ניפגש באוקטובר: קנדה יצאה למרתון בחירות
הוא בשלטון מ-2006 ולמרות הכלכלה המקרטעת, ראש הממשלה סטיבן הרפר רוצה שהציבור ייתן בו אמון לכהונה נוספת. אלא שהפעם הסקרים מורים על קרב צמוד בין ידיד ישראל למרכז-שמאל. הקמפיין - הארוך במדינה מאז 1872
הכסף הגדול של השמרנים יקנה להם כהונה נוספת בשלטון? ראש ממשלת קנדה סטיבן הרפר ביקש היום (יום א') לפזר את הפרלמנט, ובכך השיק רשמית את מערכת הבחירות במדינה שתימשך 11 שבועות עד פתיחת הקלפיות ב-19 באוקטובר. קמפיין הבחירות צפוי להתמקד בכלכלה המקרטעת ובשלטונו של הרפר במדינה זה כעשור.
עוד סיפורים מרתקים בדף הפייסבוק של ynet חדשות בעולם
סקרי דעת קהל בקנדה מראים כי המפלגה השמרנית של הרפר מהמרכז-ימין, שנמצאת בשלטון מאז שנת 2006, עשויה לאבד את הרוב של בבית הנבחרים. מצב שכזה יותיר אותה לחסדי שתי מפלגות מרכז-שמאל מהאופוזיציה, שייתכן שיתאחדו כדי להפיל אותו. ברוב המקרים, ממשלות מיעוט בקנדה לא מחזיקות מעמד יותר מ-18 חודשים.
לשמרנים "כיסים עמוקים"
חמש משש מערכות הבחירות האחרונות בקנדה נמשכו חמישה שבועות בערך ולא יותר, ואילו הפעם כאמור ייערך הקמפיין במשך 11 שבועות. לשמרנים בקנדה יש "כיסים עמוקים" והקמפיין - שיהיה הארוך ביותר מאז 1872 - עשוי לחזק את סיכוייהם לנצח בבחירות משום שיאפשר להם לצאת בגל של מודעות פרסום ותעמולה במשך זמן רב. באופוזיציה טוענים כי מדובר בניצול לרעה של המערכת.
הרפר אמר שהקמפיין הארוך יאפשר למצביעים לבחון כראוי את מצעי המפלגות, ודחה את הרעיון שהוא מנסה "לרושש" את יריביו.
"מבחינת עובדות, אנחנו המפלגה הפוליטית שזוכה לתמיכה הכלכלית הטובה ביותר, אנחנו המפלגה הפוליטית המאורגנת ביותר וזו שזוכה לתמיכה הגדולה ביותר על ידי הקנדים. יתרונות אלה קיימים בין שיהיה קמפיין ובין שלא", אמר הרפר עם השקת מערכת הבחירות.
"הרפר, התוכנית שלך לא עובדת"
סקרים אחרונים שנערכו בקנדה הראו כי השמרנים מובילים ביתרון קטן על "מפלגת הדמוקרטים החדשים" (NDP), שמעולם לא משלו בקנדה. למקום השלישי מגיעים הליברלים בראשות ג'סטין טרודו.
ה-NDP מסרה שהקדמת קמפיין הבחירות היא מזימה צינית שלא תעשה דבר לכלכלה. מנהיג המפלגה תומס מולקייר אמר שהרפר היה אחראי על הצמיחה הכלכלית הגרועה ביותר של כל ראש ממשלה בקנדה מאז 1960. "מר הרפר, התוכנית שלך לא עובדת. אנחנו נתניע את הכלכלה ונשיב את הקנדים בחזרה לעבודה", אמר מולקייר.
ה-NDP והליברלים אמרו שקנדה זקוקה לשינוי מהרפר, שקיצץ במסים, הגדיל את תקציב הצבא, החמיר את החוקים הפליליים והקל את תקנות הפיקוח על תעשיית הנפט.
ג'ון רייט ממכון הסקרים Ipsos אמר שהמרוץ "תחרותי מאוד" ושהסיכויים של השמרנים לנצח ולהרכיב ממשלה מכל סוג עומדים על 50 אחוזים, הרבה פחות מ-88 האחוזים שקיבלו בשנה שעברה.
ראש ממשלת קנדה הרפר נחשב לידיד קרוב ביותר של ישראל. בשנה שעברה הוא נשא במליאת הכנסת נאום תמיכה חם, בירך על "הקשר החזק" בין ישראל לבין קנדה ואמר כי "הברית הזו שבינינו שורשה בהיסטוריה שניזונה בערכים משותפים והיא מחוזקת בדרגים הגבוהים של הממשל והמסחר".
"אני תומך בישראל מכיוון שנכון לעשות זאת", אמר הרפר. "זה בהחלט משהו קנדי מאוד - לעשות משהו כי זה הדבר הנכון לעשות גם אם אין גמול. אין זה משנה אם זה נוח או פופולרי, אבל אני עדיין טוען שזה עניין אסטרטגי ולטווח רחוק. ישראל היא המדינה היחידה במזרח התיכון שתמיד מראה רעיונות של שלום ודמוקרטיה, אך אם נשאל את הקנדים, הדבר הנכון לעשות קשור לפלסטינים בדיוק כפי שהוא קשור לישראלים. בדיוק כפי שאנחנו תומכים בישראל קנדה תומכת בעתיד של שלום לפלסטינים".