שתף קטע נבחר

הבית הלבנוני: השבדים שצופים בנאומי נסראללה

חסן חיזראן, שנעצר בחשד לסיוע לחיזבאללה, חי ב-30 השנים האחרונות במאלמו. לשב"כ סיפר על אגודה שפועלת במאלמו, מעוז המוסלמים בשבדיה. בתו על כתב האישום: "זה בולשיט, אבא שלי שונא את חיזבאללה"

מעצרו של האזרח השבדי בחשד לסיוע לחיזבאללה מפנה את הזרקור למאלמו, העיר שבה התרחשו באחרונה מעשים אנטישמיים רבים. ב-30 השנים האחרונות חי חסן חיזראן במאלמו ועבד כנהג מונית. היום (א') הואשם חיזראן, שבדי בן 55 ממוצא פלסטיני-לבנוני, בגין מסירת ידיעה ומגע עם סוכן חוץ.

 

לפי השב"כ, במהלך חקירתו מסר חיזראן מידע על אודות אגודה הנקראת "הבית הלבנוני", שפועלת במאלמו. חברי האגודה הם שיעים העוסקים בפעילות חברתית ותרבותית הנוגעת לשיעים, מציינים ימי אזכור

של חיזבאללה ואף צופים בנאומיו של מזכ"ל ארגון הטרור השיעי, חסן נסראללה.

 

בכתב האישום נכתב כי משימותיו של חיזראן היו לגייס לשורות מודיעין החיזבאללה ערבים ישראלים בעלי קשרים חברתיים עם יהודים ישראלים, גורמי צבא וגורמי ממשל ולאסוף מידע מועיל רלוונטי על אודות ישראל, לרבות בתיעוד חזותי. הוא התבקש גם לאסוף מידע על נקודות בישראל שבהן יש ריכוזי צבא, אמצעי לחימה, טנקים ובסיסים צבאיים.

חיזראן בבית המשפט, היום (צילום: אבי מועלם) (צילום: אבי מועלם)
חיזראן בבית המשפט, היום(צילום: אבי מועלם)

לפי כתב האישום, אנשי חיזבאללה הפעילו עליו לחץ כבד לגיוס ערבי-ישראלי, אבל הוא התחמק מלעשות כן. עבור מפגשיו עם חיזבאללה והסכמתו לשתף פעולה, נטען, הוא קיבל ב-2009 כ-2,300 דולר. משפחתו של חיזראן, אב לחמישה וסב לשניים, בטוחה שאין באישומים ממש. "זה בולשיט, הוא לא הודה בדבר", אמרה בתו בראיון לעיתון השבדי "אפטונבדלדט". "הדבר היחיד שהודה בו הוא שהם רצו שיעבוד איתם. אבל הוא סירב לשתף פעולה". 

 

בכתבה נטען כי המשפחה הגיעה לישראל לחופשה ולחתונה של קרוב משפחה, כשהאב נעצר בנתב"ג. "תחילה היינו צריכים לחכות שעתיים", סיפרה הבת על שהתרחש בשדה התעופה. "אז שני דוברי אנגלית באו ולקחו הצדה אותי, את אימא שלי, את אחותי ושני ילדים. הם לקחו את המזוודות שלנו, נעלו אותנו בחדר, לקחו את מכשירי הסלולרי והביטו בנו חמש עד שש שעות. אחר כך נאמר לנו כי אבא נעצר. סירבו לומר לנו למה. האיש רק אמר 'אני יודע מה הוא עשה'".

 

על פי כתב האישום גויס חיזראן לשורות חיזבאללה בקיץ 2009, בתפקיד מקור מודיעיני, בעת שביקר בביירות. גם הבת העריכה שהפנייה של חיזבאללה לחיראן התרחשה בעת שהיה בלבנון: "חיזבאללה נמצא בכל מקום בלבנון, אי-אפשר לשלוט על זה. והם מנסים לעבוד עם בעלי דרכון שבדי שיכולים להגיע לישראל ולקבל מידע. אבא שלי סירב לשתף פעולה איתם. הוא שונא את חיזבאללה. למה הם מענישים אותו?"

 

מאלמו ידועה כמעוז של מהגרים ובני מהגרים, בעיקר מוסלמים, ובשנים האחרונות היא הופכת יותר ויותר לזירה של מעשים אנטישמיים נגד יהודים. בתחילת השנה ביקש כתב הטלוויזיה השבדית להמחיש לציבור השבדי את הסכנה האורבת ליהודי שיעז להסתובב שם ברחובות, ויצא לשוטט כשלראשו כיפה ולצווארו תליון מגן דוד.

 

בעזרת מצלמה נסתרת ומיקרופון תיעד לינגרן, הכתב, את ההתנכלויות המילוליות והפגיעות הפיזיות שלהן הוא היה נתון במשך שלוש שעות, מבלי שהוא עצמו ביצע שום פרובוקציה. כך למשל, בסרטון מתועד לינדגרן יושב בבית קפה במרכז מאלמו, ועוברים ושבים משמיעים לעברו קריאות אנטישמיות כמו "שטן יהודי" ו"חרא יהודי". אדם אחד דרש ממנו לעזוב את המקום מיד. במקרה אחר הוא כונה "חזיר יהודי".

מאלמו. זירה של מעשים אנטישמיים נגד יהודים (צילום: AP) (צילום: AP)
מאלמו. זירה של מעשים אנטישמיים נגד יהודים(צילום: AP)

כ-20% מ-300 אלף התושבים במאלמו הם מוסלמים, ובשנים האחרונות התרבו שם מאוד המקרים של תקיפת יהודים. ב-2009 פרצו במאלמו מהומות על רקע ביקורה בעיר של נבחרת הטניס של ישראל, ב-2010 הותקפה קבוצת יהודים במהלך הפגנת תמיכה בישראל, ובספטמבר 2012 צוירו צלבי קרס על דלתות של יהודים בעיר. 

 

הסנגורית של חיזראן, עו"ד לאה צמל: "הוגש כתב אישום מאוד מאוד מתון. הוא במקור פלסטיני שנולד בלבנון כפליט מ-48'. הוא התבקש באחד מביקוריו בלבנון על ידי חיזבאללה לייעץ ולהכיר אנשים ישראלים ולנסות לגייס אותם. הוא אמנם הגיע לישראל כמה פעמים, אבל סירב לעשות את זה. הוא גם הודיע לחיזבאללה שהוא מסרב לסכן את מקורביו הישראלים. עצם הדבר שבגינו הוא עומד לדין הוא המפגש עם אנשי חיזבאללה. הוא ביקש ממני להבהיר: הוא לא פגע ולא התכוון לפגוע בביטחון מדינת ישראל".

 

 

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נסראללה. גם בשבדיה צופים בו
צילום: AP
מומלצים