שתף קטע נבחר

 

מי צריך 3 סגני נשיא ו-3 סגני ראש ממשלה

התפקידים הבכירים בממשל העיראקי נקבעים על פי מפתח עדתי, אך ראש הממשלה רוצה לבטל זאת כחלק ממאבקו בשחיתות, רצונו לחסוך כסף ובשל המחאה הציבורית: "אנשים ללא כישורים מונחתים לתפקידים בכירים"

חגיגת המינויים במדינה הערבית הולכת להסתיים: ראש ממשלת עיראק חיידר אל-עבאדי זכה היום (יום א') לתמיכת הקבינט שלו לתוכניתו לבטל שורה ארוכה של תפקידים בכירים בממשלה כחלק ממלחמתו בשחיתות ורצונו לחסוך כסף על רקע המחאה האנטי-ממשלתית הגדולה.

 

עוד כתבות מעניינות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק

 

בשבועות האחרונים נערכו ברחבי עיראק הפגנות מחאה גדולות נגד הממשלה בדרישה למתן שירותים ציבוריים טובים יותר. בעקבות המחאה הציבורית הציע ראש הממשלה העיראקי לבטל את ריבוי סגני הנשיא וסגני ראש הממשלה, שכיום מחולקים על פי מפתח עדתי.

מצב כלכלי קשה והפסקות חשמל בלתי פוסקות. מחאה ציבורית בבצרה (צילום: AP) (צילום: AP)
מצב כלכלי קשה והפסקות חשמל בלתי פוסקות. מחאה ציבורית בבצרה(צילום: AP)
בעיראק מכהנים שלושה סגני נשיא - שניים שיעים ואחד סוני - ושלושה סגני ראש ממשלה - שיעי, סוני וכורדי. מבקרי הממשלה בבגדד טוענים כי האילוץ העדתי גורם להנחתת אנשים ללא כישורים לתפקידים בכירים במשטר ומעודד שחיתות.

 

אפילו רה"מ שהודח תומך ביורשו

הזעם הציבורי הגדול כלפי הפוליטיקאים, שבא לידי ביטוי בהפגנות מחאה בבגדד, בבצרה ובערים נוספות בדרום המדינה הערבית, מאיים לסכל את מאמציו של אל-עבאדי לגייס תמיכה במאבקו ב"מדינה האיסלאמית" (דאעש), שהשתלט על חלקים נרחבים בצפון ובמערב עיראק.

 

אחד מסגני הנשיא בעיראק, נורי אל-מאליכי, שהודח מתפקיד ראש הממשלה באוגוסט שעבר לאחר שמונה שנות כהונה שנויות במחלוקת, תמך בהצעתו של אל-עבאדי. סגן נשיא נוסף, אוסמה אל-נוג'איפי, גם הביע תמיכה במהלכיו של ראש הממשלה הנוכחי.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
ממשל מנופח. ישיבת הקבינט בבגדד שבה אושרה הרפורמה של ראש הממשלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ממשל מנופח. ישיבת הקבינט בבגדד שבה אושרה הרפורמה של ראש הממשלה(צילום: רויטרס)

לצד ביטול המשרות הבכירות בממשל, קרא ראש הממשלה העיראקי לשים סוף למכסות העדתיות והמפלגתיות למשרות בממשלה. הוא גם קרא לפתוח מחדש חקירות שחיתות של בכירי ממשל.

 

מנסה לפייס בין הסונים לשיעים

אל-עבאדי, איסלאמיסטי שיעי מתון, ביקש להביא לפיוס בין הסונים לשיעים בעיראק מאז שעלה לשלטון, ונאבק להשיג תמיכה פוליטית רחבה ברפורמות המוצעות על ידו.

 

הפרשן הפוליטי אחמד יוניס אמר שהשחיתות, הלחצים הכלכליים והמאבק בדאעש "דחפו את אל-עבאדי ואת המדינה לקצה הצוק".

 

קיבל חיזוק משמעותי מהמנהיג השיעי הבכיר סיסתאני. ראש הממשלה אל-עבאדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קיבל חיזוק משמעותי מהמנהיג השיעי הבכיר סיסתאני. ראש הממשלה אל-עבאדי(צילום: רויטרס)

התמיכה ברפורמה שהציג אל-עבאדי, שטעונה אישור של הפרלמנט, הגיעה בעיקר בזכות עמידתו של המנהיג השיעי הבכיר בעיראק, אייתוללה עלי סיסתאני, לצדו של ראש הממשלה בנושא זה. "קריאתו של סיסתאני לקבל החלטות נועזות הייתה התמיכה המושלמת בזמן המושלם. היא נתנה לאל-עבאדי מינוף (לתוכניתו) והעניקה לו חסינות מפני אופוזיציה אפשרית", אמר הפרשן העיראקי.

 

בדרשה שנשא ביום שישי האחרון דחק סיסתאני בראש הממשלה "להכות בברזל החם" נגד השחיתות ולבצע מינויים שמבוססים על יכולת ולא על קשר מפלגתי או עדתי. המנהיג השיעי זוכה למעמד על, כמעט מיתי, בקרב מיליוני שיעים בעיראק ויש בידיו סמכות שמעט מאוד פוליטיקאים יכולים לקרוא עליה תיגר. "עם האור הירוק מסיסתאני, אל-עבאדי חזק יותר מאי פעם וידחוף קדימה את השינויים הקיצוניים ללא היסוס", אמר מחמוד אל-חסן מצוות היועץ המשפט לפרלמנט העיראקי.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תוכניתו זוכה לתמיכה פוליטית רחבה. ראש הממשלה אל-עבאדי
צילום: רויטרס
מומלצים