מחקר: התינוק לא ישן? תדאגו לרעשים
בשורה משמחת להורים: מחקר ישראלי מוכיח כי אין צורך לשמור על דממה כדי שהתינוק יירדם. מתברר כי השתקת הסביבה יכולה לסייע רק לטווח קצר, אך גורמת לתינוק להתעורר מכל הפרעה במהלך הלילה
כל הורה צעיר מכיר את הרגע, בו התינוק עייף אך לא מצליח להירדם. ההורים סוגרים את הטלוויזיה, מדברים בלחש, מנדנדים את התינוק, הולכים איתו בבית הלוך ושוב ומקווים שיגיע כבר הרגע שהוא יירדם.
עוד על שנת תינוקות:
לישון כמו תינוק: לכמה שעות שינה הילדים זקוקים?
לילה טוב? 10 טיפים לשינה רציפה אצל ילדים
"לישון! עכשיו!"; איך ללמד את הפעוט לישון בלילה
לפעמים, גם אחרי שהתינוק נרדם סוף סוף רעש קטן "מקפיץ" אותו והוא שוב מתעורר. ההורים בטוחים שהילד רגיש לגירויים סביבתיים כגון רעש או אור ולכן שנתו נפגעת בקלות, וממשיכים לשמור על אווירה רגועה ושקטה בבית.
מחקר חדש, שהתפרסם לאחרונה בכתב העת Monographs of the Society for Research in Child Development, מוכיח שההתנהלות של הדממת הבית כשהתינוק נרדם היא שגויה. המחקר נערך בקרב 95 תינוקות (52 בנים ו-43 בנות) במעבדת השינה לתינוקות וילדים בניהולו של פרופ' אבי שדה באוניברסיטת תל אביב, כחלק מעבודת הדוקטורט של ד"ר גלי דה מרקס.
לפייסבוק הורים כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
במחקר נבדקו תינוקות במהלך השנה הראשונה לחייהם. שנתם של התינוקות נבדקה בגילאי 3, 6, ו-12 חודשים באמצעות מוניטור שינה (דמוי שעון יד) בתנאי השינה הטבעיים שלהם. בנוסף נבדקה התגובתיות של התינוקות לגירויים שונים של רעש, אור ומגע הן במצב ערות והן בשנתם.
בהתאם לתחושות ההורים והשערות המחקר, נמצא שאכן תינוקות שרגישים יותר לגירויים פיזיים בערות ובשינה מועדים יותר ליקיצות ליליות ולשינה מקוטעת. אולם במפתיע הסתבר שגם תינוקות שהתגובתיות שלהם לגירויים נמוכה במיוחד מועדים יותר לשיבושי שינה. כלומר, התינוקות שישנו טוב ורצוף במהלך הלילה היו אלה שרגישותם לגירויים פיזיים הייתה בטווח הממוצע.
תגובת ההורים שגויה
תוצאות אלה מתחברות לידע הקליני שמצביע על כך שאכן תינוקות רבים סובלים מרגישות יתר לגירויים פיזיים שעלולים לעורר אותם בשנתם. לעתים התגובה ה"טבעית" של ההורים היא לדאוג לדממה מוחלטת בבית כשהתינוק נרדם או ישן. תגובה זו עלולה להחמיר את הבעיה שכן במצב זה המוח של התינוק לא לומד לסנן רעשים ולהתעלם מהם, ואז כל רעש חריג במהלך ההרדמה או השינה עלול לגרום ליקיצה.
הממצאים מתקשרים גם לעובדה שתינוקות מסוימים סובלים כנראה מתת רגישות וזקוקים לגרייה פיזית עזה כדי להירדם או לישון טוב יותר וזה בא לידי ביטוי בצורך בתנודות ריתמיות עזות, החזקה פיזית חזקה או עיטוף (swaddling).
אז מה עדיף לעשות הערב כשמנסים להרדים את התינוק? "כדאי להרגיל ילדים מיום היוולדם לרעשי רקע סבירים כמו טלוויזיה, פתיחת ארונות ודיבורים", אומר ל-ynet פרופ' אבי שדה. "זו מחשבה כביכול הגיונית לחשוב שצריך שקט אבל אין לכך שום הצדקה.
"ילדים מתרגלים לדרך שבה מרגילים אותם. עובדה לכך ניתן לראות באירועים רועשים בהם ילדים נרדמים, לכן כדאי ואפילו רצוי להמשיך לעשות את הדברים הרגילים ואין צורך לדממת אלחוט בבית".