ארה"ב: יושב בכלא 35 שנה מבלי שהורשע
גבר מטקסס הורשע ב-1977 ברצח מוכרת כרטיסי אוטובוס ונידון למוות, אך בימ"ש לערעורים ביטל את הרשעתו. אז למה ישב בבית הסוהר מאז 1980?
עוד כתבות מעניינות מהעולם ישר לפיד שלכם בפייסבוק
ג'רי הארטפילד, בן 59, ישוב מחר (יום ב') לבית המשפט למשפט חדש, ואם יורשע הוא צפוי להישלח למאסר עולם בגין רצח של מוכרת כרטיסים בתחנת אוטובוס בעיר ביי סיטי בטקסס.
במשך כמה עשרות שנים התווכחו התביעה ועורכי הדין מטעם ההגנה בשאלה מי אשם בעובדה שהארטפילד יושב בכלא זמן כה רב מבלי שהורשע ובשאלה אם זכותו למשפט מהיר הופרה. אלא שהשופט במשפטו החדש של האסיר האפרו-אמריקני סירב לבטל את כתב האישום נגדו, והתביעה הסירה לא מזמן את הדרישה להטיל עליו עונש מוות בנימוק שבית המשפט העליון של ארצות הברית פסק ב-2002 שלא להוציא להורג אנשים לקויים בנפשם.
אסיר עם איי קיו 67
בדיון שנערך ביום שישי האחרון העיד פסיכולוג שמנת המשכל (IQ) של הארטפילד עומדת על 67, מתחת ל-IQ 70, שהופך את הוצאתו להורג לבלתי חוקית. "אני לא נוטר טינה", אמר הארטפילד לסוכנות הידיעות AP ב-2012 מבית הסוהר בטקסס. "כל מה שאני רוצה זה שדברים יתנהלו בצורה נכונה ולהמשיך שוב בחיי".
הארטפילד היה בן 21 ביוני 1977 כשהורשע ברצח של יוניס לואו בת ה-55, כרטיסנית שהוכתה בברזל, נדקרה בבקבוק זכוכית ונשדדה. בתקיפה שאירעה בספטמבר 1976 בתחנת אוטובוס בעיר ביי סיטי נגנבו רכבה של לואו וקרוב ל-3,000 דולר. העיר נמצאת במרחק של 160 קילומטרים דרום-מערב ליוסטון.
בית משפט לערעורים ביטל את הרשעתו של הארטפילד וכן את עונש המוות שנגזר עליו בגלל בעיה בבחירת חבר המושבעים, והורה לקיים משפט חדש. כעבור שלוש שנים, מושל טקסס דאז מארק ווייט המתיק את עונשו של הארטפילד למאסר. רק ב-2006 אמר אחד האסירים בכלא להארטפילד שבשל הפסיקה של בית המשפט לערעורים הוא למעשה מרצה עונש מאסר לחינם משום שאין נגדו הרשעה באופן רשמי. בעזרת סיוע משפטי שקיבל בבית הסוהר, הארטפילד - שלמד קרוא וכתוב מאחורי הסורגים - הגיש האסיר דרישה בכתב יד למשפט חוזר או לשחררו.
בית המשפט לערעורים פליליים דחה את בקשתו של הארטפילד פעמיים. אז הוא פנה לבתי המשפט הפדרליים, שבאחד מהם פסק ב-2009 השופט המחוזי לין יוז כי אין כל הרשעה נגד הארטפילד. השופט קרייג אסטילנבאום, שינהל את המשפט החדש, תיאר בחודש שעבר את התיק החריג "כוח בלתי עציר פוגש אובייקט בלתי ניתן להזזה".
שתי הראיות המרכזיות אינן זמינות
"מצד אחד, הרשלנות של המדינה גרמה לעיכוב של 30 שנה בהבאת הארטפילד למשפט. עם זאת, הארטפילד לא הצליח להציג ישירות לבית המשפט בקשה ברורה וחד-משמעית לקיים משפט מהיר", אמר השופט אסטילנבאום.במהלך הדיונים שקדמו למשפט טענו עורכי דינו של הארטפילד שההגנה עליו בעייתית משום ש"שתי הראיות הפיזיות החשובות ביותר אינן זמינות": את כלי הרצח לא מצליחים למצוא ומכוניתה של לואו, שהושבה לקרובי משפחתה, לא קיימת עוד". כמו כן, רבים מ-125 האנשים שנמצאים ברשימת העדים של התביעה מתים או שלא ניתן למצוא אותם.
הארטפילד עבד בבניין באזור ביי סיטי בעת מותה של לואו. הוא נעצר כמה ימים לאחר הרצח בוויצ'יטה, קנזס, שם גרים קרובי משפחתו. הוא הודה ברצח בפני השוטרים שהחזירו אותו לטקסס, אולם עורכי דינו ביקשו לבטל את ההודאה. בראיון ל-AP אמר הארטפילד כי הודאתו הייתה "מזויפת". אלא שהשוטרים שעצרו אותו וגבו ממנו את ההודאה העידו ביום שישי האחרון שפעלו על פי כל הכללים בספר ושהוא נלקח לאחר עדותו לבדיקה רפואית בבית חולים כדי שצוות רפואי יראה שלא עבר התעללות פיזית.
ההודעה של הארטפילד הייתה בין ראיות המפתח במשפטו הראשון לצד כרטיס אוטובוס שלא השתמשו בו שנמצא בזירת הרצח ונשא את טביעות האצבע של הארטפילד. לזה יש להוסיף עד ראייה שסיפר ששמע את הארטפילד אומר שהוא זקוק ל-3,000 דולר. אם יורשע שוב, הארטפילד יהיה זכאי מיד לחנינה בהתאם לחוק שהיה קיים בטקסס בעת משפטו המקורי.