"אמא, משעמם לי" - איך להגיב?
הורים רבים נלחצים כשהילדים אומרים שמשעמם להם וישר מחפשים כיצד למלא להם את הזמן, אך לא תמיד זהו הפתרון הנכון. בדקנו למה כוונתם האמיתית כשהם מתלוננים על שעמום ומהי הדרך הנכונה לענות להם
כמה פעמים שמעתם את צמד המילים: ״משעמם לי״ במהלך החופש? כולנו מתמודדים עם תלונות של ילדים, והורים רבים מוטרדים ומבולבלים ואפילו כועסים והמומים מכמות הפעמים שבהם הילד מתלונן על שעמום.
עוד על החופש הגדול:
הגיל להתחיל: מתי אפשר לקנות לילד טלפון?
אין מה לאכול! משפטי החופש הגדול
10 טיפים: איך לעבור את החופש הגדול בשלום
כדאי לבדוק את עצמכם מה קורה לכם כאשר הילד פונה אליכם ואומר שמשעמם לו. האם אתם ישר חשים אשמה שאולי אתם לא עושים מספיק? האם זה משפט שמפעיל אצלכם ביקורת עצמית שאתם לא מספיק בסדר?
שימו לב מה זה מעורר בכם ואיך אתם מגיבים לצמד המילים הכל כך נפוץ הזה. יש הורים שמגיבים בכעס מתוך פרשנות שאם לילד משעמם אחרי כל הפעילויות שאירגנתי לו וכל הדברים שעשינו כנראה שהוא מפונק ולא יודע להעריך.
בואו נחשוב רגע מה יכולות להיות המשמעויות של המילים: "משעמם לי״. מה בעצם הילד מנסה לומר? ילדים משתמשים במשפט משעמם לי כדי להעביר אלינו מסר של חוסר שביעות רצון או משהו שמפריע להם.
פרשנויות אפשריות לצמד המילים "משעמם לי" ותגובות אפשריות:
1. ״אני מרגיש בודד וזקוק לתשומת לב שלכם״כשילד רוצה שתעזבו את הפלאפון או המחשב או משימות שאתם עושים ותתפנו אליו, תשחקו איתו או תשוחחו איתו הוא בדרך כלל לא אומר את זה באופן ישיר כי לא תמיד הוא יודע להגדיר את הרצונות שלו. לכן כדאי לבדוק אם זה המסר.
טיפ להורה: תנו לילד חיבוק, עזבו את מה שאתם עושים והעניקו לילד את ה״טעינה״ היומית לה הוא זקוק עלידי קשר ישיר חם ואישי אתכם. לפעמים זה כל מה שהוא צריך. ילדים זקוקים לדעת שרואים אותם ואוהבים אותם ודרך המגע והחום שאתם מעניקים להם הם מקבלים את ההרגשה הזו ממכם. לכן עזבו פלאפונים והתפנו לילד לחצי שעה של אהבה.
לילדים אין את היכולת להגיד את זה או להבין את זה ולכן יגידו שמשעמם. יכול להיות שהם פשוט מוצפים וזקוקים לשקט ולא יודעים להגדיר זאת. כדאי להיות ערניים למצב של עודף גירויים.
טיפ להורה: יש רגעים בהם הילד במוצפות יתר והוא פשוט זקוק לשקט ולרוגע בלי אטרקציות מיוחדות. למדו לזהות את הרגעים הללו ועזרו לילד להירגע.
3. ״אני מרגיש עצוב או כועס״
ילדים לא תמיד מודעים לרגשות שלהם ולא יודעים להביע מה הם מרגישים במיוחד כשמדובר בכעס או עצב, לכן הם יגידו שמשעמם להם.
טיפ להורה: שימו לב ונסו להבחין בשפת הגוף של הילד ולנסות לזהות באיזה רגש מדובר וגם לעזור לו על ידי שאילת שאלות שיעזרו לו לדבר על מה שקרה ולנסות להבין מה הוא מרגיש.
מומלץ לעבור לדבר בשפה רגשית עם הילד וללמד אותו שמות של רגשות, כך שאם הזמן הוא יבין ויוכל להגדיל את טווח הרגשות אותם הוא מזהה בעצמו וילמד להתמודד איתם ( בעזרתכם כמובן).
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
4. ״התרגלתי שכל הזמן מפעילים אותי ומארגנים לי את הזמן במשהו מובנה. אני לא יודע מה לעשות כשיש לי זמן חופשי״.
הורים רבים מרגישים צורך להפעיל ולארגן לילדים את הזמן ולמלא אותו בפעילויות חינוכיות ומסודרות: חוגים, הפעלות, לימודים, הכנות. ילדים כאלו לא למדו להתמודד עם זמן פנוי באופן עצמאי ואין להם יכולת להעסיק את עצמם.
טיפ להורה: לאפשר לילד זמן חופשי וללמד אותו בהדרגה למצוא מה לעשות בזמן הפנוי וללמוד לנהל את הזמן שלו באופן עצמאי. ילדים זקוקים לזמן של שקט, למנוחה, ולשעמום כדי לחקור ולגלות דברים בעצמם והסביבה ללא הנחיות חיצוניות.
5. "התרגלתי למסכים שמספקים לי אטרקציות זמינות ומהירות. אני נבהל כשיש לי זמן חופשי וכבר לא מתלהב מדברים אחרים״.
המסכים כל כך מהנים וממכרים ומספקים לילדים סיפוק מיידי כך שכל דבר אחר נראה הרבה פחות מעניין ואטרקטיבי.
טיפ להורה: כדאי לצמצם ולהגביל זמן מסכים. כדאי להנהיג בבית לפחות שעתיים ביום שבהם מכבים מסכים והולכים לעשות דברים אחרים כמו יציאה לגינה, עבודות יצירה, משחק דמיון, או כל רעיון אחר.
6. ״באמת משעמם לי״
לפעמים משעמם לי זה פשוט משעמם לי. כדאי לבדוק האם הילד נמצא בבית שעות ארוכות לבד ללא חברה או פעילות.
טיפ להורה: החופש ארוך והרבה ילדים נשארים שעות רבות בבית ללא תעסוקה. שבו עם הילדים וחשבו על רעיונות שאפשר לעשות בבית. הכינו ביחד טבלה או רשימה של דברים על בריסטול שאפשר לעשות כמשעמם. בכל פעם שירגיש שמשעמם יפנה לטבלה ויבחר פעילות.
ועוד דבר אחרון: זה בסדר שיהיה משעמם לילד! זה אפילו טוב בשבילו.
למה? זמן חופשי מאפשר לילדים שלל הזדמנויות לגלות, ליצור, להמציא ולדמיין. זו הזדמנות ללמוד להקשיב לעצמם ולרצונות שלהם, הזדמנות לגלות מה הם אוהבים לעשות, מה מעניין ומלהיב אותם. הזדמנות לקבל החלטות וללמוד לנהל את עצמם ואת הזמן שלהם. הזדמנות ללמוד לסמוך על עצמי ולפתח עצמאות ובגרות.
לכן אל תיבהלו אם לילד משעמם. אפשרו לו זמן חופשי ועודדו אותו להמציא ולהיות יצירתי. זמן לחשיבה, ליצירה ולדמיון זה זמן מצויין וחיוני עבור הילד.
תסמכו עליו והאמינו שהוא מסוגל להתמודד עם זמן חופשי ושהזמן הזה הוא חיובי ויצאו ממנו רק דברים טובים.
כשאתם תהיו רגועים, קשובים, ותעבירו את המסר הנכון הילדים ילמדו להתמודד עם השעמום ועם הרצונות והרגשות שלהם טוב יותר.
הכותבת היא אמא לארבעה ילדים, מדריכת הורים פרטנית בקליניקה בחולון ומנחת קבוצות הורים בכירה מהמרכז להורות ומשפחה בסמינר הקיבוצים