בתי הכלא: 'הזנחה, בידוד קשה והיעדר שיקום'
טרנסג'נדרית שהועברה לבידוד כי היא עוברת ניתוח לשינוי מין ונערים שכלואים 23 שעות ביממה ומזהירים: "נשתגע משעמום". הסנגוריה הציבורית מותחת ביקורת קשה על שירות בתי הסוהר בדו"ח שחושף שורת ליקויים במתקני הכליאה
דו"ח הסנגוריה הציבורית על מתקני השב"ס לשנים 2013-2014 שמתפרסם הבוקר (א') טוען להפרות קשות של זכויות אסירים. תנאי הפרדה ובידוד קשים, צפיפות בלתי נסבלת, שימוש בכבילה לא מידתית, תנאים תברואתיים ירודים, לפעמים עד כדי סכנה ממשית לבריאות, מצב היגייני גרוע ובעיית מזיקים, תנאי אוורור בלתי נאותים, מחסור בציוד בסיסי לאסירים, ליקויים במתן טיפול רפואי ועוד. ביקורת נוספת קשורה לחלק השיקומי בבתי הכלא, לפיה קיים מחסור בעובדים סוציאליים ביחס למספר האסירים וקיימת שלילה גורפת של טיפול סוציאלי לאוכלוסיית האסירים הביטחוניים ולחלק ניכר מדוברי השפות הזרות.
לצורך הכנת הדו"ח ביקרו נציגי הסנגוריה הציבורית ב-38 מתקני כליאה שבאחריות השב"ס. באגף ההפרדה והבידוד בכלא הנשים נווה תרצה מתברר לפי הדו"ח מוחזקות נשים שרובן סובלות מבעיות פסיכיאטריות ומצבן של חלק מחייב אשפוז בבית חולים פסכיאטרי אך מכיוון שבמרכז בריאות הנפש של השב"ס אין תא עבור נשים הן מוחזקות בנווה תרצה.
טרנסג'נדרית בבידוד
עוד עולה מהדו"ח כי באגף ההפרדה והבידוד יש אריחים שבורים, קירות מתקלפים, הזנחה לכלוך ומזיקים שורצים באגף. במסמך תואר למשל על כלואה שהוחזקה בתא בידוד, מחשש שתדביק אסירות אחרות בסקביאס, ללא סדינים, מגבת ובגדים להחלפה. באגף הייתה גם כלואה טנרסג'נרית ששהתה כבר ארבעה וחצי חודשים לבד בתא ולטענת מפקדת הכלא היא שוהה לבד כי לא השלימה את הליכי הניתוח.
בכלא הנערים אופק נטען כי האסירים הכלואים בהפרדה אינם משולבים בתוכנית חינוכית טיפולית ושיקומית והנערים פוגשים עובדות סוציאליות בתדירות נמוכה והעובדות משוחחות איתם מעבר לדלת התא. שני אסירים ביטחוניים קטינים כלואים 23 שעות ביממה, לא מקבלים שום פעילות חינוכית ולטענתם "עומדים להשתגע מרוב שעמום".
בדו"ח הסנגוריה יש פרק נרחב על אי סדרים בכליאת אסירים באגפי ההפרדה בבתי הכלא. "ב-8 מתקני כליאה בהם ביקרו אנשי הסנגוריה הציבורית הוחזקו כלואים בתנאי הפרדה, בידוד או שמירה קשים ביותר. בחלק לא מועט מהמקרים ההחזקה בתנאי הפרדה נבעה ממצב נפשי קשה של כלוא או כלואה, עילה שאינה מצדיקה החזקה בהפרדה ומנוגדת לחוק", נכתב בדו"ח.
הסנגור הציבורי הארצי, ד"ר יואב ספיר, אמר כי "הממצאים והנתונים המובאים בדו"ח מבטאים מצוקה יומיומית של אלפי אסירים ועצורים בישראל השוהים בתת-תנאים הפוגעים בכבוד האדם". לדבריו, "למרות ניסיונות להביא לשיפור, המצב במתקני הכליאה רחוק מלהשביע רצון. אין המדובר בבעיות או בכשלים נקודתיים ומקומיים, אלא מדובר בבעיה מתמשכת וכלל-ארצית".
תגובת שב"ס
משירות בתי הסוהר נמסרה תגובה מפורטת לטענות מצד הסנגוריה.
בנוגע לביקורת על הפרדה ובידוד, נמסר כי "הפרדת אסיר מאסירים אחרים הינה לעיתים כורח המציאות וננקטת כאמצעי אחרון, בעיקר לצורך הגנה על חיי אדם. חשוב להדגיש כי החלטה על הפרדת אסיר מעבר לזמן קצוב הינה החלטה שיפוטית וכל החלטה בדבר הפרדת אסיר נתונה לביקורת שיפוטית". בנוגע לממצאים מכלא אופק: "קשב רב מופנה לטיפול בנערים המוחזקים בבית סוהר אופק ולאחרונה נקבעו כללים מיוחדים שנקבעו בהתאמה לאוכלוסייה ייחודית זו, לרבות בנושא הפרדה וכבילה".
שב"ס התייחס לביקורת על צפיפות ותנאי מחייה, ומסר כי "שירות בתי הסוהר משקיע תכנון, מחשבה ומשאבים רבים בשיפור תנאי מחיית האסירים ורואה בכך אחד מיעדיו. עובדה ידועה היא שבחלק מבתי הסוהר קיימים אגפים ישנים מאוד בהם נדרש שיפוץ יסודי. שב"ס מסכים גם עם הצורך בבניית בתי סוהר חדשים, אולם לצורך כך נדרשת הקצאה תקציבית שאינה עומדת לרשותו".
בנוגע לביקורת על שיקום וטיפול אסירים נמסר כי "לתיקון 42 לחוק המתייחס לנושא השיקום, החינוך והפנאי ישנן משמעויות תקציביות שטרם הוסדרו ולפיכך גם טרם הותקנו התקנות לביצועו. אנו תקווה שהנושא יוסדר בקרוב ונוכל לתת את המענה שנקבע בחוק". בשב"ס מסבירים בנוגע לטיפול הרפואי כי בשנתיים שחלפו מאז עריכת הדו"חות, הוקמו במחוז צפון ובמחוז דרום מרפאות מומחים המופעלות בשיתוף עם בתי החולים האזוריים ונותנות מענה לצורך בביצוע בדיקות ומעקב רפואי לאסירים, בתחומי הרפואה השונים.