שתף קטע נבחר

בשיא הקיץ: כפרים בגדה מנותקים ממים

תושבי שלושה כפרים באזור שכם נותרו בלי מים זורמים בשיא החום בשל ויסות של חברת מקורות. "צריך ללכת קילומטרים כדי להביא מים לילדים", זעמו התושבים. "למה השכנים היהודים מקבלים 300 ליטר לאדם ואנחנו רק 70?"

 

 

שלושה כפרים פלסטיניים סובלים כבר יותר משבוע ממחסור במים – בחודש הכי חם בשנה. הכפרים, קראוות בני חסן, בידיא וסטרה שבאזור שכם, מקבלים בשבוע האחרון אספקה חלקית בלבד של מים, שגרמה לכך שבימים מסוימים כמעט חצי מהתושבים נותרו ללא מים זורמים בבתים. אף שמהיחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר כי אספקת המים לכפרים חודשה, חלקים גדולים בכפרים עדיין נותרו אתמול (שבת) ללא מים.

 

שלושת הכפרים מקבלים את המים מחברת "מקורות" באמצעות המִנהל האזרחי. ראש מועצת קראוות בני חסן, עזיז עאסי, אמר כי בימים האחרונים החלה חברת מקורות להוריד לכפרים את מכסת המים ובעקבות זאת ירד גם לחץ המים. "בעקבות הירידה של לחץ המים כל הבתים שנמצאים בחלקים העליונים יותר של הכפרים נותרו ללא טיפה אחת", סיפר.

שומרים כל טיפה. ילדים בכפר קרוואת בני חסן (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
שומרים כל טיפה. ילדים בכפר קרוואת בני חסן(צילום: מוחמד שינאווי)

ראש מועצת קראוות בני חסן, עזיז עאסי: "כבר לא יודע מה לעשות" (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
ראש מועצת קראוות בני חסן, עזיז עאסי: "כבר לא יודע מה לעשות"(צילום: מוחמד שינאווי)
ריפעת מרעי, תושב קראוות, הוא אחד מהתושבים שביתו נותר ללא אספקת מים. "יש לי שלושה ילדים ואני צריך ללכת קילומטרים למעיין שיש בו נביעה של מים כדי למלא בקבוקים לילדים. לא התקלחנו כבר כמה ימים".

 

המחסור החמור במים הוביל את ראשי הכפרים בשבוע שעבר לארגן הפגנה ליד ברז המים הראשי. כוחות צבא, משטרה ומִנהל אזרחי הגיעו למקום כדי לנסות ולהרגיע את הרוחות והבטיחו לתושבים כי העניין יוסדר, אך למרות זאת אספקת המים הסדירה לכפרים לא חודשה במלואה. "למה השכנים היהודים שלידנו מקבלים מכסה של 300 ליטר לאדם ואנחנו מקבלים רק 70 ליטר לאדם?", תהה ראש מועצת בידיא, סלימאן טה. "אם הם מקבלים כזאת כמות מים אז גם אנחנו צריכים לקבל את אותה הכמות".

"צועדים קילומטרים כדי להביא מים לילדים" ()
"צועדים קילומטרים כדי להביא מים לילדים"
 (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
(צילום: מוחמד שינאווי)
 (צילום: מוחמד שינאווי) (צילום: מוחמד שינאווי)
(צילום: מוחמד שינאווי)
 

המחסור במים בכפרים הוביל לביקוש גדול מאוד של מים מינרליים במרכולים שבכפרים. בעליו של אחד המרכולים הגדולים סיפר כי מאז המחסור במים הוא לא מצליח לעמוד בקצב הדרישה של המים המינרליים. ריפעת מרעי סיפר כי בשבוע האחרון הוא הוציא 500 שקלים רק על קניית בקבוקי מים כדי שיהיה לילדיו מה לשתות.

 

בינתיים הכפרים נעזרים בכפרים פלסטיניים שכנים ששולחים אליהם אחת לכמה ימים מכליות מים, אך הכמות אינה מספיקה לכל התושבים. "התושבים זועמים עליי" סיפר עאסי. "הם חושבים שיש לי ליד המיטה כפתור שפותח וסוגר את המים בכפר. כבר ימים ולילות שלמים אני מנסה לייצר פתרון מול מפקדת התיאום והקישור ולא מצליח, ואני כבר לא יודע מה לעשות ולמי לפנות".

 

ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים נמסר בתגובה כי בימים האחרונים חברת מקורות החליטה על ויסות המים בשל צריכה מוגברת, ולכן בימים האחרונים היו הפסקות מים בכפרים פלסטיניים וביישובים ישראליים, וכי בסוף השבוע חזר זרם מים מלא לכל המקומות. עוד נמסר כי במעבר אליהו הוצב צינור למילוי מכליות מים. בדיקה מול הכפרים אמש העלתה כי אספקת המים הסדירה לא שבה, בניגוד להודעת יחידת התיאום, וחלקים גדולים בכפרים נותרו עדיין ללא מים.

 

מתנועת "שלום עכשיו" נמסר: "המחסור במים בכפרים הפלסטינים הוא חרפה ישראלית. 'ויסות מים' והפסקות מים יזומות הם מושגים שרק הפלסטינים בשטחים יכירו. בעוד שבהתנחלויות בריכות השחייה שוקקות חיים, בכפרים הפלסטיניים ילדים נאלצים ללכת קילומטרים כדי להשיג מים לשתייה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים שהמים יחזרו. תושבי קראוות בני חסן
מומלצים