"זרקו אותם לכלבים". הנפגעים הקשישים של רפורמת הביטוח הסיעודי
בני, בן 79 ששילם במשך 22 שנים לביטוח סיעודי, נאלץ לבטל אותו לאחר שהפרמיה זינקה ל-480 שקל בחודש. הפרמיה של דרורה ובעלה קפצה ליותר מ-1,200 שקל והם נותרו ללא ביטוח דווקא בגיל הזהב. קשישים רבים מרגישים שהופקרו בעקבות הרפורמה של האוצר: "אני מרגיש מרומה"
רפורמת הביטוח הסיעודי של משרד האוצר יצאה לדרך השבוע - ומאלצת קשישים רבים לעבור לביטוח בקופת החולים עם תנאים נחותים מאלה שהיו להם במשך שנים בביטוח הקבוצתי. "20 שנות ביטוח סיעודי ירדו לטמיון בדיוק כשאנחנו זקוקים להם", אמר ל-ynet ציון כהן גמלאי עיריית הרצליה בן 75 שמצא את עצמו ללא ביטוח סיעודי. "האם כך מדינת האוצר שלנו מיישמת את האימרה 'אל תשליכיני לעת זיקנה'?".
הבעיה נוצרה בגלל שהביטוחים הסיעודיים שניתנו לקולקטיבים היו ביטוחים לתקופה קצובה, אך המבוטחים עצמם לא היו מודעים לכך. משרד האוצר עיגן ביום שלישי את הפתרון למבוטחים בתקנות החדשות שייכנסו לתוקף בשנה הבאה. מבוטחים מבוגרים שמכוסים כיום על ידי ביטוח קבוצתי וייפלטו ממנו בעקבות הפסקת הפוליסות שיזם האוצר, יוכלו לעבור ללא צורך בחיתום לביטוח סיעודי קבוצתי של קופות החולים בעד 300 שקלים בחודש.
לפי נתוני האוצר, כ-200 אלף ישראלים מעל גיל 60 מבוטחים בביטחים קבוצתיים. בעקבות הרפורמה הם יידרשו לעבור לביטוח עם תנאים נחותים באחת מקופות החולים. סכום הכיסוי שצפוי להינתן בקופות לבני 60 ויותר שהגיעו למצב סיעודי יגיע ל-4,500 שקל בחודש, בעוד שבביטוחים הקבוצתיים הגיעו הסכומים ל-7,000 שקל בחודש ואף 10,000 שקל בחודש.
"עבדתי יותר מ-40 שנה בעירייה ואני מבוטח בביטוח קולקטיבי", סיפר כהן. "אני אחד מאלה שנזרק מביטוח הסיעודי הקבוצתי לאחר 20 שנות ביטוח. אני היום גמלאי וממשיך להיות מבוטח בביטוח הראל ללא סיעוד. בחודש האחרון נחתה עוד גזירה: חברת הביטוח העלתה את הביטוח לאנשים בגילאי 67 ומעלה ב-60 אחוזים. שילמתי בביטוח בריאות קבוצתי 166 שקל לזוג. היום נדרשתי לשלם 247 שקל, אבל בלי ביטוח סיעודי".
"האם ככל שהבן אדם בוגר יותר וזקוק יותר לעזרה הוא יצטרך לשלם יותר כסף ממה שאין לו?", תהה כהן, "אני מרגיש מרומה. ביקשו ממני 2,500 שקל בשביל ביטוח סיעודי פרטי לאשתי ולי. אמרתי להם 'קחו את כל הפנסיה שלי, למה לא?'".
מחברת הראל נמסר בתגובה כי "פוליסת ביטוח הבריאות הקבוצתי לעובדי עיריית הרצליה חודשה במהלך שנת 2013 ללא רכיב הביטוח הסיעודי כתוצאה ממו"מ מסחרי בין הצדדים, חרף העובדה כי תקנות הפיקוח האריכו את משך הכיסוי בנושא הביטוח הסיעודי הקבוצתי. בהתאם, בוצעה פנייה יזומה למבוטח על מנת לבצע לו המשכיות בפוליסה פרטית ברצף ביטוחי, אך הוא בחר שלא לממש את זכאותו, כאמור".
"עכשיו נותרנו בלי ביטוח"
בני בן אליעזר, תושב נתניה בן 79, היה חבר בביטוח קיבוצי של מנורה מתחילת שנות ה-90. במהלך השנים הוא ראה איך מעלים לו את הפרמיה ומנגד מורידים את סכום הקצבה בהדרגתיות. "זה התחיל ב-80 שקל לחודש", סיפר ל-ynet. "במשך השנים כל פעם העלו והעלו. בשנת 2013, אחרי כ-22 שנה, זה הגיע ל-480 שקל לחודש עבור פיצוי של 4,800 שקל לחודש. משך 22 שנים שילמנו פרמיות כפי שביקשו חברות הביטוח. כאשר התחלנו אמרו לנו נציגי הביטוח לבטל את הביטוח הסיעודי של קופת החולים, כי למה שנשלם על שתיים. עכשיו נותרנו בלי ביטוח".
בן אליעזר קיבל הצעה לעשות ביטוח פרטי בכלל עבורו ועבור אשתו בסכום של 2,500 שקל בחודש. "כמובן שאנחנו לא יכולים לעמוד בהוצאה של 2,500 שקל מהפנסיה. חברת כלל ביטוח ניצלה את העובדה שאנשים מבוגרים לא שמו לב לאותיות הקטנות. במשך שנים גבו מהם פרמיות וכשבגרו זרקו אותם לכלבים. קראתי שבשנת 2013 הרוויח מנכ"ל כלל 18 מיליון שקל. כתבתי לו מכתב שבסכום הזה אפשר היה לאפשר ל-300 מבוטחים סיעודיים לחיות בכבוד".
דרורה רוזן, בת 72 מתל אביב, הייתה מבוטחת בביטוח קולקטיבי דרך אוניברסיטת תל אביב. "בשנת 2013 נאלצנו לוותר על הביטוח ונותרתי בלי ביטוח סיעודי", סיפרה רוזן שהייתה מבוטחת בחברת הראל.
"בעלי, בן 80, היה מבוטח אף הוא. חברות הביטוח התחלפו במהלך השנים האלה, אבל היה לנו רצף ביטוחי. אחרי שהסתיים הביטוח הקולקטיבי, בדיוק כשפרשתי לגמלאות, נותרנו ללא דבר. זה נחת עלינו כרעם ביום בהיר. אפילו לא קיבלנו הארכה. חברות הביטוח הציעו לנו ביטוחים פרטיים אישיים. בגלל הגיל שלנו הוצע לנו ביטוח בתשלום של בין 1,200 ל-1,600 שקל בחודש, לעומת כ-200 שקלים ששילמנו קודם לכן.
"התברר לנו שבביטוחים האישיים אנחנו צריכים לעבור בדיקות רפואיות, וכך יערימו עלינו מגבלות רבות. זה כבר היה חסר טעם כי בכל זאת בגיל שלנו יש בעיות רפואיות". כיום רוזן ובעלה מבוטחים בביטוח אישי בקופות החולים.
"כעת הביטוח הפרטי עולה הון תועפות"
יש קשישים ברי מזל שכן יכולים להרשות לעצמם לשלם את הביטוח הפרטי בתעריפיו החדשים. "ביום בהיר אחד זה הסתיים", מספרים בני ותחיה ארז שמבטוחים בהראל בסכום של 1,000 שקלים כל אחד. בני, בן 70, הוא פרופסור בגמלאות מאוניברסיטת בן גוריון שהיה מבוטח בביטוח סיעודי במסגרת קבוצתית."אנחנו לא יודעים מה יהיה איתנו בערוב ימינו", אמרה תחיה. "כעת, הביטוח הפרטי שלנו עולה הון תועפות. אנחנו מסתדרים אבל לא לכל אחד יש. המציאות בארץ היא נוראית. יש אנשים שאני לא יודעת מה יקרה להם כשיבוא הרגע ויצטרכו את הביטוח. המעמד הבינוני הולך לקבל מכה מתחת לחגורה כשהוא יגיע לרגע הכי קשה לחייו. המדינה מפקירה אוכלוסיה שלמה. לא עושים דבר כזה. מי שמוביל את כל המהלך הזה הם אלה שיש להם כסף, או שיודעים שידאגו להם".
ח"כ איציק שמולי, שמוביל את המאבק למען המבוטחים, אמר כי "הכרזת האוצר כאילו מדובר בבשורה היא גם מגוחכת וגם שקרית. בפועל, האמת היא שהוציאו למכירת חיסול את הקשישים הסיעודיים ודנו אותם לעוני מחפיר. עצוב שמי שחתם על ההוראה זה השר כחלון שאומר בכל מקום שהוא נציג שכבות החלשות אבל ברגע האמת פשוט מכר אותן והעדיף את האינטרסים של חברות הביטוח.
"המתווה החדש שהאוצר מנפנף בו מייקר לקשישים את הפוליסות בהשוואה למה ששילמו בעבר, מעניש אותם בתקופת אכשרה שבמהלכה במשך תשעה חודשים יצטרכו לממן את עצמם בעלות חודשית של אלפי שקלים שאין להם, ובהמשך כשמתחילה תקופת התשלום הוא כופה על חברת הביטוח לשלם לקשיש רק שליש מהעלות. חברות הביטוח צריכות לשלוח פרחים ומדליות לכחלון על ששמר עליהן כל כך".
האוצר: ביטוח סיעודי קבוצתי נערך לתקופות קצובות
ממשרד האוצר נמסר בתגובה כי "ביטוח סיעודי במתכונתו הנוכחית אינו מבטיח ודאות למבוטחים שהביטוח יעמוד לרשותם בקרות מקרה הביטוח, בפרט בגיל זקנה. לכן, המפקחת קבעה כי ניתן לחדש פוליסות סיעוד קבוצתיות עד לסוף השנה הנוכחית. במקביל, גיבש האגף כיסוי ביטוחי במחיר זמין למבוטחים המבוגרים בביטוחים אלו במסגרת פוליסות הסיעוד של קופות החולים. ואולם, ישנן חברות ביטוח שבוחרות גם במהלך התקופה שהותרה לשיווק פוליסות אלו שלא לחדש את הביטוחים.
"בחירה זו מותירה בדרך כלל את המבוטחים, ובעיקר את המבוגרים, ללא כיסוי סיעודי במחיר נגיש. עובדה זו ממחישה את הכשל הקיים בביטוח סיעודי הנערך במתכונת הקבוצתית הנוכחית ושאותו מבקשת המפקחת לתקן, וכן את הדחיפות שבמתן כיסוי ביטוחי לאותם מבוטחים.
עוד נמסר כי "ביטוח סיעודי קבוצתי נערך לתקופות קצובות בהתאם לתנאי ההסכם בין בעל הפוליסה לחברת הביטוח. הביטוח מתומחר בהתאם לסיכון הביטוחי של קבוצת המבוטחים במהלך תקופת הביטוח בלבד ואינו לוקח בחשבון את עלויות הביטוח הגבוהות בגילאים מבוגרים. בתום כל תקופת ביטוח שכזו, נבחן הסיכון הביטוחי של הקבוצה מחדש ובהתאם לכך מנוסחים תנאי ההסכם והפוליסה וכן נקבעים דמי הביטוח לתקופת הביטוח הבאה.
"משמעות הדבר היא כי בפוליסת סיעוד קבוצתית דמי הביטוח המשולמים משמשים לתשלום תביעות של חברי הקבוצה בכללותה במהלך תקופת הביטוח הקצובה, ואין כל צבירה של זכויות בגין דמי הביטוח ששולמו. הדבר מלמד על הכשל הקיים בסוג ביטוח זה, האמור לשמש את המבוטח לשנים רבות קדימה אך בפועל מהווה ביטוח לטווח קצר בלבד".