שתף קטע נבחר

זינוק של 50% בכתבי אישום על סמים בצה"ל

תיווך, סחר, הפצה ושימוש, הם רק חלק מ-629 כתבי אישום שהוגשו בשנה החולפת נגד חיילים, 213 יותר מאשר שנת 2013. במספר התיקים נגד עריקים דווקא נרשמה ירידה. הפיקוד "המצטיין": פיקוד מרכז

מעשנים יותר, עורקים פחות: נתוני דו"ח הסנגוריה לשנת 2014 מצביע על עלייה של 50 אחוז בכתבי האישום נגד חיילים שהשתמשו בסמים, ובהם תיווך, הפצה וסחר. מנגד, חלה ירידה במספר העריקים מהשירות הצבאי, אך מספרם של אלה עדיין עומד על מעל 3,000 חיילים ומרביתם נפתחים במחוז מרכז.

 

על פי הנתונים, בשנת 2014 נפתחו 629 תיקים על עבירות סמים לעומת 416 כתבי אישום בשנת 2013. כמו כן, חלה עליה בחלק היחסי של תיקי הסמים לעומת כלל תיקי מצ"ח (66 אחוז אשתקד, לעומת 50 אחוז ב-2013). כתבי האישום נגד החיילים כולל מגוון של עבירות, החל מסירוב להיבדק ועד סחר. את העלייה ניתן להסביר גם ביתר אכיפה כלפי חיילים שהודו כי השתמשו בסמי פיצוציות כמו נייס גאי ספגו כתב אישום, למרות שאינו נמצא ברשימת הסמים המסוכנים.

נייס גאי. מי שהודה - נשפט (צילום: אבי רוקח) (צילום: אבי רוקח)
נייס גאי. מי שהודה - נשפט(צילום: אבי רוקח)

בחלק מהמקרים נרשמו ערעורים על כתבי האישום. כך, למשל, אחד החיילים שנשלח לחמישה חודשי מאסר על שימוש בנייס גאי טען כי מדובר בחומר אחר, שגם הוא נרכש בפיצוציה. ערעורו לא נדחה, והוא שוחרר על לקבלת החלטה בנושא.

 

במקרה אחר, טופל עניינה של חיילת שהואשמה בשימוש בקנביס בתוך הבסיס. למרות שמדובר בעבירה שכוללת ברוב המקרים מאסר בפועל, הסנגוריה הצבאית שכנעה את התביעה הצבאית להסתפק בעונש של קנס ומאסר על תנאי. בתיק נוסף, חייל שנעצר באוגוסט אשתקד בחשד לעבירות של תיווך בסמים ושימוש בכ-20 הזדמנויות, קיבל 20 ימי מאסר בלבד והורדה לדרגת טוראי לצד מאסר מותנה. העונש נגזר עליו במסגרת עסקת טיעון עם התביעה הצבאית, שאושרה על ידי בית הדין הצבאי.

 

הסנגוריה מתייעלת: עצורים יובאו בפני שופט תוך 24 שעות

בכמות העריקים נרשמה ירידה כאשר נפתחו 3,359 תיקים אשתקד, לעומת 3,862 תיקים ב-2013. 64 אחוז מהתיקים נפתחו במחוז מרכז של הסנגוריה הצבאית, הכוללת את פיקוד המרכז, חיל האוויר, פיקוד העורף ויחידות מטכליות. 19 אחוז מהתיקים נפתחו בפיקוד הדרום ובזרוע היבשה ו-17 אחוז של תיקי עריקות במחוז הצפוני הכוללת את פיקוד צפון וחיל הים.

הסנגור הצבאי הראשי אל"מ אשר הלפרין (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הסנגור הצבאי הראשי אל"מ אשר הלפרין(צילום: מוטי קמחי)

הדו"ח השנתי של הסנגוריה הצבאית, כפי שהוצג על ידי , הזכיר מספר יוזמות שקודמו על ידי הסנגוריה ובהן קיצור תקופת המעצר הראשונית של החיילים מ-48 ל-24 שעות עד להבאתם בפני שופט, בדומה להליך האזרחי.

 

מהפכות נוספות שרשמו בפעילותה של הסנגוריה הצבאית נוגעות להחלטה לתעד בווידיאו חקירות מצ"ח, כולל בתיקים חמורים, בדומה לנעשה במשטרת ישראל וכן לחדד בפני חיילים שנעצרים את כלל זכויותיהם. עוד הוחלט במהלך השנה החולפת לצמצם באופן ניכר את סמכויות מצ"ח הנוגעות לחיטוט בטלפון הנייד של החיילים במהלך חקירה, ולהגביל אותם לחיפוש בטלפון באופן הרלוונטי לחקירה בלבד ובהתאם להסכמת החייל.

 

נקודה נוספת שהוצגה על ידי הסנגוריה הצבאית נוגע למדיניות השיפוטית לאסור את פרסום שמותיהם של חיילים הנאשמים בתיקים מבצעיים, וזאת מתוך הגנה על בטחונו של הנאשם. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים