פרסום ראשון: שקד בוחנת פיצול תפקיד היועץ המשפטי
הסערה הפוליטית-משפטית בדרך: ל-ynet נודע כי שרת המשפטים הודיעה לוועדה שתבחר מועמדים להחליף את וינשטיין, בראשות נשיא העליון בדימוס גרוניס, כי היא בוחנת את פיצול הסמכויות של היועץ לממשלה שהוא גם ראש התביעה הכללית
שרת המשפטים איילת שקד הודיעה לוועדת האיתור לבחירת יועץ משפטי לממשלה כי היא מבקשת להתחיל את איתור היועץ הבא תוך מודעות לכך שהתפקיד עשוי להתפצל. כך נודע היום (ג') ל-ynet. הצעד צפוי לעורר מחלוקת נרחבת במערכת הפוליטית והמשפטית, כפי שאירע בעבר כאשר הנושא עלה על סדר היום.
כיום מחזיק היועץ בשני תפקידים עיקריים - הוא עומד בראש התביעה הכללית (ולמעשה ממונה על פרקליט המדינה), ובמקביל הוא משמש יועץ משפטי לממשלה ולכל הארגונים הממשלתיים.
החלטת השרה שקד, שנחשפת כאן לראשונה, הועברה במכתב ההסמכה ליו"ר ועדת האיתור לבחירת מחליפו של היועץ הנוכחי יהודה וינשטיין, נשיא בית המשפט העליון לשעבר אשר גרוניס, ולחברי הוועדה. "אבקש להביא לידיעת חברי הוועדה כי אני בוחנת את נושא פיצול סמכויות היועץ המשפטי לממשלה", כתבה שקד.
לפיכך, כל מועמד לתפקיד יצטרך לקחת בחשבון שייתכן שייאלץ לוותר על חלק ניכר מסמכויותיו. היועץ הבא ייבחר על סמך הכישורים הדרושים לתפקיד משולב, אולם תהיה עמו הבנה שהוא יסייע לשרה שקד בחקיקת הפיצול ובקידומו, אם יהיה לכך אור ירוק של הממשלה.
ועדת האיתור מונה חמישה חברים. לצד גרוניס, נציגת האקדמיה היא הפרופ' למשפטים גבריאלה שלו, שכיהנה בעבר כשגרירת ישראל באו"ם; ח"כ ענת ברקו נבחרה כנציגת הכנסת; עו"ד יחיאל כץ מייצג את לשכת עורכי הדין ושר המשפטים לשעבר משה נסים הוא נציג הממשלה.
עמדתה של שקד, התואמת את עמדתם של שרי המשפטים לשעבר יעקב נאמן ודניאל פרידמן, צפויה להיתקל - בדומה לקודמיה - בהתנגדות עזה של וינשטיין ושל בכירי המערכת המשפטית. בעבר העניק ראש הממשלה בנימין נתניהו גיבוי לנאמן, וכמוהו גם שותפו לממשלה דאז אהוד ברק, אולם ברגע שנתניהו נתקל בהתנגדות הלוחמנית של הדרג המקצועי הוא אסר המשך תוכנית הפיצול.
תוכנית הפיצול תואמת את תפיסת עולמה של שקד, שלפיה שיש יותר מדי "אקטיביזם ייעוצי". לדעתה, העובדה שיועץ משפטי לממשלה אוצר בתוכו כל כך הרבה סמכויות מקשה גם על תפקידו להעניק לממשלה שירותי ייעוץ מהירים וגם לסייע לה להגשים את מדיניותה. כמו כן שקד התרשמה כקודמיה שהכוח המגולם בנושא משרה אחת מרתיע שרים מלהתמודד עמו על נושאים חשובים,
מפחד מהשפעתו בקבלת ההחלטות של הפרקליטות.
בקרוב ייכנס השופט בדימוס גרוניס את הוועדה לפגישה מקדמית כדי לקבל החלטה על סדרי עבודתה. בשלב זה מוזכרים שני מועמדים מרכזיים: הראשון הוא מזכיר הממשלה והפרקליט הצבאי הראשי לשעבר, אביחי מנדלבליט, הנחשב מקורב מאוד לנתניהו. השנייה היא נציבת התלונות נגד פרקליטים, השופטת בדימוס הילה גרסטל.
בעבר, בזמן כהונתו בתפקיד, נימק השר נאמן את ההצעה לפצל את התפקיד בכך ש"אין אדם במדינת ישראל שכל כולו מסור לאכיפת החוק הפלילי, תיאום עם המשטרה, הרשות להלבנת הון ורשות המסים. אם מקדישים תשומת לב ראויה ניתן להגיע לתוצאה". על פי הצעתו, סמכויותיו הפליליות של היועמ"ש יועברו למשרה חדשה שתכונה "התובע הכללי", שאותו הגדיר "רמטכ"ל". הוא ירכז את הטיפול באכיפה ולא יעסוק בשום דבר אחר.