שתף קטע נבחר
 

דווקא בהריון: טיפולי שיניים שאפשר לעשות - ומה כדאי לדחות

נשים רבות מאמינות שבהריון אסור לעשות כלל טיפולי שיניים, אבל למעשה הקפדה על שלמות השיניים במהלך התקופה הזו היא הכרחית. איזה טיפולים כדאי לכן לעשות במהלך ההריון ומה כדאי לדחות לאחר הלידה?

נשים רבות מאמינות שבהריון אסור לעשות כלל טיפולי שיניים, אבל למעשה הקפדה על שלמות השיניים במהלך התקופה הזו היא הכרחית. איזה טיפולים כדאי לכן לעשות במהלך ההיריון ומה כדאי לדחות לאחר הלידה?

 

להמשיך לשמור על בריאות הפה גם בהריון. במהלך ההיריון השיניים והחניכיים הם בסיכון גבוה מהרגיל, והחשש הגדול הוא מזיהומים שעלולים לפגוע בהריון עצמו. לכן דווקא בהריון יש לשמור על בריאות הפה והחניכיים.

 

ב-3 חודשים הראשונים של ההיריון מתרחש תהליך ייצור האברים הפנימיים והחיצוניים של העובר, הם הכי קריטיים. כדאי בתקופה זו ליטול כמה שפחות תרופות ובכלל להימנע מחומרים כימיים.

 

לדוגמא, במידה ויש צורך בהרדמה במהלך טיפול שיניים, מחובתה של המטופלת להודיע לרופא שהיא בהריון, ואז הרופא ימנע משימוש בחומרי הרדמה שמכילים חומרים פעילים כמו וזוקונסטריקטור, אשר מכווץ את כלי הדם ויעדיף חומרי הרדמה שלא ישפיעו על ההיריון.

  

הסכנה לשיניים במהלך ההיריון

 

אצל נשים בהריון השיניים נמצאים בסכנה. יש לכך כמה סיבות.

 

אצלנו ברוק ישנם נוגדנים שמגנים על חלל הפה. בזמן הריון, הנוגדנים מתרכזים בשליה ותפקידם להגן על העובר. כתוצאה מכך, ברוק ישנה כמות נמוכה של הנוגדנים והחיידקים שנמצאים בחלל הפה תוקפים את החניכיים והשיניים יותר בקלות. לכן, נשים רבות מתלוננות על חניכיים רגישות, נטייה לדלקות השיניים וחורים בשיניים מופיעים ומתפתחים יותר מהר בהריון.

 

בנוסף, הורמונים שמשתוללים כידוע בהריון, לעיתים גם גורמים לנפיחות חניכיים, שמקשה רבות לרופא השיניים לטפל.

 

אצל נשים רבות, כאשר הקאות ואכילה בלתי מבוקרת הם חלק משגרה היומיומית,

נוצרת סביבה חומצית בפה, שגם תורמת להרס שיניים, ליובש וריח רע מהפה.

 

לעתים אף מופיע "גידול" חניכיים דלקתי, נפיחות חניכיים ממוקדת בשולי החניכיים, (שאינה סרטנית). היא יכולה להופיע בכל תקופת ההיריון, אך אופיינית יותר בטרימסטר השני. הנפיחות עלולה להפריע בדיבור ובאכילה.

 

הטיפולים שניתן לעשות

הקפידו על צחצוח השיניים למרות שזה מגביר את רפלקס ההקאה – השתמשו בכמות משחה קטנה ועשו הפסקות תכופות לנשימות עמוקות.

תיגשו לרופא שיניים לקבלת עזרה ראשונה ולטיפולי שוטפים ככל שהם לא מצריכים שימוש בחומרים כימיים.

 

הקפידו על:

o סתימות

o ניקוי אבנית

o איטומי חריצים ושחזורים מונעים

 

o תזונה מועטה בסוכרים וחומציות וארוחות בזמנים קבועים.

 

o שטיפות מי מלח לדימום/דלקת חניכיים.

 

o בדיקה וניקוי במרפאה אחת ל-3 חודשים.

 

בכל מקרה, לא לחכות עם הבעיות לרגע האחרון כי החל מסוף החודש השמיני אין לעשות טיפול ארוך יותר מחמש דקות, כדי שהעובר לא ילחץ על הווריד המרכזי של האישה.

 

מה כדאי לדחות?

קיימים טיפולים כמו ניתוחי חניכיים שבמידת האפשר נהוג לדחות את הטיפול בהם עד לאחר הלידה. כמו כן, יש סיבוכים המתרחשים לעתים במהלך ההיריון, כמו סוכרת או רעלת היריון, שאם אירעו, רצוי להימנע מלטפל בהם בתקופה זו.

 

בכל מקרה, כל החלטה בנוגע לטיפול שיניים או חניכיים צריכה להתקבל תוך בחינת התמונה הכוללת, כלומר – תוך התייחסות למצבה הרפואי הכללי של האישה ההרה.

 

  

הכותב הוא רופא שיניים עם ותק של למעלה מ-25 שנה, מייסד חברת סילונית להיגיינת הפה






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לשמור על השיניים גם בהריון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים