שתף קטע נבחר
 

טיפול שיניים בילדים בעלי צרכים מיוחדים

שיפור במראה הפנים והחיוך על ידי טיפול אורתודנטי עשוי להקל על השתלבות הילד בחברה ובצורה עקיפה להשפיע לטובה גם על חיי ההורים. עם איזה קשיים הם נאלצים להתמודד?

תנאי החיים בעולם המערבי השתנו לאין שיעור בעשור האחרון. התקדמות הרפואה הובילה לעלייה בתוחלת החיים הממוצעת ובאחוז ההישרדות של יילודים הסובלים ממחלות או תסמונות שונות. התוצאה היא עלייה משמעותית במספר "הילדים בעלי צרכים מיוחדים" בחברה.

 

ילד בעל רמה שכלית מינימלית, מודע בדרך כלל לשוני במראה פניו. המבוכה שהוא מרגיש בשל כך משפיעה בצורה שלילית על הדימוי העצמי שלו ועל יכולתו להשתלב בחברה. החברה, ובייחוד חברת הילדים, דוחה בצורה אכזרית את היוצא דופן. הוריו של ילד חריג נאלצים להתמודד עם אתגר זה מיום היוולדו .

 

קראו עוד במדור בריאות השן

יישור שיניים: מתי להתחיל ולמי זה מתאים?

חיוך בריא: 15 מזונות שתורמים לבריאות השיניים

המחלה שעלולה להרוס את השתלים בשיניים

 

קושי לבצע טיפולים אורתודונטיים בילדים חריגים

עבודות שבוצעו בנושא זה הראו ששיפור במראה הפנים והחיוך על ידי אורתודונטיה עשוי להקל על השתלבות הילד בחברה ובצורה עקיפה להשפיע לטובה גם על חיי ההורים.

 

טיפול בסגר הלקוי עשוי לשפר את התפקודים של הפה, כגון לעיסה, דיבור ואף נשימה ולהקטין את ריור היתר. בנוסף, כאשר שיניים ישרות וצפופות יש פחות אזורים בהם מצטבר רובד, קל יותר לנקות ולשמור על בריאותן.

 

אולם ילדים חריגים כמעט ואינם זוכים לטיפול אורתודונטי, בשל מספר מכשולים. הטיפולים האורתודונטים דורשים שיתוף פעולה מצד המתרפא למשך תקופה ארוכה. האורתודונטים עצמם הניחו מלכתחילה שלא ניתן יהיה להשיג את שיתוף הפעולה הדרוש.

 

מלאי פחדים מרופאים

ילדים אלה הם בעלי ניסיון רב שנים עם רופאים, בתי החולים וטיפולים חודרניים למיניהם ובשל כך מגיעים אלינו מלאי פחדים. מגבלה אחרת בטיפול נובעת מחוסר קואורדינציה של השרירים ותנועות גוף בלתי רצוניות שלא מאפשרות ביצוע פעולות עדינות הנדרשות בטיפולים אורתודונטיים.

 

גם היכולת הדרושה לביצוע פעולות פשוטות כמו צחצוח שיניים יעיל או מורכבות יותר, כמו הרכבת חלקי מכשור שונים, חסרה ברב המקרים. לכן, האחריות של המתרפא למעשה חייבת ליפול לידי גורם שלישי, ההורה או מבוגר אחר שמטפל בילד בחיים היומיומיים. הילד יצטרך לבצע את צחצוח השיניים, את הרכבת המכשירים בתוך הפה או מחוץ לפה, ולדאוג להגעה סדירה למרפאה פעם ב- 3-6 שבועות, כפי שהטיפול האורתודונטי דורש.

 

בנוסף קיימות מגבלות אחרות: ההיפוטוניה של השרירים היא תופעה שמאפיינת הרבה ילדים חריגים וגורמת ללעיסה, בליעה, דיבור מופרעים, והצטברות מוגברת של רובד בעיקר סביב צווארי השיניים, רמת היגיינה אורלית ירודה וכתוצאה מכך עלייה ברמת העששת ומחלות החניכיים.

 

כמו גם תנוחת לשון לא נכונה הנלווית פעמים רבות למנח פה פתוח אופייני, נשימת הפה שנפוצה בחלק מהמקרים בגלל דלקות חוזרות בדרכי הנשימה, ריור יתר נובע לרב לא מעודף רוק, אלא מההפרעה בבליעה בעקבות חוסר שליטה נאורומוסקולרית, והוא גורם למראה שדוחה ומרחיק את הסביבה.

 

בשל כל הסיבות הללו, טיפול מסוג זה מקומו במרכז מולטי-דיסציפלינרי בו ניתן לייעל ולהוזיל הוצאות תוך שמירה על איכות טיפול גבוהה על ידי תיאום בין מקצועות שונים. לדוגמה, ניתן לשלב מספר פרוצדורות המבוצעות על ידי מומחים שונים, בטיפול חד-פעמי בסדציה או הרדמה כללית.

 

הכותבת היא מהמחלקה לאורתודונטיה, "מרכז לטיפול בילדים בעלי צרכים מיוחדים", ביה"ס לרפואת שיניים, האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים

 

צפו בדרך הנכונה לצחצח שיניים

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יתרונות הטיפול בילדים בעלי צרכים מוגבלים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים