שתף קטע נבחר

 

שביתת הרנטגנאים מגיעה לכל הארץ: "החולים משלמים את המחיר"

אורי ממתין לצנתור כבר 9 ימים, אשר סובל מכאבים עזים ביד וג'מלאל חיכה בתור שעות רבות למרות הכאבים בשביל לדעת אם יצטרך ניתוח. כשבוע לאחר תחילת שביתת עובדי הרנטגן, השתרכו תורים ארוכים בבתי החולים ועומסים כבדים נרשמו בכל חדרי המיון. החולים זועמים: "מפקירים אותנו"

אשר בן עבו ואורי פרץ, מנפגעי השביתה (צילום: חסן שעלאן, רועי עידן) (צילום: חסן שעלאן, רועי עידן)
אשר בן עבו ואורי פרץ, מנפגעי השביתה(צילום: חסן שעלאן, רועי עידן)

שביתת טכנאי הרנטגן התרחבה אתמול (ב') לכל בתי החולים, והעומסים מתחילים לתת אותותיהם: שביתת עובדי מכוני הרנטגן והדימות בבתי החולים במערכת הבריאות הציבורית, המאוגדים בהסתדרות, הורגשה אתמול בכל חלקי הארץ, שישה ימים לאחר תחילת העיצומים. בבתי החולים דיווחו על עומסים במחלקות ובחדרי המיון מכיוון שלא ניתן לשחרר חולים לביתם אחרי טיפול, וניתוחים שאינם דחופים בוטלו. בית הדין לעבודה הוציא צו מניעה לעובדי הרנטגן בבית החולים איכילוב בתל אביב, אך בשעה זו השביתה תימשך בכל הארץ גם היום. החולים מבינים ללבם של השובתים אבל זועמים: "המאבק מתקיים על חשבון החולים ואנחנו משלמים את המחיר".

 

השביתה שנערכה כללה את כל מכוני הרנטגן והדימות בכל בתי החולים הממשלתיים (שיבא, וולפסון, פוריה, בית החולים נהריה, אסף הרופא, רמב"ם, זיו, ברזילי, איכילוב ובני ציון), בבתי החולים השייכים לשירותי בריאות כללית (בילינסון, שניידר, השרון, כרמל, מאיר, קפלן, סורוקה, העמק ויוספטל), בבתי החולים העירוניים (איכילוב בתל אביב ובני ציון בחיפה) וכן הושבתו בתי החולים הדסה ושערי צדק בבירה.

מחכים שעות במיטות (צילום: חסן שעלאן) (צילום: חסן שעלאן)
מחכים שעות במיטות(צילום: חסן שעלאן)
 

שירות רפואי ניתן רק למקרים בהולים ביותר, באישור ועדת חריגים. למחלקות הפגים והיונקים, בחדרי לידה ובמחלקות לטיפול נמרץ ומיון ניתן שירות כסדרו. בכל בית חולים הוקם צוות רנטגנאים לשעת חירום.

 

מנהלת בית החולים כרמל, פרופסור חן שפירא, עדכנה כי בעקבות השביתה עשרות רבות של ניתוחים ופעולות בוטלו ונדחו. "אנחנו מתנצלים בפני החולים ובני משפחותיהם על עוגמת הנפש ועושים הכול כדי להקל ככל שניתן על הממתינים", אמרה פרופ' שפירא. "אני מקווה שראשי מערכת הבריאות והאוצר יפעלו בהקדם למציאת פתרון מהיר כדי למנוע סבל רב ומיותר".

עובד רנטגן מספר על התנאים הירודים    (צילום: ניר כהן אלי סגל)

עובד רנטגן מספר על התנאים הירודים    (צילום: ניר כהן אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרנטגנאים מוחים על תנאי העסקתם ושכרם לאור העובדה שהם חשופים במשך שעות רבות לקרינה מייננת באופן שמסכן את בריאותם, סובלים ממחסור חמור בכוח אדם ומעומסי עבודה קשים ללא תמורה מספקת. שיחות שהתנהלו בחודשים האחרונים בין האיגוד לאוצר ולמעסיקים נקלעו למבוי סתום.

 

מנחם אשכנזי, מזכ"ל איגוד הרנטגנאים, סיפר ל-ynet: "רוב העובדים הם אקדמאים שמפעילים מערכות מתקדמות של MRI, CT, ממוגרפיה, אולטרסאונד וכדומה. אנחנו עובדים 24 שעות, שבעה ימים בשבוע, ונמצאים תחת עומס מטורף. בנוסף העובדים חשופים לקרינה מייננת שעלולה לפגוע בבריאות שלנו".

 

עובד ניקיון מרוויח 15% יותר

לדבריו, כ-1,200 רנטגנאים קורסים תחת הנטל בגלל מחסור בתקנים ושכר היסוד של העובדים הנמוך במיוחד. "אם משווים את השכר של רנטגנאי מתחיל לשכר של עובד ניקיון בבית החולים, עובד הניקיון מרוויח 15% יותר ממה שאנחנו מרוויחים, והראינו את זה לאוצר". באיגוד הרנטגנאים טוענים שהם מתכוונים להמשיך ולהיאבק. "לא רצינו להחריף את המאבק אבל המדינה לא הותירה לנו ברירה. המשא ומתן התפוצץ לפני כמה ימים ומאז אף אחד לא מדבר איתנו", הוסיף אשכנזי.

 

מנהל בית החולים בילינסון ויו"ר איגוד מנהלי בתי החולים, ד"ר ערן הלפרין, מזהיר מפני פגיעה בחולים: "אנחנו ביום השישי של השביתה ומתחילות להיווצר בעיות אמיתיות. אני חרד לקראת סוף השבוע כי אני לא רואה שום דינמיקה בין הצדדים. עד כה בוטלו עשרות ניתוחים לחולים. אצלי בבית החולים יש רק שישה טכנאים במקום 30 והמשמעות היא שיש עיכובים גדולים. להערכתי תוך יום-יומיים בתי החולים ייסתמו ולא יהיה ניתן לשחרר חולים בלי ביקורת, והעבודה בחדרי המיון תתבצע לאט, גם ככה החדרים עמוסים".

 

לדבריו של הלפרין, על המדינה להיכנס למשא ומתן עם הרנטגנאים כדי לפתור את הבעיה או לתת להם צווי מניעה ולהחזיר אותם לעבודה. "אם המצב יימשך כך צפוי עומס עצום על בית החולים. אני קורא למדינה לפתור את בעיית הרנטגנאים או להוציא להם צווי מניעה". בית הדין לעבודה הוציא צו מניעה לעובדי הרנטגן בבית החולים איכילוב, אך בשעה זו השביתה נמשכת בכל הארץ.

 

"המצב מדכא – המדינה אשמה"

אורי פרץ מאושפז במחלקה פנימית בבית החולים סורוקה בבאר שבע וממתין לצנתור כבר תשעה ימים, אבל בגלל השביתה הצנתור נדחה. "זה ממש מדכא, בסך הכול צנתור פשוט, ואני תקוע פה מבלי יכולת לעבור את הפרוצדורה הרפואית", אמר. פרץ ביקש להודות לצוות הרפואי שמטפל בו במסירות והביע כעס על המדינה שלא מטפלת בבעיה של עובדי הרנטגן. "אני מבין את הבעיה שלהם, הם עובדים המון שעות והשכר שהם מרוויחים נמוך". אמנם בבתי החולים מתקיימים צנתורים, אבל רק כשמדובר במקרים דחופים שנקבעים על ידי ועדת חריגים.

 

"תקוע בגלל הליך פשוט". אורי פרץ בסורוקה    (צילום: רועי עידן)

"תקוע בגלל הליך פשוט". אורי פרץ בסורוקה    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ברוך לוי (59) סובל ממחלה גנטית וצריך אחת לחצי שנה לעבור MRI לכבד ולריאות. "בגלל השביתה נהייתה בעיה מטורפת ותורים בוטלו, גם קודם לכן היה קשה לקבוע תורים לדימות. עוד כמה שבועות יש לי תור למרפאת כבד ואני צריך להציג להם את התוצאות של הבדיקות ואני לא ממש יודע מה אני אראה להם".

 

אשר עבו מקריית מוצקין החל לסבול אתמול בלילה מכאב עז בשורש כף היד והאזור אף התנפח. "זה היה מאוד פתאומי, המוקד הרפואי סגור בשעה כזו אז נסעתי לבית החולים רמב"ם. הגעתי לשם סמוך ל-1:00 בלילה", סיפר. לאחר בדיקות התברר כי הוא זקוק לבדיקת אולטרה-סאונד, אך המכון לא היה פעיל והוא התבקש לחכות לבוקר. "לא אמרו לי שהשביתה כוללת גם את האולטרה-סאונד, אלא רק את ה-CT, והרופאה גם אמרה לי שאותי בכל מקרה יקבלו כי זה מקרה דחוף".

"עושים סלקציה בין מקרים מצילי חיים לכאלה שלא". אשר בן עבו ()
"עושים סלקציה בין מקרים מצילי חיים לכאלה שלא". אשר בן עבו
 

עבו נשאר בלילה בחדר המיון, אך בשעות הבוקר התברר לו כי הבדיקה בוטלה בגלל השביתה. "אחד הרופאים בדק אותי ואמר לי שהנפיחות ירדה והמקרה שלי כבר לא כל-כך דחוף. הם עושים סלקציה בין מקרים מצילי חיים לכאלה שלא". עבו שוחרר מהמיון לאחר כ-10 שעות ללא בדיקה ועם מרשם לאנטיביוטיקה. "אני לא מקבל את זה. אני אזרח מהשורה, משלם מס בריאות כחוק ולא מקובל עליי שבגלל שביתה אצטרך להמשיך ולסבול".

 

"מפקירים אותנו. הרפואה הפכה להיות סופרמרקט"

בבית חולים מאיר בכפר סבא חיכו קשישים במשך שעות במיטות בכניסה למחלקת רנטגן. ג'מאל גרה מג'ת הגיע לצילום רנטגן לפני ניתוח וסיפר: "הגעתי לצילום רנטגן, שלפיו אמורים להחליט אם לעבור ניתוח או לא. עד שנכנסתי לתורי לקח להם המון זמן, דבר שהציק לי מאוד. לא הייתה שום התחשבות במצבי הבריאותי. כל הזמן סבלתי מכאבים ומעייפות, אבל לצערי ללא דאגה".

 

הוא הוסיף: "חיכיתי הרבה זמן וכל מי שהגיע למחלקה המתין רבות – קשישים וילדים קטנים. הרגשנו שהם הפקירו אותנו. תמיד כל מאבק יתקיים על חשבון החולים. צריך לטפל בעניין באופן דחוף, אחרת אנו החולים נשלם את המחיר. פשוט הרפואה הפכה להיות כמו סופרמרקט ואנחנו כלום".

 

רבקה, בת 55 מקריית גת, הייתה אמורה לעשות אתמול בדיקת MRI בבית החולים בילינסון לאחר חודשיים של המתנה, ובעקבות השביתה הבדיקה נדחתה. בבדיקה שעשתה לפני חודשיים התגלה בגרונה גוש, ועד שלא תבצע את הבדיקה לא תוכל לעבור ניתוח.

 

"קודם כול אני כועסת", אמרה. "אנחנו משלמים לקופת חולים וזה מקרה דחוף. מעצבן שמשאירים אותך חסרת ישע. פשוט לא נעים. הבנתי מהתקשורת שהם רוצים עוד תוספת של אנשים והעלאה בשכר. אני יכולה להבין את זה אבל כשאתה רואה מקרה דחוף קשה להבין את זה. תהיו קצת אנושיים, יש אנשים שמחכים הרבה זמן וצריך לעשות סדר עדיפות. גם אם אתה שובת, אין בעיה, תשבות, אבל אל תבטל תורים שכבר קבעת. נפלתי לפני חודשיים וקיבלתי מכה בראש והגעתי למיון, אז עשו CT ראש והכול היה תקין מבחינת הנפילה, רק שמצאו אצלי גוש שצריך לבדוק אותו. אני חודשיים מחכה". 


פורסם לראשונה 11/08/2015 22:33

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חסן שעלאן
תורים ארוכים בבתי החולים
צילום: חסן שעלאן
מומלצים