נבחרת וחלומות: המשלחת הישראלית לריו
אחרי הבצורת ב־2012, ישראל תקווה לחזור מריו עם מדליות. הג'ודו, ההתעמלות והאתלטיקה הם המועמדים המובילים לשים אותנו על הפודיום. ynet ספורט עם מבט למשלחת בכחול-לבן, שנה לפני פתיחת האולימפיאדה
חילופי דורות ודם חדש הם המאפיינים המובהקים של המשלחת הישראלית שתצעד בעוד שנה בדיוק באצטדיון האולימפי בריו. ההערכה היא כי המשלחת תהיה באותו סדר גודל מספרי של האולימפיאדות האחרונות, כ-40 ספורטאים.
כל מה שרציתם לדעת על אולימפיאדת ריו 2016 - היכנסו לעמוד המיוחד
עד כה הבטיחו את מקומם בטיסה לריו עשרה ספורטאים ישראלים: חמישה שחיינים, ארבעה אתלטים והקלע סרגיי ריכטר.
הפעם דואגים בוועד האולימפי להנמיך ציפיות ומדברים בעיקר על רצון כללי לחזור לפודיום. הענפים המובילים בסיכוי למדליות: ג'ודו, התעמלות ואתלטיקה. אפשר גם לפנטז על הפתעה מכיוון הגלישה, קליעה או היאבקות נשים.
ג'ודו: הכוח הנשי
פוטנציאל ישראלים בריו: 9־6 ספורטאים.
כללי: הענף הבכיר במשלחת הישראלית. הג'ודו נמצא בשלב של חילופי דורות - המתחרים הבכירים בענף כיום, מעולם לא השתתפו במשחקים האולימפיים, נתון משמעותי מאוד בכל הקשור לניסיון.
אם עד כה התחרתה לכל היותר אישה אחת באולימפיאדה, הפעם יש פוטנציאל לחמש נשים: סגנית אלופת העולם ירדן ג'רבי (63 ק"ג), לינדה בולדר (70), גילי כהן או רוני שוורץ (52), שירה ראשוני (48) וייתכן שגם קמילה מינקאווה (57).
מבין הגברים יש פוטנציאל לעוד ארבעה ספורטאים: אלוף אירופה שגיא מוקי (73), סגן אלוף אירופה אורי ששון (100 פלוס), ואליהם אפשר להוסיף את גולן פולק או ברוך שמאילוב (66) וטומי ארשנסקי (60).
הבטחת קריטריון: הקריטריון ייסגר רק במאי. המטרה של הנשים היא להיות מדורגות בין 14 הראשונות בדירוג האולימפי במשקל שלהן. הגברים יצטרכו להיות מדורגים בין 22 הראשונים.
סיכוי למדליה: ג'רבי, שהוכיחה את עצמה באליפויות עולם, היא בעלת סיכוי ממשי, וגם בולדר, עם הגרלה נוחה יחסית, יכולה לעשות זאת. בין הגברים, הוכיח מוקי שהוא בין שמונת הטובים בעולם, אבל גם עלול לעוף מוקדם. אורי ששון יכול לספק הפתעה.
שיט: בסימן ירידה
פוטנציאל ישראלים בריו: 6־2.
כללי: השייט נחשב במשך שנים לאחד הענפים ההישגיים ביותר של ישראל ובאמתחתו כבר שלוש מדליות אולימפיות, אבל שנה לפני התחרויות המצב לא ממש מעודד. כרגע הובטחו לישראל רק שני מקומות בריו.
את מקומה של לי קורזיץ, שבשל מצבה הבריאותי כלל לא מתחרה, תפסה מעיין דוידוביץ', שסיימה פעמיים ברציפות במקום השלישי באליפות העולם (2013, 2014), אבל היא לא דומיננטית כמוה. נמרוד משיח ושחר צוברי נאבקים ביניהם על מקום בריו (משיח מוביל), אבל שניהם לא מתקרבים בשלב זה לכושר שיכול להביא מדליה.
ב־470 המצב קשה הרבה יותר, וכלל לא בטוח שיהיה לישראל ייצוג. בנשים, גילי כהן ודניאל ממן ינסו לקטוף את אחת מארבע המכסות האחרונות שנותרו, ולמזלן אליפות העולם תתקיים באוקטובר בחיפה. בגברים נותרו שבע מכסות והסיכוי שאייל לוין ודן פרויליך יגיעו לריו לא גבוה.
הבטחת קריטריון: לישראל כבר הובטח ייצוג של גולש וגולשת.
סיכוי למדליה: רק הפתעה מאחד הגולשים.
שחייה: טומרקין והחבר'ה
פוטנציאל ישראלים בריו: 8־5.
כללי: אחד מענפי הליבה של האולימפיאדה יקנה לנו ייצוג עמוק למדי כשחמישה שחיינים כבר הבטיחו את הקריטריון האולימפי. ציפיות למדליות אין, אבל גמרים בהחלט בהישג יד, והמועמד הבכיר לעשות זאת הוא יעקב טומרקין.
טומרקין הבטיח את מקומו בבריכה בשלושה סגנונות: 100 גב, 200 גב ו־200 מעורב אישי. גל נבו יתחרה ב־400 מעורב אישי, אנדי מורז ב־50 מ' חופשי, זיו קלונטרוב במשחה המקביל לגברים ועמית עברי ב־100 פרפר. כמה שחיינים נוספים עשויים להגיע לריו: דוד גמבורג, גיא ברנע, יונתן קופלב, תום קרמר, מארק חינאווי וזוהר שיקלר.
הבטחת קריטריון: עמית עברי, אנדי מורז, יעקב טומרקין, גל נבו, זיו קלונטרוב.
סיכוי למדליה: אין.
אתלטיקה: מותר לחלום
פוטנציאל לריו: 6־4.
כללי: הענף היוקרתי באולימפיאדה עשה התקדמות יפה בארץ. אם בלונדון נשלחו שלושה אתלטים, לריו כבר בשלב זה הובטחה יציאתם של ארבעה אתלטים.
קופצת המשולשת חנה קנייזבה־מיננקו, מועמדת להגיע לגמר ואולי אף להפתיע עם מדליה. גם מטילת הכידון מרגריטה דורוז'ון עשויה לקחת חלק בגמר וללטוש עיניים לפודיום. מלבדן, הבטיח דונלד סנפורד את מקומו ב־400 מטר ולאחרונה עשה זאת הקופץ לגובה דימה קרויטר שעבר 2.29 מ'. מי שאמורה להצטרף לחבורה היא אולגה לנסקי, שכבר השיגה את הקריטריון ב־200 מטר, לפני שנפסל בשל אי־מדידת רוח בתחרות. ייתכן שגם אחד המרתוניסטים ירוץ ברחובות ריו: טסמה מוגס או וובה בריהון.
סיכוי למדליה: חנה קנייזבה־מיננקו.
התעמלות: עוברים למשחק קבוצתי
פוטנציאל ישראלים בריו: 9־6.
כללי: גם בהתעמלות אמנותית וגם בהתעמלות מכשירים מצבנו לא רע. נבחרת ההתעמלות האמנותית עשתה קפיצת מדרגה כשזכתה במדליית כסף באליפות העולם (תרגיל אלות), מדליית ארד באליפות אירופה בקרב־רב, ושלוש מדליות במשחקי אירופה. כדי לקבוע קריטריון הן יצטרכו לסיים בין שמונה הראשונות באליפות העולם בשטוטגרט. ביחידות צפויה לייצג את ישראל נטע ריבקין וייתכן מאוד שגם טורי פילנובסקי.
בהתעמלות מכשירים אמור היה אלכס שטילוב להפוך למניה בטוחה, אבל כרגע העסק נתקע. שטילוב, שהגיע לגמר האולימפי בלונדון, סובל מירידה בכושר. מי שעשויה להצטרף אליו היא המתעמלת הצעירה צוף פלדון.
הבטחת קריטריון: טרם.
סיכוי למדליה: ביום בלי פוליטיקות וביצוע מושלם, הנבחרת עשויה לחגוג על הפודיום.
וכל היתר: מריכטר עד קרטיש
הקלע סרגיי ריכטר הבטיח את הקריטריון עם הארד במשחקי אירופה וינסה להגיע לגמר, ושם אולי אף לזכות במדליה. המתאבקת אילנה קרטיש, שלוש פעמים ברציפות סגנית אלופת אירופה, היא בעלת סיכוי מסוים. בבדמינטון למישה זילברמן יש סיכוי טוב להעפיל לאולימפיאדה נוספת. בסיוף ההערכה היא כי יעפיל ספורטאי אחד או שניים לכל היותר.
בענף הגולף שחוזר לאולימפיאדה אחרי 112 שנים, לטיסיה בק נמצאת בטווח הקריטריון: מקומות 1־60 בעולם. ענפים נוספים בהם יש סיכוי להגיע לריו הם טריאתלון, אופני הרים וחתירה.