שתף קטע נבחר

 

האביב הערבי מגיע (באיחור) לאלג'יריה

הנשיא בן ה-78 חולה מאוד ומותו קרב, המצב הכלכלי קשה, הטרור האיסלאמי מכה בעוצמה והצבא עבר טלטלה עם הדחתם של שלושה גנרלים בכירים: מהפכות "האביב הערבי" פסחו על אלג'יריה, אך במדינה הצפון אפריקנית חוששים מהידרדרות למלחמת אזרחים עקובה מדם כמו בשנות ה-90

מותו עלול לעורר אלימות גדולה. הנשיא בוטפליקה (צילום: AP) (צילום: AP)
מותו עלול לעורר אלימות גדולה. הנשיא בוטפליקה(צילום: AP)

 

אלג'יריה מתמודדת עם מצב פוליטי רגיש ביותר בשעה שמותו של הנשיא קרב והשמועות על הפיכה צבאית רוחשות כל העת. בעקבות הדחתם חסרת התקדים של שלושה גנרלים בכירים בצבא, במדינה הערבית בצפון אפריקנית חוששים שבקרוב יפרוץ מאבק כוחות בתוך המשטרה שיזלוג החוצה ויוביל לשפיכות דמים קשה שתשתק את המדינה כפי שהיה בשנות התשעים.

 

עוד כתבות מרתקות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק

 

אלג'יריה נחשבת לבעלת ברית קרובה של ארצות הברית במלחמה בטרור, והסיכוי שהיא תידרדר לכאוס פוליטי וחברתי הוא די גבוה לנוכח הירידה הדרמטית במחירי הנפט והאיום ההולך וגדל מצד ארגונים איסלאמיסטיים קיצוניים מעבר לגבול במאלי, לוב ותוניסיה. התפתחויות אלה ערערו את בסיס המשטר באלג'יר הבירה שעדיין סובלת מטראומת מלחמת האזרחים האחרונה שלה.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ב-16 ביולי, בערב שבו הסתיים חודש הרמדאן, נהרו כוחות ביטחון לעיר הבירה והקיפו את מתחם המגורים של הנשיא על רקע החשש מתקיפה אפשרית של המקום. על פי השמועות במדינה, קיצונים איסלאמיסטים תכננו לבצע הפיכה, אך כמה עיתונים דיווחו מפי גורמים אנונימיים כי הדבר כולו היה מתיחה.

 

מלחמת אליטות בפתח?

אלא שלאחר מכן, ב-26 ביולי, הצבא באלג'יריה הכריז על שורה של מינויים חדשים בעמדות מפתח, שמשמעותה הייתה הדחתם של שלושה גנרלים בעלי כוח רב - ראשי המודיעין הנגדי, המשמר הרפובליקני והאבטחה הנשיאותית. ההדחה של שלושת הבכירים עוררה גל של ספקולציות לפיהן האליטות במדינה עומדות לפתוח במלחמה כוללת.

 

"הפיטורים האלה נוגעים במוסדות רגישים ומאיימים לערער את יציבות הצבא על רקע המצב האזורי הקשה", אמרה אתמול (יום ב') לואיזה חאנון, מנהיגת "מפלגת הפועלים", במסיבת עיתונאים. "יש יותר מדי שמועות ויותר מדי ספקולציות - הנשיא חייב לדבר".

 

האלג'יראים חוששים ממאבקי כוח בתוך המשטר שיובילו לשפיכות דמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
האלג'יראים חוששים ממאבקי כוח בתוך המשטר שיובילו לשפיכות דמים(צילום: רויטרס)
עם זאת, נשיא אלג'יריה עבד אל-עזיז בוטפליקה, בן 78, לא דיבר הרבה מאז שעבר שבץ מוחי באפריל 2013 שהגביל את תנועתו למעט כמה נאומים טלוויזיוניים שנשא מן הכתב.

 

נאומי הנשיא החולה מוקראים על ידי עוזריו

בוטפליקה לא הופיע בקמפיין הבחירות לנשיאות, שבהן זכה בשנה שעברה, ונראה בציבור רק כשהגיע להצביע בקלפי עם כיסא גלגלים. כמו כן, נאומיו הוקראו על ידי עוזריו. עם זאת, הנשיא, או לפחות סביבתו הקרובה, עדיין אוחזים בשלטון בשעה שגנרלים מפוטרים ושירותי המודיעין במדינה, שבעבר החזיקו בידיהם בכוח רב, נמצאים תחת פיקוח הולך וגובר. הנשיא עצמו מוקף על ידי יחידת יועצים קרובים, בהם אחיו סעיד.

 

"מישהו יבוא וילחש באוזנו שדבר מסוים לא נעשה בהסכמתו או שמישהו לא אוהב את המשפחה שלו והוא מקשיב", אמר שר לשעבר. "זה מזכיר לי את המצב בימיו האחרונים של משטרו של בורגיבה", הוא אמר בהתייחסו לנשיא תוניסיה חביב בורגיבה שהודח מהשלטון בהפיכה צבאית ב-1987 אחרי שהוכרז סנילי ובלתי כשיר לשלטון.

 

22 בני אדם נהרגו בעימותים אלימים בין ערבים לברברים (צילום: AP) (צילום: AP)
22 בני אדם נהרגו בעימותים אלימים בין ערבים לברברים(צילום: AP)

אלג'יריה תמיד הייתה מדינה סגורה שמנוהלת על ידי קבוצה קטנה של פוליטיקאים וגנרלים, והמחלוקות בקרב האליטות עלו על פני השטח לעתים נדירות. השמועות שצצו בעקבות פיטורי הגנרלים והזעם שהן עוררו בקרב משפחת אחד הגנרלים המפוטרים נחשבות לדבר יוצא דופן באלג'יריה, אמר קאל בן חאליד, מומחה לצבא אלג'יריה ובעל הבלוג "הביצה בדלת ליד". "משהו בהחלט קורה בתוך המשטר, סוג של תחרות, וזה כנראה רציני מאוד אם העבירו מתפקידם שלושה (גנרלים) בבת אחת", אמר בן חאליד. "מחנה הנשיא גם מבצע ככל הנראה צעד כדי להעמיק את שליטתו במגזר הביטחוני. הם מנסים להשתלט על המצב".

 

ההתרחשויות האחרונות באלג'יריה מגיעות בעיתוי לא פשוט, בשעה שהרווחים ממכירות הנפט צנחו. הכסף מהנפט מהווה 60 אחוזים מתקציב המדינה הצפון אפריקנית, והנפט נחשב למוצר ייצוא כמעט בלעדי במדינה. חודש יולי היה קשה במיוחד באלג'יריה אחרי ש-22 בני אדם נהרגו בעימותים אתניים אלימים בין ערבים לברברים בעיר המדברית גרדייה, ותריסר חיילים נרצחו במארב שהציבו להם בהרים קיצונים איסלאמיסטים. אלה אותם קיצונים שהממשלה האלג'ירית טענה בעבר שהביסה.

 

איסנדר אל-עמרני, מנהל מחלקת צפון אפריקה במכון המחקר International Crisis Group, אמר שהחשש הגדול הוא שמותו של בוטפליקה ישיב למדינה את האלימות החברתית. "יש דאגה אמיתית שהעברת השלטון לא תהיה כל כך חלקה, ושיפרצו מאבקי כוח רציניים בין מרכזי הכוח של המשטר", אמר אל-עמרני. "זה מגיע בעיתוי הגרוע ביותר שיכול להיות, כשהמדינה צריכה להתמודד עם אתגרים כלכליים קשים ואזור שהולך ומידרדר מבחינה ביטחונית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
שמועות על הפיכה צבאית מתקרבת. הנשיא בוטפליקה
צילום: AP
מומלצים