ההסתערות על הנדל"ן צמצמה את הגירעון
הגירעון בתקציב המדינה הצטמצם בחודש יולי ל-2.1% לעומת 2.6% בחודש הקודם. זאת, בעקבות הכנסות המדינה ממסים כתוצאה מפעילות מואצת בשוק הדיור עקב העלאת מס הרכישה והגידול המשמעותי בקניית רכבים
ממשלת ישראל סיימה את חודש יולי 2015 עם גירעון של 2.1% בתקציבה, כך דיווח היום (ג') משרד האוצר. מדובר בגירעון נמוך במיוחד, בהשוואה לגירעון של 2.6% בחודש יוני. עם זאת, באוצר מעריכים עדיין כי הממשלה תסיים את השנה עם גירעון של 2.9%.
הירידה החדה בשיעור הגירעון בחודש שעבר נובעת משלוש סיבות עיקריות: הראשונה היא הגידול המשמעותי בהיקף הפעילות בענף הנדל"ן בחודש יולי, שהתבטאה בעיקר בהתנפלות של משקיעים על השוק, בניסיון לרכוש דירות לפני העלאת מס הרכישה שנכנסה לתוקפה בחודש אוגוסט.
כתוצאה מכך חל גידול של כמיליארד שקל בהכנסות המדינה ממסים על נדל"ן. ההכנסות ממס שבח עלו ב-73%, ההכנסות ממס רכישה ב-50% וההכנסות ממס חברות על חברות שעוסקות בנדל"ן ב-33%. בסך הכל, הסתכמו ההכנסות ממס שבח ומס רכישה ב-1.1 מיליארד שקל, עלייה של 61% לעומת יולי 2014.
סיבה נוספת היא גידול משמעותי בהיקף הרכישה של רכבים בחודש שעבר. הכנסות המדינה ממס קניה על יבוא רכב גדלו ב-23%.
הסיבה השלישית קשורה לעובדה שהגירעון מחושב 12 חודשים אחורה. הגירעון בחודש יוני (2.6%) הוא הגירעון שצברה הממשלה בחודשים יולי 2014-יוני 2015. הגירעון בחודש יולי הוא הגירעון שצברה הממשלה בחודשים אוגוסט 2014-יולי 2015. חודש יולי 2014 היה חודש רע במיוחד מבחינת הכנסות המדינה ממסים, על רקע מבצע צוק איתן. בעקבות המבצע ניתנה לתושבים ועסקים בדרום דחייה בתשלומי המסים שהביאה לכך שהכנסות של כ-400 מיליון שקל חודש יולי נרשמו על חודש אוגוסט.
באוצר, כאמור, ממשיכים לדבוק בתחזית של 2.9% גירעון בסוף השנה. תחזית זו מבוססת גם על ההנחה שהחל מחודש ספטמבר יגדלו הוצאות הממשלה בשיעור משמעותי, בעקבות כניסתן לתוקף של ההחלטות על הפחתת מספר התלמידים בכיתה והוספת סייעת שנייה לגני ילדים.
יש לציין כי ההודעה על הגירעון הנמוך מגיעה בעיצומו של המשא ומתן בין האוצר לממשלה ולכנסת לקראת העברת תקציב המדינה לשנים 2016-2017. יתכן שהנתונים אודות הירידה בגירעון יובילו את חברי הכנסת לדרוש הערכה מחדש של נתוני התקציב, בטענה כי יתכן שיש יותר כסף בקופה משחשבו בתחילה.
שר האצר, משה כחלון
צילום: אמיל סלמן
מומלצים