אובמה: 'ביטול הסכם הגרעין? רקטות על ת"א'
אחרי נאום נוסף של נתניהו נגד הסכם הגרעין, הנשיא האמריקני הזהיר בשיחה עם מנהיגים יהודים כי דחייתו בקונגרס של ההסכם תוביל למתקפה צבאית נגד איראן וכתוצאה ישראל תשלם את המחיר. ביקורת קשה השמיע גם נגד נתניהו: הוא לא רוצה להיפגש איתי כי זה יצטייר ככניעה מצדו
המסר המרתיע של נשיא ארצות הברית לישראל: "אם הסכם הגרעין בקונגרס ייכשל, ארה"ב תתקוף את איראן ואז חיזבאללה יגיב במתקפת טילים על תל אביב. ישראל תהיה זו שתשלם את המחיר". כך אמר הלילה (ד') הנשיא ברק אובמה בתדרוך בפני 22 מנהיגים יהודים.
הערב ב-18:00 (שעון ישראל) יישא אובמה נאום לאומה. לדברי בכיר בבית הלבן, אובמה יציג את הסכנות מפני אפשרות שהקונגרס ידחה את ההסכם. "אובמה יגיד שאלה שתמכו במלחמה בעיראק, התנגדו למגעים עם איראן. זו תהיה טעות היסטורית לדחות את ההסכם", אמר הבכיר.
אובמה הציג בפני המנהיגים את ההיגיון מאחורי האזהרה שלו במקרה שהקונגרס יחליט להצביע נגד הסכם הגרעין שנחתם עם איראן. "הרפובליקה האיסלאמית תיסוג ממנו ואז יהיה לחץ כבד מצד מתנגדי ההסכם לתקוף צבאית את איראן", אמר אובמה. דבריו נאמרו שעות לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו נשא נאום נוסף נגד ההסכם בשיחת וידאו עם אנשי הקהילות היהודיות בארה"ב. "ההסכם הגרעיני עם איראן לא חוסם את דרכה של איראן לפצצה, אלא סולל את דרכה לפצצה. גרוע מזה, הוא נותן לה שתי דרכים לפצצה", אמר נתניהו.
"זה יהיה הרסני לארה"ב ולישראל", המשיך אובמה באזהרותיו. "פעולה צבאית אמריקנית נגד מתקני הגרעין של איראן לא תסתיים בכך שאיראן רק תכריז מלחמה נגדנו. תקציב הביטחון של איראן הוא 15 מיליארד דולר. תקציב הביטחון האמריקני הוא 600 מיליארד. מה שאיראן תעשה, ויש ביכולתה לעשות, זה להגיב בצורה א-סימטרית בדמות הגברת תמיכתה בטרור".
הנשיא האמריקני הוסיף כי "רקטות של חיזבאללה ייפלו על תל אביב. הם לא ישלחו טילים לניו יורק, אבל למשל יכולים לשלוח ספינה מתאבדת, שתתנגש בספינה אמריקנית".
ביקורת קשה הפנה הנשיא האמריקני נגד ראש הממשלה הישראלי. "הייתי מוכן להיפגש איתו ולדון עמו על מה שנדרש לעשות כדי שישראל תחוש יותר בטוחה, אבל הוא לא מוכן לקיים איתי פגישה", סיפר אובמה. "פגישה איתי תהווה עבורו הנפת דגל לבן ונתניהו רוצה שנמשיך לריב על ההסכם". אמש ציין פקיד בכיר בממשל האמריקני כי הפגישה בין האישים תתקיים בחודשים הקרובים, אך לא לפני השתתפותו של נתניהו בעצרת האו"ם בסוף חודש ספטמבר.
השיחה הייתה מתוחה מאוד ובמהלכה ניכר הפילוג בתוך הקהילה היהודית בין תומכי ההסכם לבין מתנגדיו. הפגישה התקיימה בחדר הקבינט בבית הלבן ובה השתתפו גם סגן הנשיא ג'ו ביידן, היועצת לביטחון לאומי סוזן רייס ויועצו של אובמה בן רודס. אובמה הודה בשיחה כי ההסכם לא מושלם, אך שלח מסר עוקצני: "אם אתם רוצים לפורר אותו, אז בבקשה, אבל אתם תמצאו רק בעיות קטנות כי בסך הכול העסקה טובה מאוד לביטחון הלאומי של ארה"ב וזה הדבר הטוב ביותר לישראל".
אובמה ציין כי כשנכנס לתפקיד הוא קיבל החלטה שאיראן לא תשיג נשק גרעיני וישמור ואף יחזק את הברית עם ישראל. כמו כן הוא אמר כי גמלה בלבו החלטה שינסה ככל האפשר להשיג את יעדי מדיניות החוץ של ארה"ב באמצעות דיפלומטיה ולא במלחמה.
כדי להמחיש את כוונתו הבהיר אובמה כי המלחמה בעיראק נפתחה בעילה שגויה. "זו הייתה הטעות האסטרטגית הקשה ביותר אחרי מלחמת וייטנאם", אמר אובמה הלילה. "הציבור האמריקני עייף ממלחמות ואני אעשה הכול כדי להימנע ממלחמה, אך לא אהסס להשתמש בכוח רק כאמצעי אחרון".
נשיא איפא"ק לאובמה: "מציגים אותנו כמחרחרי מלחמה"
אובמה סיפר כי הופתע מאוד לגלות שלמרות הדיבורים על אופציה צבאית, לממשל בוש לא הייתה תוכנית כזו. כתוצאה מכך, ציין אובמה, למרות העדפתו לדיפלומטיה הוא הורה לפנטגון להכין תוכניות למקרה שתידרש פעולה צבאית למנוע מאיראן נשק גרעיני. לאחר מכן הסתובב ברחבי העולם כדי לשכנע את האירופים, הרוסים והסינים לאמץ משטר סנקציות שאם ייאכף יביא את איראן לשולחן המו"מ.
בפגישה היה ויכוח חריף בין אובמה לבין לי רוזנברג, נשיא השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק. רוזנברג מחה באוזני אובמה שהוא מציג את מתנגדי ההסכם כמחרחרי מלחמה. גם ראשי ועידת הנשיאים של הארגונים היהודיים האמריקניים מחו נגד הטענה שמנהיגים יהודים הם מחרחרי מלחמה.
אובמה השיב בתקיפות שעם כל הכבוד לאיפא"ק, מותר לשדולה הפרו-ישראלית לפי החוקה להשקיע 20 מיליון דולר במודעות וקמפיינים נגד ההסכם, אך לטענת אובמה, איפא"ק מפיץ מידע שגוי על פרטיו. אובמה ציין כי הוא נאלץ להיפגש עם חברי קונגרס כדי לשכנע אותם שהטיעונים של איפא"ק הם לא נכונים. "זה בסדר", הוא אמר בפגישה הלילה. "זה התפקיד שלי. אבל אני מבקש מכם שתעסקו במהות. אתם לא יכולים לפרסם מודעות שאומרות שאם אתה תומך בהסכם אתה יהודי רע".
בתשובה לשאלה מדוע הנשיא לא מציג את העמדה שלו בעד ההסכם בפני הציבור הישראלי, שמתנגד ברובו להסכם, אמר אובמה כי הוא ירצה לדבר עם עיתונאים ישראליים בספטמבר לאחר שהקונגרס יתכנס בתום הפגרה.
גרג רוזנבאום, מראשי המועצה הלאומית היהודית הדמוקרטית בארה"ב ושנמנה במחנה התומכים בהסכם, אמר בתום השיחה: "הייתה אווירה מתוחה מאוד. לפני שנכנסנו לחדר הייתה הרגשה כמו של ילדים. בצד אחד עמדה הקבוצה של תומכי ההסכם. בצד השני מתנגדי ההסכם ובאמצע המתלבטים. במהלך הפגישה מתנגדי ההסכם לא התווכחו עם הנשיא. בסוף הפגישה כולם עמדו בתור ללחוץ את ידו מתוך כבוד. אחרי הכול הוא הנשיא של כולנו".
מקיין: ננצח בקונגרס, אבל לא את הווטו של אובמה
הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין, שמתנגד להסכם, אמר כי היחידה שיכולה להשמיד בוודאות את מתקני הגרעין של איראן בתקיפה צבאית היא ארה"ב, בעוד ישראל יכולה רק להסב להם נזק. לדבריו, נכון לעכשיו אין בקונגרס רוב כדי לעקוף את הווטו שיכול להטיל הנשיא אובמה. "אנו בנקודת זמן קריטית בגלל ההסכם עם איראן שלא הייתה כמוה מאז שנת 1947. אני לא יכול לשים את עצמי במקום מנהיגי ישראל, אבל אני מסכים עם נתניהו שזה איום קיומי על ישראל", אמר מקיין. "אובמה הביא את ההסכם קודם כול למועצת הביטחון ואז לאישור הקונגרס, ובכך חרג מסמכויותיו בחוקה".
מקיין סבור כי הכסף שייכנס לאיראן כתוצאה מההסכם, שעל פי הערכתו ינוע בין 50 ל-100 מיליארד דולר, ילך לטרור במקום לשיקום הכלכלה. "אם הם נותנים עכשיו כסף, תארו לכם מה יקרה אחרי שיקבלו את עשרות המיליארדים. האיראנים ידעו במשא ומתן שמזכיר המדינה קרי רוצה את ההסכם יותר משהם רוצים אותו, ולכן הצליחו לסחוט ויתורים מהמערב כמו למשל הסרת האמברגו על טילים בליסטיים. זה לא הסכם או מלחמה כפי שמציגים זאת".
הסנאטור הדמוקרטי רוברט מננדז השווה בין ההתנגדות שלו להסכם עם איראן להתנגדותו למלחמה בעיראק.
"גם אז הותקפתי על עמדתי, אבל לימים כאשר התברר שלעיראק לא היה נשק להשמדה המונית כולם הבינו שצדקתי. זה קורה גם עכשיו", אמר. "אני מתנגד להסכם הזה בתקיפות אף על פי שלא קל לי להצביע נגד הסכם שמוביל נשיא דמוקרטי. יש עדיין 12 סנאטורים דמוקרטים שלא החליטו אם לתמוך בהסכם. זה יחייב אותם להחלטה אמיצה ולא פשוטה בכלל – להצביע נגד הנשיא שלהם".