שתף קטע נבחר
 

"בגלל מס הרכישה דירות ימכרו לאנשי קש"

המהלך של שר האוצר להעלות את מס הרכישה כדי להרחיק משקיעי נדל"ן משוק הדיור ולהוריד מחירים לא יעזור, משום שאין כל דרך לגלות מי קונה להשקעה. במחקר חדש נטען כי דווקא עלול להיווצר תמריץ לרכישת דירות ע"י אנשי קש. מה כן יעזור? העלאת המס על רווחים מהשכרת דירות

מחקר חדש העוסק בעיקרי תוכניתו של שר האוצר, משה כחלון, להורדת מחירי הדירות, גורס כי העלאת מס הרכישה על משקיעים היא צעד מוטעה. על פי המחקר, שהגיע היום (ב') לידי ynet, מדובר בצעד מוטעה - לא מפני שהמשקיעים אינם גורמים לעליית מחירי הדירות, אלא מכיוון שלמשקיעים קל להתחמק מהעלאת המס.

 

מס רכישה - כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

על פי מחקרו של ד"ר נועם גרובר ממוסד שורש למחקר כלכלי-חברתי, מוטב להתרכז בצעדים שיקטינו את הכדאיות של רכישת דירה להשקעה; אך שמהם לא יוכלו משקיעים להתחמק, כמו העלאת שיעור המס על השכרת דירות או העלאת הארנונה.

 

תזכורת: כיצד תשפיע העלאת מס הרכישה על המשקיעים? צפו

כיצד תשפיע העלאת מס הרכישה על הדיור    (צילום: ניצן דרור ואלי סגל)

כיצד תשפיע העלאת מס הרכישה על הדיור    (צילום: ניצן דרור ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"מיסוי המשקיעים הוא צעד מוצדק, לאור תרומתם של המשקיעים לעליית מחירי הדיור", כותב גרובר. "עם זאת, יכולת האכיפה של סעיף זה מוטלת בספק. כיוון שמשקיעים נאלצים לשלם מס רכישה גבוה יותר, והיקף המשכנתא הזמין להם קטן יותר, נוצר תמריץ רב עוצמה להסוות עסקאות משקיעים - כלומר לרכוש דירות באמצעות אנשי קש, ככל הנראה בעיקר קרובי משפחה, שאין בבעלותם דירה".

 

על פי המחקר, בין השנים 2004-2007 מספר המשקיעים ירד במקצת, בקצב ממוצע של 2,243 משקי בית בשנה. לעומת זאת, בין השנים 2008-2012 מספר המשקיעים עלה בקצב ממוצע של 25,433 משקי בית בשנה. כתוצאה, הביקוש לדירות גדל בין התקופות הללו ב-121%, בעוד שהעלייה בהיצע הדירות הסתכמה ב-6% בלבד.

 

גרובר מציע העלאה של שיעור המס על רווחים מהשכרת דירות, והפיכת המס לפרוגרסיבי (מס שגדל ככל שהכנסה גדלה) והעלאת הארנונה. לטענתו, אלו הם צעדים שלמשקיעים יהיה קשה יותר להתחמק מהשפעתם. לדבריו, מחקרים מראים כי רק כ-10% מהכבדת נטל המס על משכירים מתגלגלת אל השוכרים.

 (נתונים: מוסד שורש למחקר כלכלי) (נתונים: מוסד שורש למחקר כלכלי)
(נתונים: מוסד שורש למחקר כלכלי)

 

דירות באיכות נמוכה בגלל מחיר למשתכן?

גרובר יוצא גם נגד תוכנית האוצר להפוך את כל המכרזים על קרקעות מדינה למכרזי מחיר למשתכן. "כיוון שמחיר הדירה בתוכנית זו אמור להיות נמוך ממחיר השוק, צפוי להיווצר עודף ביקוש, וישנו חשש גדול שהקבלנים ינצלו עובדה זאת ויבנו דירות באיכות נמוכה יותר, ו/או ידאגו שההיצע המוגבל יגיע למקורביהם, וכך יגרפו חלק ניכר מערך ההנחה על הקרקע לכיסם", הוא כותב.

 

עוד מציין גרובר כי "משרד האוצר מתכוון למנוע את התופעה באמצעות ייעוד הדירות שבמסגרת התוכנית בעיקר לרוכשי דירה ראשונה, אך כאמור, היכולת המנהלית להבדיל בין רוכשי דירה ראשונה ומשקיעים הרוכשים דרך צד שלישי מוגבלת. בפועל, נתח ניכר מההנחה במחיר הקרקע, הבאה על חשבון תקציב המדינה, צפוי להגיע לקבלנים ולמשקיעים".

 

כמו כן, מציע גרובר להשוות את התקינה בענף הבנייה בישראל לתקינה בינלאומית, ובכך להקל על יבוא רכיבי בנייה מחו"ל ולהפוך את הקמתם של מפעלי בנייה מתועשת בארץ לכדאית. גרובר מתנגד להצעת האוצר להגדיל את היצע העובדים הזרים בענף הבנייה, בטענה שהפחתת עלויות השכר של עובדי הבנייה רק תגדיל את רווחי הקבלנים - ולא תגולגל לכיסי רוכשי הדירות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אמיל סלמן
שר האוצר, משה כחלון
צילום: אמיל סלמן
מומלצים