מחקר: מוזיקה בחדר הניתוח מגבירה סיכון לטעויות
חוקרים שצילמו 20 ניתוחים, מצאו כי מוזיקה בחדר הניתוח גוררת טעויות ובעיות תקשורת בין המנתחים לצוות הרפואי. איגוד המנתחים הבריטי אמר בתגובה כי אסור שהמוזיקה תפריע למהלך הניתוח
המטופל בדרך כלל רדום כשהכירורג מתחיל בעבודה, וזה מה שאתם לא שומעים: בחלק גדול מהניתוחים, בעולם ובארץ, מעדיפים הכירורגים להשמיע מוזיקה ברקע בזמן הניתוח. אבל עכשיו מגלה מחקר בריטי חדש, שהמוזיקה גוררת איתה טעויות ובעיות תקשורת בין הרופאים לצוות הרפואי, מה שעלול לסכן אתכם.
קרא עוד:
איכילוב: צפו – במהלך ניתוח המוח שלה שושנה ניגנה בפסנתר
מהפך! ניתוח חזה כבר לא בראש הרשימה. מה כן?
רועי עבר ניתוח לעיבוי איבר המין: "פתר לי הרבה תסביכים"
על פי ההערכות, ברחבי העולם 50 עד 70 אחוזים מהניתוחים מתבצעים כאשר הכירורג מבקש להשמיע את המוזיקה החביבה עליו. המחקר, שפורסם בגליון החדש של כתב העת Advanced Nursing, מגלה כאמור ממצאים מטרידים.
האחות ביקשה להחליש את המוזיקה
לצורך המחקר, הציבו החוקרים מצלמות ב-20 ניתוחים שנערכו בבריטניה. אחר כך צפו החוקרים ב-35 שעות הצילומים, והחלו לנתח את המתרחש. הם מצאו שמוזיקה נוגנה ב-16 מתוך 20 הניתוחים. מוזיקת דאנס ודראם אנד בייס נוגנו בווליום גבוה, שלא איפשר לשמוע את קולו של הכירורג.בכמה מהמקרים, אחיות חדר ניתוח נצפו כשהן "נאבקות" כדי לשמוע את הוראות הכירורג. באחד הניתוחים, האחות ביקשה מהכירורג להחליש את המוזיקה, משום שהיא מתקשה לספור האם כל התחבושות שהוצאו מגוף המנותח נספרו (הליך המקובל בכל ניתוח).
הרויאל קולג' הכירורגי, הגוף המאגד את מנתחי בריטניה, אמר בתגובה לממצאים, כי אין כוונה לאסור השמעת מוזיקה בחדר ניתוח, אולם עליה להיות כזו שלא תפריע למהלך הניתוח או תסיח את דעתם של אנשי הצוות.
ראש צוות החוקרים, ד"ר שרון מארי וולדון, אמרה: "מוזיקה מסייעת לצוותי חדר הניתוח, שם יש פעמים רבות רעשי רקע כמו הסחות אחרות. בכוחה של המוזיקה אף לשפר את הריכוז. אבל יש לעודד גישה מתחשבת, שמוודאת שסוג המוזיקה ועוצמתה מקובלים על הצוות ומאפשרים לו לתפקד באופן הטוב ביותר ולנוחות כולם".
מחקרים קודמים: המוזיקה מרגיעה את הצוות ואת המנותחים
גם בגליון דצמבר של כתב העת BMJ פורסם מחקר אודות הרגלי שמיעת המוסיקה של צוות חדרי הניתוח. החוקרים מבית החולים האוניברסיטאי בוויילס, מגלים כי ב-62 עד 72 אחוזים מהניתוחים המתבצעים בבית החולים מושמעת מוזיקה, לבקשת הכירורג הראשי שגם בוחר את רשימת ההשמעה.
במחקר זה טענו החוקרים כי למוזיקה אפקט מרגיע והיא אף משפרת את התקשורת בין הצוות הרפואי. לדברי החוקרים, המוזיקה מעלה את היכולת הניתוחית בכך שהיא משפרת את הריכוז, במיוחד בקרב כירורגים המאזינים למוזיקה באופן שגרתי בחיי היומיום
צפו בהעדפות המוזיקליות של המנתחים:
מחקרים נוספים הראו כי הצלילים מרגיעים גם את המטופלים, לפני, במהלך ואחרי הניתוח. באחד המחקרים, נבדקו 372 מטופלים שעברו ניתוח אלקטיבי. המחקר הראה כי מלודיות רגועות בקצב של 60 עד 80 לדקה, הדומים לקצב הלב התקין, היו אפקטיביים יותר בהפחתת חרדה, לפני שהמטופלים עברו הרדמה כללית, זאת בהשוואה לתרופות משרות שינה.
מחקר נוסף משנת 2012 שנערך באוניברסיטת יוטה, מצא כי מטופלים שעברו טיפולי שוק חשמלי, דיווחו על הפחתה בכאב בשיעור של 17%, כאשר מוזיקה הופעלה בזמן הטיפול. מחקר נוסף שנערך בסינגפור, מצא גם כן כי האזנה למוזיקה הביאה לשיכוך כאבים כרוניים.