נתניהו סירב לדון בחבילת פיצויים: "אובמה ייפגש איתו בקרוב"
שר ההגנה האמריקני הציע לרה"מ לדון בחבילת פיצויים לישראל בעקבות הסכם הגרעין עם איראן, אך נתניהו סירב. בכיר בבית הלבן סיפר כי שני המנהיגים ייפגשו בקרוב: "אנחנו לא נוטרים טינה". ההערכה: אובמה לא יתערב בתנאי שחרור פולארד - והוא לא יוכל להגיע לישראל
הבית הלבן מנסה לצנן את היחסים המתוחים בין וושינגטון לירושלים: על רקע המחלוקת הקשה בין ישראל לארצות הברית בעקבות הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן, העריך הערב (יום ג') פקיד בכיר בממשל האמריקני כי הנשיא ברק אובמה ייפגש בחודשים הקרובים עם ראש הממשלה בנימין נתניהו. עם זאת, הפגישה בין השניים לא תתקיים לפני השתתפותו של נתניהו בעצרת האו"ם בסוף ספטמבר.
"זה עניין של לוחות זמנים, אני בטוח שהם ייפגשו", אמר הבכיר האמריקני בתדרוך לתא הכתבים המדיניים בוושינגטון. "המחלוקות סביב ההסכם עם איראן לא ישנו את מערכת היחסים הטובה עם ישראל. אנחנו לא נוטרים טינה לישראל בגלל שהיו לנו מחלוקות עם נתניהו. מערכת היחסים תשרוד את זה".
עוד אמר הבכיר בהקשר זה כי "צריך להבין שאם איראן תרמה נחזור לנקודת ההתחלה, וצריכים לחשוב ביחד איך להגיב. זה לא ייגמר בהצבעה בקונגרס וצריכים למצוא דרכים להתגבר על הוויכוח בין המדינות, אני רואה את זה כמחלוקת בין חברים".
במקביל נודע כי בניגוד לדיווחים שלפיהם בעת ביקורו של שר ההגנה האמריקני אשטון קרטר לפני שבועיים בארץ לא נערך דיון בנוגע לחבילת הפיצוי שתקבל ישראל בעקבות ההסכם עם איראן, קרטר כן הציע לנתניהו לדון בנושא אולם נתניהו אמר לו שהוא לא בשל לכך.
הגורם הבכיר בממשל הוסיף כי בבית הלבן לא הופתעו כלל מהתנגדותו התקיפה של נתניהו להסכם. לדבריו, "בנובמבר 2013 נתניהו קרא לזה 'טעות היסטורית' ומאז הבנו שלא תהיה עסקה שיתמוך בה. הערכנו שהממשלה הישראלית תהיה חלק מהוויכוח הזה. במרס הבנו שלא יתמוך באף עסקה. הקמפיין שלו התחיל בנאום בקונגרס, צפינו את זה ולא ראינו שום דבר חדש. זה חלק מהאווירה והוויכוח בוושינגטון".
בנוגע להתנגדות הכוללת בישראל להסכם עם איראן אמר הבכיר כי "יש לנו סימפתיה לבעיות בנוגע לפוליטיקה הישראלית. הישראלים צריכים להיות סקפטיים בנוגע לאיראנים בהתחשב בהיסטוריה. ישראל יכולה להתמודד עם איראן, אבל איראן לא תהיה איום צבאי לישראל שאי אפשר להתמודד איתו. אבל נשק גרעיני משנה את המשחק ולכן התמקדנו בנושא הזה. המטרה למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני. זה לא הימור על שינוי המשטר באיראן, אם איראן תסיים עם נשק גרעיני זו לא מורשת טובה לנשיא אובמה. אנחנו רוצים שהעסקה תעבוד, בגלל זה הנשיא מושקע בזה".
הבכיר התייחס גם לאפשרות שארצות הברית תתקוף בעצמה את מתקני הגרעין באיראן. "אין מחויבות לאיראן חוץ מלתת להם הקלה בסנקציות, זה לא מחייב אותנו. אנו תמיד בצד של ישראל. אנחנו לא מסירים את מחויבותנו, הנשיא אמר שאם ישראל תותקף – ארצות הברית תצא להגנתה. אם ישראל תרצה לדבר על ערבויות נהיה מוכנים לדון על כך".
הבכיר הדגיש כי ההסכם עם הרפובליקה האיסלאמית לא ידחק את הנושא הפלסטיני. לדבריו, "אי אפשר להניח את העניין הפלסטיני בצד כשניגשים לנושא האיראני, בגלל הדמוגרפיה ובגלל מה שקורה בעזה. אי אפשר להניח את זה בצד בגלל שמטפלים באיראן. אין תרחיש שלא נטפל בסוגיה הפלסטינית או משהו שידחף את זה קדימה ממילא. אבל אנחנו ריאליסטים בנוגע לכך שנשיג הסכם בתקופת ממשל זה".
בהמשך התדריך התייחס הבכיר האמריקני לשחרורו הצפוי של המרגל הישראלי ג'ונתן פולארד מהכלא האמריקני לאחר 30 שנה. בהתאם להחלטת ועדת השחרורים האמריקנית לקראת שחרור פולארד, שצפוי להתבצע ב-20 בנובמבר, נקבע כי המרגל הישראלי יצטרך לשהות חמש שנים נוספות בשטח ארצות הברית.
בעניין זה ציין הבכיר כי הנשיא אובמה לא היה מעורב כלל בתהליך ושלממשל אין כלל תוכניות להתערב. לשאלת ynet האם אובמה יאפשר לפולארד לצאת מארצות הברית כבר לאחר שחרורו השיב הבכיר כי הנשיא לא מתכוון להתערב בנושא. בשל כך הסיכוי שהמרגל הישראלי יוכל להגיע לארץ כבר לאחר שחרורו אינו קיים למעשה.
בעניין שגריר ישראל בארצות הברית, רון דרמר, אישר הבכיר האמריקני כי הדיפלומט הישראלי לא נפגש עם היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס מאז כניסתו לתפקיד ב-2013. עם זאת, לדברי הבכיר דרמר משוחח בטלפון עם ראש הסגל בבית הלבן דניס מקדנה. "הוא פעלתן מאוד", אמר הבכיר בהתייחסו לדרמר. "הוא מושך תשומת לב רבה בקשר שלו עם אנשים בגבעת הקפיטול. אם קורה משהו שנוגע לישראל הוא יכול להיות בקשר עם הבית הלבן".
הבכיר הוסיף כי "לכל ממשלה יש את הזכות לפעול למען האינטרסים של עצמה. לא חיפשנו את חילוקי הדעות עם ממשלת ישראל, אבל מערכת היחסים הזו חשובה מכדי שלובי של השגריר יפריע לנו. אף פעם לא פעלנו נגד ישראל בגלל עמדתה בנושא איראן".
בתוך כך, הממשל האמריקני פועל בימים אלה כדי להדק את שיתוף הפעולה עם ישראל במאמצים להקשות על משטר האייתוללות להזרים כספים שיקבל כתוצאה מהסרת הסנקציות לטובת ארגוני הטרור. אדם זובין, פקיד בכיר במשרד האוצר האמריקני שאחראי על הסנקציות נגד איראן, יגיע בחודש הבא לישראל. זובין ייפגש עם בכירים במערכת הביטחון כדי לדון עמם בדרכים למנוע העברת כספים לחיזבאללה, לחמאס, לג'יהאד האיסלאמי ולכוח קודס האיראני.
בתדרוך לתא הכתבים המדיניים אמר פקיד אמריקני בכיר כי בניגוד לטענות בישראל, הסרת הסנקציות לא תכניס לקופה האיראנית 150 מיליארד דולר אלא לא יותר מ-56 מיליארד דולר. לדבריו, כל הסנקציות נגד איראן בנושא תמיכה בטרור וזכויות אדם יישארו על כנן – ולא יתבטלו עם אישור ההסכם עם איראן. למעשה, כל הסנקציות שהוטלו על סחר עם גופים כלכליים שקשורים למשמרות המהפכה לא יבוטלו. חברות שקשורות למשמרות המהפכה יישארו ברשימה השחורה האמריקנית ובכללן חברת תעופה איראנית וחברת בנייה גדולה.
הבכיר האמריקני העריך שאיראן תמשיך להעביר כספים לחיזבאללה. לדבריו, "כדי להילחם בזה אנחנו צריכים מידע ולכן אנחנו משתפים פעולה עם ישראל בעניין הזה. יש לנו גם שיתוף פעולה ממדינות המפרץ, דבר שלא היה בעבר. התחושה שלנו היא שעכשיו אנו צריכים לעשות יותר במיוחד אחרי ההסכם עם איראן. אל תטעו – נגביר את המאמצים שלנו לסכל הברחות של אמצעי לחימה לאזור".
עוד אמר הפקיד הבכיר כי האופציה של החזרת הסנקציות במקרה של הפרת ההסכם נועדה להרתיע את איראן ולגרום לכך שאם היא תבצע הפרה יהיו לכך השלכות. "עשינו הרבה עבודה על מגוון רחב
של צעדים – אנו מוכנים להגיב בצורה מידתית על כל הפרה. אם איראן תלך לפריצה תוך הפרה של ההסכם אנחנו נחזיר את כל הסנקציות אבל אם יעשו פחות מזה – נטיל סנקציות מידתיות כדי להחזיר אותם לציות. הבהרנו לאיראנים שיש לנו הרבה אפשרויות פעולה ואנו מוכנים להשתמש בהן".
הבכיר האמריקני, שמלווה את הנושא האיראני זמן רב, אמר כי בזכות ההסכם ארצות הברית וישראל יהיו בטוחות יותר. "יש לנו 15-10 שנה עם איראן רחוקה מפריצה. לדעתי זו דבר חיובי".
על הטענה הישראלית שניתן היה להחריף את הסנקציות נגד איראן כתחליף להסכם אמר הבכיר: "הטלנו את הסנקציות על איראן מלכתחילה כדי להביא אותה לשולחן הדיונים. הקהילה הבינלאומית לא חשבה שעוד סנקציות היו מועילות". הוא גם ציין כי היה חשש שאם לא יהיה הסכם הסנקציות יקרסו.
שר האנרגיה יובל שטייניץ התייחס הערב לאמירה של מקבילו האמריקני, ארנסט מוניז, שלפיה "אם הייתי ישראלי - הייתי תומך בהסכם". לדברי שטייניץ, "לו הייתי אמריקני, הייתי מתנגד להסכם. הייתי מתנגד להסכם מכיוון שהוא מבטיח מראש את הפיכתה של איראן למעצמה גרעינית המסוגלת לייצר עשרות פצצות אטום בחודש, בעוד 10 שנים מהיום. הייתי מתנגד להסכם, מכיוון שהוא עשוי להוביל למירוץ חימוש גרעיני בין איראן למדינות ערב הסוניות - בניגוד גמור למדיניות האמריקנית המוצהרת".