שתף קטע נבחר
 

אפל איבדה בשבועיים יותר מתקציב המדינה

ביס בתפוח: מאז שפרסמה לפני שבועיים את הדוחות הכספיים לרבעון השני, אפל לא מפסיקה לחטוף מהמשקיעים שנוקמים בה על כך שלא עמדה בציפיות. אפל מכרה פחות אייפונים מהצפי, לא ברור כמה שעונים חכמים היא הצליחה למכור וייתכן כי נכשלה במכירתם ואם זה לא מספיק גם סין הנחלשת מעיקה על החברה. האווירה סביב אפל לא מעודדת והמשקיעים בלחץ. המניה תמשיך בדרכה מטה?

בימים האחרונים הענקית אפל ספגה מהלומה וירדה בכ-15%. המשמעות של שיעור ירידה זה היא מחיקה של סכום אדיר שמוערך בכ-115 מיליארד דולר (437 מיליארד שקל), סכום הגבוה מתקציב המדינה. (לצורך השוואה נזכיר כי תקציב המדינה הכולל, שאושר השבוע, עומד על 329.5 מיליארד שקל בשנת 2015). שווי השוק הנוכחי של אפל עומד היום (אחרי הירידות החדות של הימים האחרונים) על 658 מיליארד דולר.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

החדשות הרעות בגזרת אפל הטרידו משקיעים רבים בעולם שמחזיקים את המניה והמימושים לא איחרו להגיע. מה הפחיד את המשקיעים? התשובה טמונה בדוחות הכספיים שפרסמה החברה לפני שבועיים.

 

כבר לא מגע קסם

אפל אומנם פרסמה דוחות כספיים טובים יחסית, אך שילוב של מספר גורמים עורר חשש. הגורם הראשון סובב סביב מוצר הדגל – מותג העל של החברה – האייפון שהראה סימני חולשה והמשקיעים לא יכלו להתעלם מהמסקנה העולה מהדוחות שהמכשיר הרבה פחות נוצץ מול המתחרים. המשקיעים ציפו למכירות גבוהות יותר של האייפונים והתאכזבו. אפל דיווחה בתוצאות הכספיות לרבעון השני כי מכרה 47.5 מיליון מכשירים, המשקיעים דווקא ציפו לקצת יותר – מכירה של 48.8 מיליון מכשירים.

 

"התלות הגבוהה של אפל בהכנסות ממכירת טלפונים חכמים הוא הסיפור המרכזי שמטריד בצדק את המשקיעים, מהסיבה הפשוטה שהוא המנוע המרכזי בצמיחת הרווחים של החברה", מציין ויקי זבולון, מנהל מחלקת מחקר חו"ל במיטב דש ברוקראז'.

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

"המשקיעים מענישים כאשר לא עומדים בציפיות, ועל אף הדו"חות הטובים אפל פספסה במכירות מכשירים", מסביר אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

"שוק הטלפונים הסלולריים רווי והמובייל של אפל כבר לא מציע יתרון מהותי על מתחריו. להיפך, מערכת ההפעלה הסגורה של האייפון IOS מגבילה מאוד את המשתמשים, שמעדיפים את המדיניות הליברלית יותר של האנדרואיד. למעשה, אפל נאלצה לאחרונה לסדוק את החומה הבצורה והבינה כי עליה להיפתח גם לשימוש במערכות הפעלה אחרות. כשהאייפון לא מציע יתרון על פני המתחרים, המשקיעים שואלים מה יהיה לחברה להציע כשקסמו יפוג בשוק ההיפר תחרותי. לקוק אין פתרונים", מסביר דודו רוז, אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון ומייסד "סימפל טרייד" – בית הספר למסחר בשוק ההון.

 

הדאגה הסינית

עם זאת מציין חיים מלאומי שוקי הון כי האכזבה ממכירת האייפונים מסבירה רק חלק מהירידות והחלק המשמעותי במומנטום השלילי של החברה קשור דווקא לסין.

 

"בשנים האחרונות השוק הסיני הפך למשמעותי מאוד עבור יצרניות מכשירי הסלולר החכמים. סין מהווה כ-25% מהמכירות של אפל. כיאה לסין, מכירות הטלפונים החכמים צמחו בקצב גבוה מאוד, אך לאור ההאטה החריפה המשקיעים חוששים לפגיעה בפעילות הצרכנית במדינה", מציין חיים.

 

"סין מהווה את אחד מיעדי הצמיחה הפוטנציאליים הגדולים ביותר של אפל, כך שיש לזה השפעה שלילית מהותית על התרחבות הפעילות של אפל", מוסיף שגיא שטרומזה, מנהל השקעות ראשי של בית ההשקעות "טופ אלפא".

 

בעיות מסביב לשעון

עוד גורם שאכזב את משקיעי אפל וגרם להם להיפטר מהמניה מתייחס למוצר אחר של החברה שהושק לאחרונה – השעונים.

 

החברה מכרה 1.9 מיליון יחידות של שעונים חכמים ברבעון השני לעומת הציפיות המוקדמות למכירות גבוהות הרבה יותר של 3-5 מיליון יחידות שעונים. חיים מלאומי שוקי הון מעריך כי חוסר השקיפות של החברה בהצגת מספר השעונים שנמכרו, מגביר את החשש כי ההשקה הייתה חלשה מציפיות ההנהלה או שאולי אף נכשלה.

 

 (צילום: ירון ברנר ) (צילום: ירון ברנר )
(צילום: ירון ברנר )

יש מי שחושב שהבעיה של אפל היום לא נעוצה באייפון ולא בשעון אלא יותר בהתפוגגות החלום ובעובדה שהחברה הרבה פחות מרגשת היום. דודו רוז מוצא הסבר ללחץ שתקף את המשקיעים לאחרונה בכך שאפל של היום היא חסרת חזון, בניגוד מוחלט לאפל בתקופתו של המנכ"ל המיתולוגי, סטיב ג'ובס.

 

"מסיבות העיתונאים הכריזמטיות של ג'ובס התחלפו במסיבות עיתונאים אנמיות בהן אנחנו בעיקר רואים עוד מאותו הדבר. ההשראה והחזון של ג'ובס הלכו איתו והשאירו מכונה משומנת שממשיכה לנוע מכוח האינרציה", מציין רוז.

 

לצד הצרות של אפל שמסתכמות בענייני האייפון, השעון, סין ואובדן החזון, יש עוד נתון בעייתי שעלה מהדוחות הכספיים לרבעון השני – הנמכת תחזיות הצמיחה. אפל צופה שההכנסות שלה ברבעון הקרוב יעמדו על 49-51 מיליארד דולר. לעומת זאת, הציפיות בשוק דווקא עמדו על מספרים גבוהים יותר של הכנסות בגובה 51.1 מיליארד דולר.

 

"הכלל הבסיסי ביותר בוול-סטריט הוא שסוחרים אוהבים את מניות הצמיחה. אלה שמוכרות לנו חלומות. התבוננות בדוחות של אפל מלמדת אותנו שמנועי הצמיחה שמניעים את גלגלי החלומות מתמעטים", מוסיף רוז.

 

"לדלל את ההחזקה"

אז מה צפוי לאפל בהמשך, האם החברה תמשיך במגמת הצלילה? למרות שהמניה בימים אלה מקרטעת במקצת, האנליסטים אופטימיים לגבי המניה לטווח הרחוק. עם זאת, לא מעט אנליסטים בעולם סבורים שלפני שיהיה טוב, יהיה קודם רע והחדשות הרעות של אפל רק לפניה. האנליסטים שלוקחים בחשבון את הגורמים השליליים של החברה בבואם לכתוב סקירות, יפחיתו את מחיר היעד, מה שצפוי לגרור את המניה עוד מטה.

 

 

"נראה שהמניה בדרך למטה ממחיר של 130 דולר ל-100-105 דולר", מעריך זבולון ממיטב דש ברוקראז'. בסקירה שנשלחה ללקוחות בית ההשקעות, כותב זבולון כי "לא היינו מוכרים אפל אל תוך הירידות הצפויות היום במניה, אך בהחלט היינו מתחילים לדלל את ההחזקה בחברה בתיקון שיבוא מעבר ליום המסחר הנוכחי".

 

בהתייחסות לכיוון המניה בטווח הקרוב, מסכים רוז מ"סימפל טרייד" כי בימים הקרובים אפל תמשיך להיסחר בעצבנות "לא מומלץ לסוחרים שונאי סיכון וגם לא לבעלי לב חלש", מעריך.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

החלום לא נסדק

אך, כאמור, לטווח הרחוק יותר, מסתבר שיש הרבה מקום לאופטימיות ואפל ככל הנראה עוד תמשיך לתחזק את החלום. "החברה הודיעה כי תשיק את מכשיר האייפון 7 במהלך ספטמבר- אוקטובר השנה, מה שיכול להחזיר קצת אופטימיות לחטיבה", מעריך גיא לוי, מנהל השקעות, ראש דסק חו"ל, קבוצת אקסלנס נשואה.

 

רוב האנליסטים מסכימים כי מדובר כרגע במכה בת חלוף והחברה תמשיך להיות בין המובילות בשוק הסמארטפונים והטאבלטים ולא תאבד מהפופולאריות שלה.

 

"לאפל אומנם אין כרגע את נתח השוק הכי גדול, אך היא אף פעם לא הצהירה כי היא מעוניינת בנתח שוק, הרווחיות היא שם המשחק. על אף הירידות האחרונות במנייה לא היינו ממהרים להספיד את החברה. נזכיר כי מתחילת השנה ועד לשיא עלתה החברה כ-30%, ולכן תיקון של כ-10% הוא למעשה מתבקש. בנוסף לאפל קופת מזומנים מרשימה של כ-220 מיליארד דולר", מציין חיים מלאומי שוקי הון.

 

"אפל היא חדשנית, איכותית, ייחודית ויש לה קהל שבוי למוצריה שהולך וגדל עם השנים. בנוסף לחברה יש עוד מנועי צמיחה משמעותיים לפניה שיכולים להביא אותה להתרחבות נוספת בעתיד", מציין שטרומזה מטופ אלפא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יח"צ
דודו רוז, אנליסט ומייסד סימפל טרייד
יח"צ
מומלצים