חלב וחציר על הכביש: חקלאים נגד התקציב
מאות חקלאים מהצפון ומבקעת הירדן חסמו את צומת יקנעם ושפכו חלב וחציר על הכביש במחאה על כוונת האוצר לקצץ יותר מ-300 מיליון שקלים במסגרת תקציב המדינה. גם בדרום הפגינו מאות: "באוצר שיקרו לנו"
מחאה נגד גזירות התקציב: כ-300 חקלאים מקיבוצי ויישובי הצפון - מעמק יזרעאל, חוף הכרמל, עמק בית שאן ובקעת הירדן - מפגינים הבוקר (ג') בצומת יקנעם במחאה על ההחלטה לקצץ יותר מ-300 מיליון שקלים בתקציב החקלאות במסגרת חוק ההסדרים. החקלאים שפכו חלב ופיזרו חצי על הכביש וחסמו אותו לפרקים, דבר שגרם לעומסי תנועה כבדים בכבישים 70 ו-722. הפגנות דומות מתקיימות היום גם בדרום: בעין יהב, צומת גילת ובצומת קסטינה. צומת עין יהב בכביש 90 נסגר לזמן קצר לתנועה ונפתח. במקום כוחות משטרה בפיקוד מפקד תחנת דימונה.
החקלאים ביקנעם הביאו עמם גם ארון קבורה המסמל לדבריהם את קבורת החקלאות בישראל בעקבות גזירות התקציב. המפגינים קראו קריאות נגד שר האוצר משה כחלון. לדבריהם, השינויים בחוק ההסדרים הם מרחיקי לכת ויובילו לכך שאלפי חקלאים יישארו ללא פרנסה, בעיקר באזורי הפריפריה.
המחאה העיקרית היא נגד הרפורמה שמציגים באוצר בתחומי הפטם, הצאן, הדגים והצמחים. במסגרת חוק ההסדרים, יעניק האוצר סובסידיות לחקלאים במקום להגן על קיומה של החקלאות באמצעות מכסי מגן. במסגרתו יבוטלו מכסי המגן על דגי בריכות כמו אמנון, קרפיון ובורי ובמקומם יעניק האוצר סובסידיות בהיקף של 30-20 מיליון ש"ח בשנה למגדלי הדגים.
ביטול המכסים בענף הדגים הוא מבין שלושה חוקים חשובים בתחום החקלאות שיקדם האוצר במסגרת חוק ההסדרים. חוק נוסף נוגע לענף הפטם. במסגרת החוק יקדם האוצר תיקון לחוק ההגבלים העסקיים שיקבע כי מועצת הלול אינה רשאית ליזום הסכמים בין מגדלי עופות, שבמסגרתם נקבעות מגבלות לכושר הייצור של כל לול.
לדברי החקלאים, השינויים הללו יפגעו במאות אלפים. "הגענו לצו השעה", אמר יו"ר התאחדות חקלאי ישראל מאיר צור. "שר האוצר נכנע לפקידי האוצר ושם לו למטרה לחסל ענפים חקלאיים שלמים. החקלאות היא לא עוד סעיף תקציבי". צור פנה לכחלון ואמר: "אל תחסום את פרנסתם של אלפי חקלאים. אל תהיה גיבור על חקלאים".
מזכ"ל התנועה הקיבוצית ניר מאיר אמר: "לצערי, התסריט השנתי המתוזמר על-ידי האוצר חוזר על עצמו, אך הפעם בצורה נבזית תוך קמפיין שקרי שלפיו החקלאים היושבים בגבול הצפון, בבקעה ובערבה אחראים על יוקר המחיה בישראל. משרד האוצר החליט להיות גיבור על החקלאים ולחסל ענפים שלמים על-ידי רפורמות אלימות. לפיכך, החלטנו לצאת למאבק משותף ולמען הפרנסה של כולנו. זהו קרב על דרך חיים".
ראש מועצת חוף הכרמל, כרמל סלע, הגיע להפגנה ביקנעם והזכיר את פערי התיווך. "כל ק"ג של תוצרת חקלאית נמכר בשווקים במחיר גבוה פי ארבעה ממה שמקבל החקלאי. עכשיו מנסים להפיל עלינו את האחריות ליוקר המחיה. זו ארץ אוכלת יושביה", אמר סלע.
במקביל, כ-200 חקלאים הפגינו בצומת עין יהב. עומר קניון, חקלאי מעין יהב, טוען: "קיבלנו הבטחות מהאוצר כמו ביטול מס מעסיקים ונקודות זיכוי לעובדים הזרים. באוצר הבטיחו שהבקשות ייבדקו וכרגיל שיקרו לנו".
לדברי קניון, "אנחנו תמימים. עכשיו החלטנו להזכיר להם שאם הולכים להרוג אותנו, אין לנו ברירה אלא להזכיר להם שאנחנו קיימים. 46 מעלות עכשיו בשמש ואנחנו מפגינים. המדינה גורמת לנו להרגיש לא רצויים".
אנה מלר ממושב נעמה שבבקעה מגדלת תבלינים טריים. "גם אתמול בחום של 51 מעלות עבדנו בשטח אבל אנחנו לא מתלוננים על העבודה", היא אומרת. "אנחנו מפגינים כי הורגים אותנו עם מס מעסיקים ועם גזירות נוספות. אין בבקעת הירדן תעסוקה אחרת חוץ מחקלאות. אם רוצים שתהיה התיישבות בין עוג'ה ליריחו חייבים להפסיק להתעלל בחקלאים".
אלעד תמיר, רפתן ובן ממשיך במושב היוגב שבעמק יזרעאל, הוסיף: "החקלאים הם גוף מפוקח אז לאוצר קל לקצץ אצלנו. גם לנו יוקר המחיה קשה, אבל לא ייתכן שאת כל הטיפול ביוקר המחיה יטילו על היצרן. המשמעות היא קריסה. גם היום אנחנו מוכרים כמעט במחירי הפסד".
ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אייל בצר: "הבעיה המרכזית היא ביטול המכסות, דבר שישרת את הטייקונים. בתוך כמה שנים נראה שכל החלב בישראל יגיע מחמש חוות ענק, במקום שעשרות אלפי משפחות ייתפרנסו מהענף. יש בעיה שאחרי 100 שנות חקלאות בישראל מקבלים באוצר החלטות תכנוניות משמעותיות בלי לקיים דיון אמיתי עם החקלאים".