8 המזונות הבריאים - שעלולים לסכן את הבריאות שלכם
למי לא מומלץ לאכול תרד, כמה מנות עגבניה כדאי לצרוך ביום, ולמה חשוב לא להגזים בצריכת סיבים תזונתיים? לפניכם שמונה מזונות בריאים, אבל רק במינון הנכון
הם נחשבים לסמל הבריאות, אבל המזונות הללו עלולים גם להזיק לכם: אם תחסלו חבילת שוקולדים, מגש פיצה או דלי גלידה תעלו במשקל, תקפיצו את רמת הסוכר ואולי גם את השומנים בדם. אבל מסתבר שגם אם תזללו כמה מהמאכלים שנחשבים לבריאים, הם עלולים לגרום לתוצאות לא טובות לגוף שלכם.
הנה כמה רכיבי מזון, שכדאי לאכול במתינות:
1. תפוזים ועגבניות
התפוז עמוס בוויטמין C, העגבניות מלאות בליקופן, אבל שני אלה גם מכילים כמות גדולה של חומציות שעלולה לפגוע בשכבה העדינה של הוושט. הקפידו על לא יותר משתי מנות של תפוזים או עגבניות ליום, והימנעו מהם לחלוטין אם אתם סובלים מצרבת או כיב קיבה.
למה כדאי לאכול עגבניה עם שמן: 8 מזונות לעור בריא
2. שימורי טונה
קל לרוקן פחית טונה העשירה בחלבון ודלת קלוריות, לתוך סלט בריא או אפילו כריך. אבל אכילת כמויות גדולות מדי של טונה, עלולה לגרום להרעלת כספית, כיוון שהטונה מכילה את הרמות הגבוהות ביותר של המתכת הרעילה הזו, יותר מכל דג אחר. כמויות גבוהות של כספית עלולות לגרום לבעיות ראיה שמיעה ודיבור, אובדן קואורדינציה ואפילו חולשת שרירים. ודאו שאתם לא צורכים יותר משלוש עד חמש מנות טונה לשבוע (מנה היא פחית שימורים אחת), והעדיפו להחליף טונה בדגים בריאים יותר כמו סלמון, סרדינים והרינג, שיעניק לגופכם לא רק חלבון אלא גם אומגה 3.
דו"ח אמריקני חושף: תרמית הטונה ואומגה 3
3. סויה
אוהבים טופו? כדאי לשים לב: בעוד שסויה עשויה לשלוט על רמות הכולסטרול ולחץ הדם כשהיא נצרכת במתינות, היא עלולה גם לפגוע בספיגת הברזל, כך שצריכה מרובה של סויה, עלולה לגרום לאנמיה מחוסר ברזל. בנוסף, מאחר שסויה מכילה רכיבים דמויי אסטרוגן (איזופלבנואידים), צריכה ממושכת של כמויות גבוהות של סויה עלולה לגרום לעיבוי רירית הרחם, שעלולה במקרים נדירים גם להוביל לגידולים סרטניים. אין ממש סף ברור לכמה סויה בטוחה, אבל ככל הנראה ששתי מנות סויה ליום לא יזיקו.
עשירה בברזל ומונעת מחלות לב: 10 מיתוסים על סויה
4. תרד
עלי הירק הזה מלאים בכל טוב: זה טעים, זה מקור טוב לחלבון, סיבים, ויטמינים ומינרלים. תרד גם עשיר בלוטאין, שעשוי לסייע בעיכוב מחלת ניוון הרשתית שגורמת לאובדן ראייה ועיוורון. אבל תרד גם עשיר באוקסלאט, מרכיב שעלול להוביל ליצירתם של אבנים בכליות. לכן אנשים שסבלו בעבר מאבנים בכליות, צריכים להימנע מלצרוך את הירק הזה.
תרד וחרדל: 7 מאכלים להמסת שומנים
5. אגוזי ברזיל
החטיף הפריך הזה הוא מקור נהדר לחלבון, סיבים, חומציות שומן חיוניות. בנוסף, אכילת אגוזים הוכחה כמסייעת בהפחתת הכולסטרול ולחץ הדם. אולם לא כדאי לנשנש אותם כל יום, כיוון שהם עשירים בסלניום, שעלול להיות רעיל בכמויות גדולות. אכילת כמויות גדולות שלו עלול לגרום לנשירת שיער, ציפורניים שבירות, דלקות עור (דרמיטטיס), ואפילו בעיות נוירולוגיות ובמקרים נדירים ביותר גם למוות. מומלץ שלא לאכול מעל 10 יחידות אגוזים ליממה.
איזה אגוז הכי פחות משמין ומכיל הרבה חלבון?
עבור אנשים עם אלרגיה, האגוזים מהווים סכנת חיים:
6. חלבון מהחי
אם אתם מסתמכים על מקור חלבון מן החי שהוא דל שומן, כמו חזה עוף או חלבון ביצה כמנת החלבון היומית שלכם, אולי הגיע הזמן לשינוי. צריכת כמויות גדולות של חלבון עלולה להיות מסוכנת, משום שהוא גורם לגוף לייצר הורמון גדילה דמוי אינסולין – IGF-1, העלול להאיץ תהליכי הזדקנות ומגביר את הסיכון לסרטן (כמו סרטן שד) ברמות גבוהות.
מחקר שפורסם בכתב העת Cell Metabolism מצא סיכון גבוה פי ארבע למוות ממחלות סרטן ועלייה של 75% בתמותה הכוללת, באנשים שצרכו לפחות 20% מכמות הקלוריות היומיות שלהם מחלבון מן החי, בהשוואה לאלה שצרכו 15% מהקלוריות היומיות שלהם מחלבון מן החי. לכן, נסו לאזן בצריכת החלבון שלכם, ושלבו חלבונים לא רק מן החי, אלא גם מקטניות, חיטה מלאה, אגוזים ואפילו סויה.
לא צריך בשר: 7 מקורות מצוינים לחלבון
7. סיבים תזונתיים
כולנו יודעים שמומלץ להוסיף שפע של פירות וירקות לתפריט היומי ולצרוך דגנים מלאים על פני דגנים לבנים ומעובדים עקב תכולת סיבים, ויטמינים ומינרלים. סיבים תזונתיים הם מרכיב חיוני בכל דיאטה מאוזנת התורמים לתחושת השובע, לתפקוד תקין של מערכת העיכול ואף מורידים רמות סוכר וכולסטרול. אך כמות גדולה מדי של סיבים עלולה לגרום לכאבי בטן, שלשול, עצירות, תת ספיגה של ויטמינים ומינרלים, גזים, נפיחות ואף לחסימות מעי. למניעת תופעות הלוואי, מומלץ להגביר את צריכת הסיבים בתפריט באופן הדרגתי ולשתות מים בכמות מספקת. כמות הסיבים המומלצת לצריכה ביום הן: 25 גרם עבור נשים ו-38 גרם עבור גברים.
מחקר ענק: אכילת דגנים מלאים מאריכה חיים ב-10%
8. מים
שתייה מרובה חשובה לא רק למניעת התייבשות, אלא גם למרקם העור. אבל צריכה מרובה מדי של מים עלולה לגרום להרעלת מים. במצב זה, מתרחש דילול של רמות הנתרן בגוף, מה שעלול לגרום לפגיעה בתפקוד המוח ואפילו למוות. כמות המים שנחשבת מסוכנת לאדם בריא היא שלושה ליטרים שנלגמים בבת אחת.
אז כמה מים צריך לשתות? הדעות עדיין חלוקות, אולם מקובל להמליץ על שתיה של 10-12 כוסות נוזלים ליום למבוגר. הדרך הטובה ביותר לדעת אם שתיתם מספיק נוזלים ביממה היא על פי צבע השתן: צבע צהוב בהיר ושקוף יעיד לרוב על מצב הידרציה (מאזן נוזלים) תקין, בעוד ששתן צהוב-כהה עד חום, יעיד על התייבשות מסוכנת.
תוצאות מדאיגות: סקר בדק כמה מים אנחנו שותים ביום
ייעוץ מקצועי: קלי מירנדה, תזונאית קלינית Bsc.