ארגנטינה: נפתח משפט טיוח חקירת הפיגוע
בלחץ הממשל ולאחר מותו המסתורי של התובע ניסמן, הוקדם המשפט שאולי יעשה סוף סוף צדק עם 85 קורבנות הפיגוע בבואנוס איירס ב-1994. הנשיא לשעבר קרלוס מנם ברשימת הנאשמים. על דוכן העדים תשב: הנשיאה קירשנר
לאחר 21 שנים שבהן לא הורשע אף לו אדם אחד בגין מעורבות או ביצוע הפיגוע במרכז היהודי AMIA בבואנוס איירס בשנת 1994 וכחצי שנה אחרי מות התובע אלברטו ניסמן נפתח היום (יום ה') בארגנטינה משפט טיוח החקירה. בין 13 הנאשמים - הנשיא לשעבר קרלוס מנם וראש המודיעין שלו הוגו אנסורגוי, המואשמים בין היתר בהטיית החקירה כדי להגן על איראן.
אל בית המשפט יצעדו 140 עדים, בהם הנשיאה כריסטינה קירשנר וראש מחלקת המבצעים של מזכירות המודיעין של ארגנטינה (SIDE) לשעבר, חיימה סטיוסו, שפוטר מתפקידו על ידה. ממשלתה של קירשנר הגנה בחירוף על ועידה ארגנטינאית-איראנית לחקירת האמת שטענה כי מדובר בדרך הטובה ביותר לפתרון התעלומה, ונקברה תחת בירוקרטיה ארגנטינאית. הייאוש ממנה בקרב משפחות הקורבנות הלך וגבר לנוכח סירובה של איראן לשתף פעולה. אולם החקירה לא התקדמה, והמשפחות מאמינות כי ההסכם בין שתי המדינות נועד להגן על האחראים לפיגוע.
מוחסן רבני, נספח התרבות האיראני בבואנוס איירס לשעבר, ועלי פלחיאן, שר המודיעין האיראני לשעבר, נמנו עם החשודים במתקפה. התביעה ניסתה במשך שנים לגרום להסגרת החשודים לארגטינה. מנם, נשיא ארגנטינה לשעבר, הואשם ב-2009 בשיבוש הליכי החקירה בחקירת הפיגוע בבניין הקהילה היהודית. ב-2013 הוא הורשע בפרשת שחיתות אחרת ונגזרו עליו שבע שנות מאסר, שאותן הוא ריצה במעצר בית מפאת גילו (82).
נאשם נוסף הוא השופט הפדרלי חואן חוסה גליאנו, שחקר במשך קרוב לעשור את הפיגוע. הוא מואשם כי שילם לאדם הראשון שנעצר במסגרת החקירה - קרלוס טיילדין - כדי שיצביע על שעירים לעזאזל. טיילדין, עורך דין שסחר בזמנו ברכבי אספנות והורשע בבעלות על מכונית התופת שהתפוצצה בפיגוע, גבה 400 אלף דולרים והעיד נגד קבוצת קציני משטרה בבואנוס איירס בטענה כי הם אלה ששכרו ממנו את המכונית שבה השתמשו בפיגוע.
השוטרים, יחד עם מפכ"ל המשטרה לשעבר חואן חוסה ריבלי, נוקו מכל אשמה בשנת 2004 והם למעשה התובעים היום במשפט הנוכחי נגד גליאנו וטיידין, יחד עם משפחות הקורבנות של הפיגוע וממשלת ארגנטינה, המיוצגים על ידי משרד המשפטים. השופטים חורחה גוריני, קרינה פרילי ונסטור קוסטאבל ישמעו תחילה את בקשות התביעה במסגרת ההאשמות בתשלום האמור לטיידין.
החודשים האחרונים האיצו את המשפט שיחל היום, במיוחד לאחר מותו המסתורי בחודש ינואר של התובע ניסמן, שהאשים את הנשיאה קירשנר בהסתרת העובדה שאיראן עומדת מאחורי הפיגוע הקשה, שבו נהרגו 85 בני אדם, וניסתה להרחיק בכירים איראנים מהחקירה. הממשל, בראשות הנשיאה עצמה, דחף להביא את מנם ואת גליאנו לדין. יחד עם ניסמן נקברו גם פרטי חקירתו שטרם הספיק לפרסם, בעזרתם של שופטים ותובעים המקושרים לקירשנר, ונשיא בית המשפט העליון ריקרדו לורנזטי זירז את קיום המשפט, שהיה אמור להתחיל רק בפברואר 2016.
הנאשמים טוענים שמדובר ברדיפה פוליטית ומגנים נחרצות על עבודתם במסגרת החקירה שנמשכה עשר שנים. ממשיכיו בתפקיד של ניסמן, סברינה נאמר ורוברטו סאלום, יעמדו בראש התביעה. גורמים רשמיים אמרו לעיתון "לה נאסיון" כי הממשל דחף להקדים את המשפט עוד לפני שניסמן מת, כנראה בשל הכרת המדינה בשנת 2005 בכך שהיה לה מקום באי מתן הדין בנוגע לאירוע.
ספסל הנאשמים העמוס
רשימת הנאשמים המלאה כוללת את מי שהיו התובעים בחקירה הראשונה של הפיגוע, אימון מולן וחוסה ברבאצ'ה, וסוכן שירות המודיעין שלקח חלק בתשלום לטיילדין, פטריסיו פינן. טיילדין, שקיבל את הכספים האמורים יחד עם אשתו בזמנו, אנה בורגאני, יישפט יחד עם עורך דינו, ויקטור סטינפאלה. כמו כן מואשמים סגן ראש ה-SIDE בזמנו, חואן קרלוס אנצ'סאר, המפכ"ל לשעבר חורחה פלאסיוס – שחקר את הפיגוע, וקצין המשטרה הבכיר שלעבר קרלוס קסטאנדה.
על ספסל הנאשמים יישב גם רובן ברחה, ראש איחוד הקהילות היהודיות בארגנטינה (DAIA) בזמן הפיגוע. האישום נגד הנאשמים מחולק לשניים: טיוח החקירה והתשלום החשוד לטיילדין והתנהלותו בחקירה לאחר מכן. חלקו הראשון של המשפט יתמקד במנם, שייעדר מהדיונים בשל מצבו הבריאותי, באנסורגוי, שגם הוא סובל מבעיות בריאותיות, גליאנו, אנצ'סאר, פלאסיוס וקסטאנדה.
הם מואשמים בכך שנמנעו מלחקור את תפקידה של סוריה בפיגוע, ובמיוחד את
תפקידו של אלברטו קאנורה אדול. מנם מואשם כי הפעיל לחץ על חואן חוסה גליאנו, השופט הפדרלי שהיה ממונה על התיק של AMIA, כדי שלא יחקור את מעורבותו בפרשה של אדול, איש עסקים סורי-ארגנטינאי. שמו של אדול מופיע ביומנו של טיילדין והוא התקשר אליו ב-10 ביולי 1994 – שמונה ימים לפני הפיגוע, לכאורה היום שבו נמסרה המכונית שלאחר מכן השתמשו בה בפיגוע.
קבוצה נוספת של מואשמים יצטרכו לתת הסברים על אודות התשלום החשוד לטיילדין, שהורשע בקבלת אותו הסכום ב-2004. גליאנו ממשיך לטעון כי מדובר בפעולה שלא הייתה קשורה אליו ולא הייתה בשליטתו. בקבוצת נאשמים זו כלול ברחה, המואשם כי נתן תמיכה וייעוץ פסיכולוגי לגליאנו במסגרת התשלום לטיילדין.