נפגעי עבודות הרכבת הקלה: האם יש פיצוי ביטוחי לעסק?
לרבים מהעסקים באזור עבודות הרכבת, נגרמים נזקים בגין אבדן הכנסות. האם יש לכך כיסוי ביטוחי? כנראה שאת המענה לנזקים לא ניתן יהיה לקבל מול חברות הביטוח
העסקים הפועלים בתוואי הרכבת הקלה צפויים לתקופה לא פשוטה עקב צמצום משמעותי של פעילותם כתוצאה מהפיכת אזורים שלמים לבלתי נגישים ללקוחות. המשמעות המידית היא כמובן ירידה בהכנסות ואובדן רווחים ופרנסה.
- שלא ינסו לדחוף לכם פוליסת ביטוח מיותרת
השאלה במקרה זה היא האם ביטוח העסק מעניק פיצוי לאבדן רווחים כתוצאה מעבודות התשתית?
ההחלטה להקים את הרכבת הקלה על כל המשמעויות הנגזרות הינה החלטת מדינת ישראל באמצעות משרד התחבורה. הם היזם של העבודות המבוצעות באמצעות קבלנים וקבלני משנה, בה בעת שפוליסת אובדן הרווחים אינה עומדת ברשות עצמה, היא סמוכה על פוליסת האש ואין אפשרות לרכוש אותה ללא בטוח רכוש (קיימים כיסויים נוספים שניתן "להצמיד אליהם בטוח אובדן רווחים).
מאחר ולא מדובר באירוע ביטוחי, כלומר נזק פיסי פתאומי, לא ניתן לבטח את נזקי אובדן הרווחים של בעלי העסקים.
סביר להניח כי אם חלילה יפגע רכושם של בעלי העסקים פגיעה פיסית ,במהלך העבודות, יוכלו בעלי העסקים לתבוע את נזקיהם בתביעות לגורמים הרלבנטיים בגין נזקים ישירים ועקיפים אותם יצטרכו להוכיח.
תביעת הניזוקים תוגש נגד היזם מדינת ישראל ו/או משרד התחבורה ו/או הקבלן המבצע האחראי הישיר לנזק שנגרם.
אז מהו אם כן ביטוח אבדן רווחים? ביטוח אובדן הרווחים אינו מיועד לנזקים הנגרמים עקב החלטת מדינה לבצע פרויקטים מסוגים שונים. בטוח מסוג זה נסמך על פוליסת אש כתנאי למימושו. כאמור, צריך לקרות אובדן ו/או נזק פיזי לרכוש המבוטח בפוליסת הרכוש.
הסיכונים המכוסים בבטוח אש הינם בין היתר - אש, נזקי נוזלים והתבקעות, נזקי טבע ורעידת אדמה (אם נקנו), נזקי התנגשות (אימפקט),שביתות פרעות ונזק בזדון ועוד.
ביטוח אובדן הרווחים יפצה את המבוטח בהתאם לאופן בו נערך הבטוח – מעבר לימי ההשתתפות העצמית, בהתאם לתקופת השיפוי שנרכשה על ידי המבוטח.
במידה ונרכש כיסוי לאובדן רווחים מלא, יכוסו הוצאות קבועות + רווח. אם לא, יכוסו הוצאות קבועות בלבד.
כיסוי זה רלבנטי בעיקר לעסקים יצרניים בסדר גודל מסויים ובהתאם לצרכים מסויימים - כשקיימת סבירות שלא ניתן יהיה להמיר את אתר הפעילות ולהמשיך לייצר/לפעול ברמת הכנסה לא פחותה מזו שהעסק פעל בה קודם לאירוע הביטוחי.
יש לציין כי במקרים כאלו ייתכן והמבטח ימצא דרך לאפשר לעסק שניזוק לבצע את תהליך היצור באתרים חלופיים באופן שהמבוטח יוכל להמשיך לייצר, למכור ולהרוויח, מה שיקטין את החבות של המבטח בנושא אובדן הרווחים.
האופציות מגוונות בנושא זה ומאפשרות פתרון מתאים לעסק הרלבנטי.
לסיכום, לא נראה שבעלי העסקים בתוואי הרכבת הקלה באזור המרכז, ימצאו פתרון ביטוחי מבין הבטוחים הקיימים והמוכרים, כאופציה להחזר הוצאותיהם הקבועות ורווחיהם האבודים בתקופת העבודות הצפויות.
הכותבת היא שותפה מנהלת במשגב ביטוח פנסיה פיננסים