עציר מנהלי שובת רעב מאושפז. יוזן בכפייה?
האם מוחמד עלאן, עציר פלסטיני ששובת רעב ומאושפז בסורוקה, יהיה לאדם הראשון שמוזן בכפייה במסגרת החוק החדש? ביה"ח והשב"ס מעבירים אחריות זה לידי זה: "טרם נמצא הרופא שיסכים". האו"ם: הפרה בוטה של זכויות אדם
מצבו של העציר המנהלי מוחמד עלאן, ששובת רעב זה 55 ימים, מוגדר לפי הצלב האדום קריטי, וברשות הפלסטינית חוששים כי הוא עלול להיות העציר הראשון שיוזן בכפייה במסגרת החוק החדש שהתקבל לפני צאת הכנסת לפגרה. אולם לפי שעה נראה כי שב"ס ובית החולים סורוקה בבאר שבע, שבו מאושפז עלאן ביחידה לטיפול נמרץ, לא ממהרים לפנות לאפשרות הזו. גורם בבית החולים אף ציין: "טרם נמצא הרופא שיעשה דבר כזה".
בשבוע האחרון התחזק ברשות הפלסטינית הקמפיין העממי שקורא לשחרורו המיידי של עלאן והוא מתבטא בהפגנות ובמסיבות עיתונאים שיוזם מועדון האסיר הפלסטיני כדי לגרום ללחץ בינלאומי. ברשות הפלסטינית מודאגים מאוד מההחלטה לבצע הזנה בכפייה לאסירים ששובתים רעב, וקראו אתמול (שבת) להעביר את הנושא לבית הדין הבינלאומי בהאג.
שלשום פרסם הצלב האדום הודעה שבה הביע דאגה ממצבו הבריאותי של עלאן. בהודעה נכתב כי מצבו של עלאן קריטי ושחייו בסכנה מיידית. ראש משלחת הצלב האדום בישראל ובשטחים ז'אק דה-מאיו אמר: "לנוכח המצב הנוכחי של עלאן אנו מבקשים מהרשויות הישראליות להתיר לבני משפחתו לראות אותו בדחיפות".
עלאן, תושב הכפר עינאבוס שמדרום לשכם, נעצר ב-4 בנובמבר אשתקד, ולדברי עורך דינו ג'מיל חטיב, הוא חשוד בהשתייכות לארגון הג'יהאד האילאמי הפלסטיני ובפעילות ביטחונית שפרטיה לא ידועים לו. בעקבות שביתת הרעב שבה פתח ב-18 ביוני הועבר עלאן לסורוקה, ושם הוא אזוק למיטה ביד אחת כבר 16 ימים. הבוקר (שבת) הגיעה אמו של העציר לבית החולים. גם היא שובתת רעב במחאה על המשך מעצרו. למשך זמן מה היא סירבה לעזוב את היחידה לטיפול נמרץ עד שהתרצתה וירדה דומעת לקומת הקרקע.
"ביום שישי קיבלתי טלפון מהפרקליטות הצבאית שעליי להגיע אליו בדחיפות כי כנראה הולכים לתהליך של הזנה בכפייה", אמר אתמול פרקליטו עו"ד חטיב. כדי להזין את עלאן בכפייה צריכים בשירות בתי הסוהר לקבל אישור מבית המשפט המחוזי ולהציג חוות דעת רפואית, חוות דעת של ועדת האתיקה של בית החולים ואת עמדת העציר.
"טרם נמצא הרופא שיעשה דבר כזה"
נכון לעכשיו מסרב העציר לקבל טיפול רפואי. לפי הספרות הרפואית, מהיום ה-42 לשביתת רעב מסוג זה היא נחשבת מסוכנת ועלולה לגרום לסיבוכים חמורים ואף למוות. ועדת האתיקה של בית החולים התכנסה ביום חמישי לדון בנושא, ולפי גורם בסורוקה, היא אישרה לרופאים להפעיל שיקול דעת רפואי ולטפל בו במקרה של סכנת חיים מיידית. עם זאת, אין כל אזכור להזנה בכפייה. מבית החולים סורוקה נמסר כי "מדובר באסיר שנמצא באחריות שב"ס. הוא נמצא בהכרה, מסרב לאכול או לקבל טיפול, ואנו עוקבים אחר מצבו הרפואי. מדובר בסוגיה מורכבת ששותפים לה גורמים נוספים מחוץ לביה"ח, שעמם אנו פועלים בתיאום מלא".
גורמים בבית החולים סורוקה ציינו כי הם לא פנו לבקש סעד משפטי כדי להאכיל בכפייה את המטופל. "הגורם המבקש במקרה הזה הוא לא הרופא", אמרו. יחד עם זאת, ציין גורם בביה"ח, גם אם הבקשה תאושר על ידי בית המשפט, החוק לא יחייב את הרופאים להאכיל בכפייה את המטופל. "טרם נמצא הרופא שיעשה דבר כזה", טען הגורם.
בינתיים, מנסים בשירות בתי הסוהר למזער את חלקם בדרמה. גורמים בשירות אמרו כי בית החולים הוא הגוף המקצועי שאמור לדעת מה מצבו של העציר. אם ביה"ח סבור שצריך לטפל בו במסגרת החוק החדש, הם יעלו זאת בפני הגורמים המקצועיים כולל שב"ס והם אלה שייאלצו לקבל החלטה בנושא. בשירות בתי הסוהר מסרו כי אין בכוונתם להתייחס לנושא.
האו"ם: הפרה בוטה של הזכות לבריאות
אתמול שיגרו ארגוני האו"ם השונים, בהם ארגון הבריאות העולמי והנציבות העליונה לזכויות אדם, מסר שלפיו "עיקרון זכותו של הפרט להיות מודע לצעדים רפואיים שנעשים בו וזכותו לסרב מעוגן באמנות האו"ם לזכויות אדם". לדבריהם, "הפרה של העיקרון היא הפרה בוטה של זכות הפרט לבריאותו".
מליאת הכנסת אישרה לפני כשבוע בקריאה שנייה ושלישית את חוק ההזנה בכפייה. התיקון לפקודת בתי הסוהר מסמיך את נציב שירות בתי הסוהר לפנות, בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה, לנשיא בית המשפט המחוזי בבקשה לקבל היתר למתן טיפול רפואי לאסיר שובת רעב.
נציב שירות בתי הסוהר יכול לעשות זאת אם ראה, על סמך חוות דעת של רופא, כי בשל שביתת הרעב קיימת אפשרות ממשית שתיגרם בתוך זמן קצר סכנה חמורה לבריאותו של האסיר או נכות בלתי הפיכה. הטיפול, על פי ההצעה, יינתן גם אם האסיר מתנגד לכך. במקרה של סירוב מצד האסיר לקבל את הטיפול, יוכל סוהר, לבקשת מטפל, להפעיל כלפיו "כוח סביר" במידה הדרושה למתן הטיפול. בקריאה השלישית תמכו בחוק 46 חברי כנסת ו-40 התנגדו.
חוק זה מעורר התנגדות עצומה בקרב הגורמים הרפואיים, וההסתדרות הרפואית כבר
הודיעה כי היא תעתור לבג"ץ בעקבות ההחלטה שהתקבלה בכנסת. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, כינה אותו "חוק מזיק שמכתים את ספר החוקים של ישראל".
מרופאים לזכויות אדם נמסר: "במקום להפעיל חוק פסול שעומדת נגדו עתירה בבג"ץ, על הרשויות להידבר עם עלאן ולהגיע עמו להבנות שיביאו לסיום השביתה, כפי שהיה עד כה. 'רופאים לזכויות אדם' מחזק את הצוות הרפואי בסורוקה, רופאים ואחים, המסרב לפעול בניגוד לאתיקה הרפואית ולבצע פעולה הנחשבת לעינויים. על הקהילה הרפואית להיות איתנה ומאוחדת ברגע מבחן זה".