האחורית של בית החולים מתחברת בגשר עילי אל בית החולים בילינסון ואל החניה. עשרות מבקרים וגם עובדים של בית החולים מעשנים בכל פינה ובכל ספסל ומונעים מילדים חולים וקרוביהם לצאת החוצה ולנשום אוויר נקי.

 

האכיפה של החוק מוטלת על מחלקת הפיקוח של עיריית פתח תקווה, אך במוקד העירוני 106 של העירייה לא ממש מוטרדים מההתרחשויות. המוקדנית טענה כי שטח בית החולים מחוץ לבניין מותר בעישון ולכן הם לא מפקחים עליו. לאחר שהתעקשנו שמדובר בשטח ציבורי, המוקדנית הבטיחה לשלוח למקום פקח, אך הוא מעולם לא הגיע.

מצפצפים על החוק בבית החולים שניידר (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
מצפצפים על החוק בבית החולים שניידר(צילום: אסף קמר)

תחנת האוטובוס ברחוב סוקולוב 58 בחולון 

אנשים רבים ממתינים לאוטובוס והופכים בעל כורחם למעשנים פסיביים. אישה מבוגרת יושבת על הספסל בתוך התחנה ומעשנת ללא הפרעה. חלק מהממתינים בתחנה "סובלים בשקט" ונמנעים מעימות עם המעשנת שלצדם. אחרים, מיואשים לא פחות, מתרחקים כדי לנסות לנשום אוויר צלול קצת יותר.

 

פקח של עיריית חולון שעבר במקרה התבקש על ידינו לאכוף את החוק, אך לטענתו תחנת אוטובוס היא לא שטח ציבורי ולכן מותר לעשן בה.

 

תחנת רכבת מרכז ארלוזורוב בתל אביב

נוסעי הרכבת ממתינים ברציפים ובספסלים הצמודים לרכבות שייקחו אותם לצפון הארץ ולדרומה. שלטים במקום מצביעים על איסור העישון במקום, אך בזה אחר זה אפשר לצפות בנוסעים שבוחרים להתעלם מהחוק ולעשן סיגריות בשרשרת. פקח של עיריית תל אביב-יפו לא ראינו כאן.

יש חוק, אבל ממשיכים לעשן. תחנת רכבת מרכז ארלוזורוב בתל אביב (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
יש חוק, אבל ממשיכים לעשן. תחנת רכבת מרכז ארלוזורוב בתל אביב(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

התחנה המרכזית בבאר שבע

במקום שאליו מגיעים בכל יום אלפי אנשים לא מתבצע פיקוח ראוי על החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. אחרי שחזינו באינספור מעשנים באופן חופשי בתחומי התחנה וברציפים פינינו למוקד 106 של העירייה, אך התשובה שקיבלנו היא שלא מדובר בשטח ציבורי ולכן לא מתבצעת במקום אכיפה.

 

התחנה המרכזית בחדרה 

גם כאן חשפה המצלמה הנסתרת מצוקה אמיתית באכיפה. עשרות אנשים נצפו מעשנים בתחנה ללא כל הפרעה. התלונה שלנו למוקד 106 של עיריית חדרה לא איחרה להגיע, אבל המוקדנית אמרה כי מותר לעשן בתחנה המרכזית מאחר שלא מדובר בשטח ציבורי.

אין אכיפה, מעשן בתחנה המרכזית בחדרה (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
אין אכיפה, מעשן בתחנה המרכזית בחדרה(צילום: חסן שעלאן)

תגובות 

מהמרכז לשלטון מקומי נמסר כי אין נתונים על אודות כמות הדו"חות והאכיפה של הרחבת החוק.

 

מעיריית פתח תקווה נמסר כי "עם קבלת התלונה במוקד העירוני נפתחה קריאה והועברה לטיפול היחידה הרלוונטית. פקחי העירייה פועלים על מנת למנוע ולאכוף עישון ברשות הציבור באזורים שבהם חל איסור על כך. יחד עם זאת, לא ניתן להגיע או לאכוף בכל רגע נתון ובכל מקום את המפרים אותו".

 

מבית החולים שניידר לרפואת ילדים בפתח תקווה נמסר כי "מרכז שניידר לרפואת ילדים פועל למען יישום החוק האוסר על עישון בתוך מבנה בית החולים ובטווח של 10 מטרים ממנו. כחלק מהפעילות, הוצב

 שילוט מתאים וכן פועלים סדרנים מתנדבים ('נאמני מניעת עישון') אשר מסבירים את הוראות החוק למעשנים בשטח שאינו מיועד לעישון".

 

עוד נמסר מבית החולים כי "חשוב לציין כי אין לסדרנים סמכות להטיל קנסות על המעשנים, אך פרטי העוברים על החוק מועברים לפיקוח בעיריית פתח תקווה. במקביל לפעילות פנים-ארגונית זו, מגיעים לבית החולים גם סדרנים מטעם העירייה, שהם בעלי סמכות להטלת קנסות".

 

מעיריית תל אביב-יפו נמסר כי היא אוכפת את חוק העישון במקומות הציבוריים בהתאם למשאבים שעומדים לרשותה. "בשל מגבלות כוח אדם ושעות עבודה של הפיקוח העירוני, תוכנית העבודה מתמקדת באכיפה במקומות הומי אדם, כגון בתי עסק ומקומות ציבוריים. במקביל, פניות נקודתיות שמתקבלות במוקד העירוני מועברות לאגף הפיקוח, אשר מבצע את האכיפה הנדרשת במסגרת מגבלותיו".

 

מעיריית חדרה ומעיריית באר שבע לא התקבלו תגובות.


פורסם לראשונה 04/08/2015 13:05

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
מעשן בכיף בתחנה המרכזית בחדרה
צילום: ירון ברנר
מומלצים