שתף קטע נבחר
 

ארה"ב לא תגן עלינו

בכיר אמריקני הבטיח להגן על ישראל אם תותקף, אבל מה יקרה אם איראן תתקוף בהפתעה? וגם מילה טובה על ה-F-35

דבר אחד ברור: דברי הגורם הביטחוני האמריקני הבכיר בשיחת רקע עם הכתבים המדיניים הישראליים נועדו להרגיע את חששותיהם של אזרחי ישראל ושל תומכיה אזרחי ארצות הברית אחרי חתימת הסכם הגרעין עם איראן. מה שפחות ברור הוא למה התכוון הגורם האמריקני הבכיר באומרו שישראל היא בעלת ברית וכי ארה"ב תגן עליה אם תותקף, כמו שהיא מחויבת להגן על המדינות החברות בברית הצפון-אטלנטית, נאט"ו.

 

לא ברור למשל אם באומרו ש"ישראל היא בעלת ברית שנגן עליה" התכוון הגורם האמריקני הביטחוני הבכיר לברית הלא פורמלית שקיימת ממילא בין ארה"ב לישראל. ברית שבמסגרתה הוצבו ב-1991 סוללות פטריוט אמריקניות בשטחה של ישראל כדי להגן עליה מפני טיליו של סדאם חוסיין. הסוללות לא יירטו אפילו טיל סקאד עיראקי אחד, כיוון שהפטריוט שהוצב בישראל היה מדגם ישן, אבל הכוונה הייתה אותה כוונה, ואותה ברית הגנה לא פורמלית בין ישראל לארה"ב באה לידי ביטוי גם בתמרוני הגנה מפני טילים וכלי טיס שנערכים מפעם לפעם בין חילות הים ומערכי היירוט האמריקנים לבין ישראל בשטח ישראל.

 

"קרי, רימו אותך". השימוע הסוער בסנאט    (רויטרס)

"קרי, רימו אותך". השימוע הסוער בסנאט    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

שימוע בבית הנבחרים עם הסכם הרגעין עם איראן (צילום: AP) (צילום: AP)
שימוע בבית הנבחרים עם הסכם הרגעין עם איראן(צילום: AP)
אבל קשה לראות איך הברית הלא פורמלית הזאת בין ישראל לארה"ב, שעיקרה הצבת אמצעים הגנתיים והתרעתיים בשטחה של ישראל, תגן על ישראל מפני מתקפה גרעינית איראנית. אם איראן תחליט לתקוף את ישראל בנשק גרעיני - ואפילו לא בנשק גרעיני - סביר לגמרי שהיא תנחית עלינו מתקפת פתע. נגד מתקפה כזאת, בעיקר מתקפה גרעינית, אין שום סיכוי שארה"ב תהיה מסוגלת להגן עלינו, להוציא במקרה אחד: אם האמריקנים יציבו כוחות בהיקף ניכר של עשרות אלפי חיילים אמריקניים בשטחה של ישראל ועמם סוללות טילים, מכ"מים ואמצעים אחרים שיהיו בכוננות מתמדת ליירט טילים בליסטיים, טילי שיוט ומטוסים שיגיעו עם מטען קטלני מאיראן או משטחן של עיראק, סוריה ולבנון, בעלות בריתה של איראן.

 

אבל העיקר הוא שהצבת עשרות אלפי חיילים אמריקניים בשטחה של ישראל תהיה האמצעי היעיל ביותר להרתיע את איראן או כל גורם אחר מלתקוף את ישראל בנשק השמדה המוני, בין שמדובר בנשק גרעיני, כימי או ביולוגי.

 

הצבה כזאת של כוחות הגנה אמריקנית מפני טילים תפר את העיקרון שחזרו עליו כל ראשי הממשלה בישראל ושרי הביטחון למן דוד בן גוריון בשנות השישים, לאמור: "ישראל תגן על עצמה בכוחות עצמה, ואיני רוצה שאפילו חייל אמריקני אחד ישפוך את דמו למעננו".

 

ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על הסכם הגרעין (צילום: AP) (צילום: AP)
ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על הסכם הגרעין(צילום: AP)

שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף במהלך שיחות הגרעין בווינה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף במהלך שיחות הגרעין בווינה(צילום: רויטרס)
 

לארה"ב יש מחויבות להגן על בעלות בריתה במסגרת הברית הצפון-אטלנטית, אבל כאן מדובר בקואליציה של מדינות שלרובן יש גבול יבשתי משותף עם מי שהיה האויב בפוטנציה (ואולי גם אויב היום) - צבאות הגוש המזרחי. ארה"ב התחייבה ועודנה מחויבת להגן עליהם, ובמסגרת זו היא החזיקה, כמו גם קנדה ובריטניה, כוחות רגלים, שריון ואוויר ניכרים בגרמניה כדי שיוכלו להדוף מתקפה מהמזרח.

 

לישראל אין עם איראן גבול משותף וגם האיום עליה הוא בנשק גרעיני, לכן רק נוכחות פיזית של חיילים אמריקניים רבים שעשויים להיפגע מהמתקפה האיראנית עשויה להרתיע את האייתוללות, כיוון שכל פגיעה בישראל תיחשב כהתקפה ישירה על ארה"ב. האם לסוג כזה של הרתעה מתכוונים האמריקנים? יש להם ברית כזאת בדיוק עם דרום קוריאה, שנועדה לאזן את האימה ואת סכנת ההכחדה שמציב כוחה הצבאי והגרעיני של צפון קוריאה על שכנתה מדרום.

 

ארה"ב מחזיקה דרך קבע 40 אלף חיילים בדרום קוריאה כדי להרתיע את שליטי הצפון אפילו מלנסות לתקוף אותה, ומחזיקה בדרום קוריאה וביפן גם נשק גרעיני לאותה מטרה. די סביר שהבכיר הביטחוני האמריקני לא התכוון לסוג כזה של הגנה - ואולי דווקא כן. אולי התכוון הבכיר האמריקני לרמוז שאם ישראל תבקש ברית הגנה פורמלית עם ארה"ב כדי שזו תפרוש מעליה מטרייה גרעינית וצבאית קונבנציונלית כדי להרתיע את האיראנים - היא תיענה בחיוב, או שהבקשה לפחות תזכה לשיקול רציני בממשל אובמה.  

חיילים דרום קוריאנים (צילום: AP) (צילום: AP)
חיילים דרום קוריאנים(צילום: AP)

להערכתי, ספק אם זו הכוונה האמריקנית. בעניין הניסוחים העמומים בדבר היותה של ישראל בעלת ברית אלה נועדו להרגיע, ולא יקבלו משמעות פרקטית ביחסים האסטרטגיים בין ישראל לארה"ב שמעבר לזה.

 

לעומת זאת, אפשר לקבל בברכה את ההבטחות החד-משמעיות והמפורטות של הבכיר הביטחוני האמריקני בדבר שמירת יתרונה האיכותי הצבאי והמודיעיני של ישראל, ואת ההתחייבות שלא ימכור מטוסי F-35 או חימוש מיוחד למדינות ערביות באופן שיקל עליהן לתקוף את ישראל. ארה"ב הציעה פיצוי צבאי למדינות המפרץ ובראשן סעודיה, והבכיר האמריקני מבטיח מפורשות שהציוד הזה לא יטה לרעה את מאזן הכוחות הצבאי הקונבנציונלי בינינו לבין שכנינו.

 

כאמור, דברי הגורם הביטחוני הבכיר האמריקני משאירים הרבה מקום לתהיות ושאלות, ונקווה שאחרי שתסתיים סאגת אישור הסרת הסנקציות על איראן בקונגרס האמריקני תשב סוף סוף ממשלת ישראל לשולחן עם האמריקנים כדי לדון בפירעון השטרות שממשל אובמה מפזר כעת בנדיבות כזו. 


פורסם לראשונה 03/08/2015 22:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מטוס F-53, שהובטח כי לא יימכר למדינות ערביות
צילום: AP
מומלצים