שתף קטע נבחר

האיום החדש מהרצועה: המזבלה של עזה - "ריח נורא"

המזבלה המרכזית של רצועת עזה גדלה בתקופה האחרונה ורק עשרות מטרים מפרידים בינה לבין גדר המערכת. בצה"ל מתייחסים אליה כאל איום ביטחוני ואילו התושבים סובלים מענני הסירחון העולים ממנה

 

היא מכונה ה"חירייה" של רצועת עזה שהוקמה לפני שנים כגבעה קטנה ולא משמעותית, אבל עם השנים קיבלה ממדים של הר גדול שנערם ממערב למזרח, אל עבר גבול ישראל. המזבלה של רצועת עזה גדלה בקצב מהיר וכיום כמות הזבל הרב כבר מגיעה למרחק של כמה עשרות מטרים מגדר הגבול, ומהצד הישראלי היא נראת בבירור מהמוצבים הקדמיים של צה"ל וגם מהשדות הסמוכים.

 

בצה"ל עוקבים בדריכות אחר התפתחותה וחוששים שמחבלים ינצלו את העבודות המתבצעות בה לצורכי איסוף מודיעין על ישראל. אל המזבלה הגדולה מגיעות מדי יום טונות של אשפה מרחבי הרצועה. עשרות משאיות נכנסות ויוצאות משטחה, שופכות את האשפה וממשיכות בדרכן. אחת לכמה ימים צוותי האחזקה במקום מכסים את האשפה באדמה, אבל אדי הסירחון, בעיקר בימים חמים אלו, עולים ואף נראים לעין כשהם נעים מזרחה, כלומר לעבר ישראל.

 

בחסות רוח מזרחית נישאת צחנה איומה (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
בחסות רוח מזרחית נישאת צחנה איומה(צילום: רועי עידן)

 (צילום: google maps) (צילום: google maps)
(צילום: google maps)

הריחות הרעים מגיעים עד היישובים הישראליים. "גם אשפה נוזלית וגם אשפה קשה מושלכות במזבלה והכול מתערבב. רואים את העבודות שעושים שם, הריחות מגיעים עד אלינו וזה פשוט נורא. ממש יוצר מחנק", אמר רפי בביאן, תושב קיבוץ עלומים וקב"ט המועצה האזורית שדות נגב. "את המזבלה אנחנו מכירים כבר שנים אבל היא גדלה מאוד והפכה ממש למטרד. בימים של רוח מערבית מהים, כלומר רוב הזמן, הריחות מגיעים עד אלינו לקיבוץ".

 

המזבלה ממוקמת במרכז רצועת עזה, ומשפיעה בעיקר על היישובים שמולה: קיבוץ בארי, עלומים, נחל עוז, רעים ועוד. לאחר מבצע "צוק איתן" מרבית ההריסות פונו לשם, מה שהגדיל אותה עוד יותר. אבל מעבר למטרד הסביבתי המזבלה היא

גם איום ביטחוני. בצה"ל חוששים שהפעילות בה תשמש את חמאס לצורכי טרור, שכן לא ניתן למנוע את התנועה בשטחה.

 

מה אפשר לעשות? כמעט כלום, לפחות עכשיו. המזבלה, ככל שתתקרב לגדר, עדיין מצויה בשטח רצועת עזה, כך שצה"ל איננו יכול לפעול בשטח כל עוד אין בו פעילות טרור של ממש והאשפה טרם "נוגעת" בגדר. גם את בעיית הריחות לא ממש אפשר לחסל. "מה מפריע להם לשפוך את הזבל שלהם על הגבול כשרוב הזמן הריחות נעים לכיוון שטח ישראל? שום דבר. אמנם הם מטפלים בזבל, ואפילו יש שם אנשי מקצוע שיודעים לטפל בפסולת, אבל כמובן שלא ברמה גבוהה כמו במדינות מתוקנות. זו בעיה, כי זה מצב שאין לנו עליו שליטה. בגלל זה נמשיך לסבול מהריחות, בתקווה שהם יטפלו בפסולת כמו שצריך", אמר אחד מתושבי היישובים הסמוכים. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
ה"חירייה" של עזה
צילום: רועי עידן
מומלצים