שתף קטע נבחר

 

עשור להתנתקות: "נשבעתי שלא יהיה עוד גירוש"

עשור בדיוק אחרי שפונה משא-נור יעמוד מחר יוסי דגן, ראש המועצה בפועל, לבחירת התושבים בשומרון. "פעם אחר פעם העם בחר ימין - אני מצפה מהממשלה לשלוט ולא להיות חבורה של טוקבקיטים", הוא אומר לאולפן ynet

 

יוסי דגן באולפן ynet    (צילום: אבי חי, אסף מגל)

יוסי דגן באולפן ynet    (צילום: אבי חי, אסף מגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפני עשור בדיוק פונה יוסי דגן מהיישוב שא-נור שבצפון השומרון. מחר (יום ג') הוא ינסה לרשום סגירת מעגל בבחירות לראשות המועצה האזורית שומרון. "המחזה הזה מלווה אותי עד היום והוא גם הטריגר שלי לעשייה שאני זוכה לעשות היום", אומר דגן בראיון לאולפן ynet.

 

הבחירות המיוחדות בשומרון נערכות לנוכח התפטרותו המאולצת של ראש המועצה גרשון מסיקה, שהפך לעד מדינה בפרשת השחיתות השלטונית, שבמסגרתה נעצרו בין היתר בכירים כמו סגנית השר לשעבר פאינה קירשנבאום. דגן, שהיה סגנו, מכהן בחודשים האחרונים כראש המועצה בפועל. מולו מתמודד שריה דמסקי מאלון מורה, עוזרו לשעבר של השר אורי אריאל.

 

"נשבעתי להקדיש את החיים שלי לזה שיותר לא יהיה גירוש", אומר דגן. "יותר לא יעקרו יהודים בארץ ישראל בכלל, ואני אקדיש את עצמי לזה שהשומרון יהיה גדול, חזק, וטוב למי שגר בו כדי שכל הדיבורים יהיו חלומות באספמיה".

 

השורשים שלך בליכוד. מה אתה חושב על המדיניות בכל מה שקשור לבנייה?

 

"אני חושב שהבעיה המרכזית היא משילות. והטענה שלי היא גם כלפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, ויש לי הרבה שיחות איתו שאני אומר לו את זה, וגם כלפי הבית היהודי, וגם כלפי המפלגות האחרות. פעם אחר פעם העם בוחר ימין, אבל הממשלה מתנהלת כמו חבורה של טוקבקיסטים. אני מצפה מהממשלה לשלוט, שתהיה תנופת בנייה ביו"ש. יש ביקוש גם: כל בית נחטף, אין סיבה לא לבנות".

 

לגבי הרצח בכפר דומא, דגן מזכיר ש"כל בר דעת, כל יהודי, (יודע ש)כתוב בתורה 'לא תרצח'. אנחנו לא צריכים להסביר אחד לשני שאנחנו נגד כי זה ברור. אני רק מתפלא על מזכ"ל האו"ם וגם על ארגוני שמאל קיצוני בישראל שלא תמיד אנחנו שומעים אותם מגנים כשנרצחים יהודים".

 

מתוך כתבתו של עודד שלום על דגן ב"מוסף לשבת" של "ידיעות אחרונות"

דגן הוא דמות מפתח להבנת השינוי שעבר ועובר על השומרון. דגן, בן 35, נשוי פלוס 3, תושב שבי שומרון, פונה גם הוא משא-נור לפני עשר שנים. בקיץ 2001 הוא עלה כדי לחזק את היישוב, שהיה אז מושבת אמנים קטנה שרובם נטשו אותה בשיא ימי האינתיפאדה השנייה. דגן ריכז גרעין צעירים וחרש את הארץ כדי לשכנע משפחות צעירות לעלות לשא-נור. "נתתי את כל כולי כדי לבנות ולחזק את המקום הזה מתוך ידיעה שפה אני אבנה בית ואקים משפחה", הוא אומר. "עליתי רווק והתחתנתי כאן. המקום הזה היה מפעל חיי".

 

"לפני עשר שנים נגררתי כאן כמו סחבה ונזרקתי עם כל חבריי לאוטובוס. כשהאוטובוס התחיל לנסוע נדבקנו לחלונות וראינו את הבית שלנו הולך ומתרחק, וכשלא יכולנו לראות מהחלונות הצדדיים הצטופפנו כולנו באחורי האוטובוס ונדבקנו לחלון האחורי. כל הגוף שלי התהפך ומאז אני לא אותו יוסי. השתניתי. באותו רגע נשבעתי שאני אהיה חזק ואקח את המשבר הזה לכיוון של בנייה וצמיחה, וכל עוד נשמה באפי לא רק שלא יהיה גירוש נוסף, אלא שאעשה הכול שההתיישבות בשומרון תגדל עד שתחצה את נקודת האל-חזור ולא יוכלו לחשוב יותר על פינוי יישובים".

 

מהי נקודת האל-חזור הזו?

 

"עברנו אותה מזמן. האפשרות של עקירת יישובים ביהודה ושומרון נגמרה, היא לא רלוונטית יותר. עכשיו נותר לשמאל ולעולם כולו להפנים את זה. קודם כל מספרית, חיים כיום מעבר לקו הירוק 397 אלף ישראלים ועוד 340 אלף ישראלים בשכונות מזרח וצפון ירושלים. גם אם אתה מסתכל על הגושים, שאני מתנגד לרעיון הזה, אתה רואה שמחוצה להם חיים כיום בסביבות 140 אלף ישראלים, כמעט פי 18 מהמספר שגורש מגוש קטיף. אופציית הגושים היא משחק בנדמה לי והאפשרות לבצע פה עקירה היא רעיון מת גם פוליטית. אין היום אף קונסטלציה פוליטית שיכולה לאפשר מהלך כזה וגם לא משאל עם. בשלוש מערכות הבחירות האחרונות הציבור אמר בצורה ברורה שהוא נמצא בצד הימני של המפה".

 

ואם לא מפנים יישובים אז רעיון שתי המדינות נגוז.

 

"מת. במועצת שומרון בלבד יש לנו 32 יישובים ועוד ארבעה מאחזים. פריסת היישובים בשטח היא כזו שאין שום אפשרות שבה ניתן להקים מדינה פלסטינית. לדעתי, רוב הערבים ביו"ש מבינים בעצמם שאי-אפשר לעקור את ההתיישבות כאן".

 

הוא חבר מרכז ליכוד כבר שנים ומכיר מקרוב את השרים וחברי הכנסת של המפלגה. לשר הביטחון, משה (בוגי) יעלון, הוא מרים טלפון בכל פעם שצצה בעיה. מוקדם בבוקר יום שלישי הוא התקשר ליעלון ושוחח איתו על המוחים שעלו לשא-נור. "אמרתי לו שהמשפחות שגורשו צודקות ושאין שום סיבה לא להקים את חומש ושא-נור מחדש. עשר שנים אחרי הגירוש, הציבור והמגורשים לא מבינים למה זה נעשה, מה היה הטעם. הוספתי שאני חושב שהוא וראש הממשלה צריכים להיפגש עם משפחות המגורשים ולשמוע אותן".

 

 

המדינה אכפה את החלטת בג"ץ. אתה כראש מועצה לא אוכף עבירות בנייה?

 

"ודאי שאני אוכף. בתקופה הקצרה שאני בתפקיד חתמתי על צווי הפסקות עבודה וגם על צו הריסה אחד. כל רשות, בוודאי ממשלה, צריכה לקבל החלטות תכנוניות ולאכוף אותן. אני כועס על בג"ץ, אבל מכיר בו ככלי חשוב מאוד. הטענה שלי היא כלפי הממשלה. היא זו שעומדת מאחורי תשובות הפרקליטות לעתירות בנושאי הבנייה ביו"ש. יש כאן צביעות גדולה ואפליה פוליטית גם מצד הממשלה וגם מצד בג"ץ".

 

דגן מציג מפות ותוכניות עתידיות לאזורי תעשייה ושכונות חדשות ואומר שהמטרה שלו היא מיליון ישראלים שיגורו בשטחים. "זו הנקמה שלי על הגירוש, לבנות שכונות ובתי ספר,

 ליצור איכות חיים וחינוך טוב, לזכות בפרסי חינוך ארציים כמו שזכינו לפני שנתיים וחצי, כדי שנוכל להביא הנה חילונים ודתיים. אני בא ממקום מאוד אידיאולוגי ודתי וגאה בזה, אבל אני גם מבין שכדי שהשומרון יהפוך לחבל ארץ שמושך אליו מאות אלפים מכל הגוונים אני צריך לספק את המעטפת המוניציפלית הכי גבוהה שיש, כי בסופו של דבר אתה לא יכול למשוך הנה מאות אלפים רק על אידיאולוגיה. אנשים רוצים איכות חיים, קהילה טובה ושירות טוב לתושב ופחי מחזור וחוגים איכותיים. כמו שאמרתי, הסיפור של כמה קרוואנים על גבעה סחופת רוחות נגמר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צילום: אבי חי, אסף מגל
יוסי דגן
צילום: צילום: אבי חי, אסף מגל
מומלצים