מנכ"ל גוגל החדש - "תולעת ספרים ביישנית"
חבריו מבית הספר בדרום הודו של סונדאר פיצ'אי זוכרים אותו כתלמיד ביישן וחייכן. אחד החברים אמר: "לא משנה מה הרקע - אם עובדים במלוא המרץ כדי להגיע למטרה - אפשר להצליח". בבית הספר נערך טקס לכבודו והמנהלת מצפה שיגיע להרצות בפני התלמידים
המתכון להצלחה: כלי תקשורת בהודו דיווחו היום (ג') בהרחבה על מיניו של סונדאר פיצ'אי למנכ"ל החדש של גוגל. פיצ'אי, שנולד למשפחה דלת אמצעים בדרום המדינה, תואר על ידי חבריו מבית הספר כ"ביישן" שאהב לקרוא ספרים. אביו סיפר בעבר כי כבר כשהיה ילד פיצ'אי התעניין בטכנולוגיה.
ענקית החיפוש גוגל הדהימה הלילה כשהודיעה כי היא משנה במהלך דרמטי את המבנה התפעולי הכללי שלה ומקימה חברת גג חדשה שתכונה "אלפבית". בעקבות "מהפכת גוגל", החברה החדשה תכלול את עסקי החיפוש לצד יחידות אחרות השייכות למשפחה, בהן יוטיוב, אנדרואיד וגוגל מפות.
בבית הספר התיכון שבו למד סונדאר פיצ'אי קיבלו הבוקר את הבשורה שתלמיד לשעבר במוסד החינוכי קודם לאחד התפקידים הבכירים ביותר בעולם. קוורי פדמנאבאן, מנהלת בית הספר, אמרה לאתר האינטרנט "הינדוסטן טיימס" כי היא וכל הצוות החינוכי גאים בהצלחתו של התלמיד, שמוכר כעת בכל העולם. "כן, אנחנו רוצים להזמין אותו כדי שירצה בפני התלמידים שלנו, כדי שיתרשמו יותר מההישג שלו", אמרה המנהלת. "אנחנו גאים בכך שאנחנו כבית ספר תרמנו להצלחה, אפילו באופן מועט".
המנהלת בישרה לתלמידים על קידומו של פיצ'אי למנכ"ל גוגל בכינוס הבוקר. היא אמרה להם שהדבר מוכיח שכל אחד יכולים להצליח אם עובדים קשה כדי להגיע למטרה. "אנחנו חוגגים את הרגע של קבלת החדשות המדהימות והתלמידים גם כן שמחים והם רוצים לדעת עוד על פיצ'אי", הוסיפה פדמאנבאן. "לצערנו, לא היינו פה כשפיצ'אי למד כאן בבית ספר".
פאטו סבראמניאן, הגדול מפיצ'אי בשנתיים, סיפר כי הוא זוכר את מנכ"ל גוגל החדש כ"תלמיד שקלדן וכסוג של תולעת ספרים". החבר הוסיף: "היה לו תמיד חיוך על הפנים. פעם פגשתי אותו בפנסילבניה. לא האמנתי שהילד הביישן הזה יגיע לתפקיד כל כך בכיר". סבראמניאן, העובד בחברת BMW, הוסיף כי זה כבוד גדול שיליד המקום הגיע לתפקיד כל כך בכיר בתאגיד ענק.
מורוגבאל סלבאן, שלמד גם הוא שנתיים מעל פיצ'אי, סיפר כי הוא עקב אחרי התקדמותו בגוגל בשנים האחרונות. "הוא היה בן מסור להוריו", אמר החבר. "כולנו גאים בו".
לאחרונה קנה פיצ'אי להוריו דירת פאר בעיר שבה נולד. "קידומו לתפקיד מנכ"ל בתאגיד בינלאומי מהווה השראה עבורנו, עבור תלמידי בית הספר שבו הוא למד ולמעשה עבור כולם". סלבאן הוסיף כי הצלחתו של פיצ'אי מוכיחה כי "לא משנה מה הרקע של האדם - אם הוא עובד במלוא המרץ כדי להגיע למטרה - הוא יכול להצליח".
בינתיים, פרסם אתר Indian times פרטים נוספים על ילדותו של פיצ'אי, שנולד ב-1972 בעיר צ'נאי, בירת מדינת טאמיל נאדו שבדרום הודו. אמו עבדה בעבר כקצרנית, אך לאחר לידתו של פיצ'אי היא הפכה לעקרת בית. אביו הוא מהנדס אלקטרוניקה, שעבד בחברה בריטית בהודו. "כשחזרתי הביתה דיברתי עם בני הרבה על העבודה שלי ועל האתגרים שעמדו בפניי", סיפר אביו של פיצ'אי בראיון לבלומברג לפני כמה חודשים. "למרות שהוא היה צעיר, הוא היה די סקרן לגבי העבודה שלי. אני חושב שכבר אז הוא נמשיך לתחום הטכנולוגיה".
בני המשפחה התגוררו בדירת שני חדרים ופיצ'אי ואחיו הצעיר ישנו בסלון הבית. פרט לטלפון, במהלך שנות ילדותו לא הייתה בביתו טלוויזיה ולאביו לא הייתה מכונית. הם היו נוסעים בתחבורה הציבורית או בקטנוע שעליו רכבו ארבעת בני המשפחה ביחד.
כשפיצ'אי היה בן 12 קיבלו בני המשפחה טלפון. מכריו סיפרו כי הוא זכר כל מספר טלפון שחייג. "דוד שלי התקשר אליי ואמר לי שהוא שכח מספר טלפון, ואני ידעתי להגיד לו מה המספר", התגאה פיצ'אי באחד הראיונות שהתקיימו איתו בעבר. "אז לא הייתי בטוח שהזיכרון הזה מסייע".
משפחתו של פיצ'אי לקחה הלוואה כדי לממן לו את כרטיס הטיסה ללימודים באוניברסיטת סטנפורד שבקליפורניה. אביו ניסה לקחת הלוואה, וכשלא אישרו לו - הוא פתח את תוכניות החיסכון שלו. האב הוציא 1,000 דולר מהחשבון, יותר מהמשכורת השנתית שלו.
בשנת 1993, כשהגיע לסטנפורד, התקשה פיצ'אי לקנות תיק שעלה אז 60 דולר ולכן הוא בחר לקנות תיק משומש. בארצות הברית הוא התגורר אצל משפחה מארחת במשך כמה שנים. חברתו, כיום אשתו, נשארה באותה תקופה בהודו.
כמו מייסדי גוגל, גם פיצ'אי לא השלים את לימודיו במסלול הדוקטורט בסטנפורד והוא עבד כמהנדס בחברה בסנטה קלרה, לאחר מכן עבר לחוף המזרחי והשלים את לימודי התואר השני שלו. לגוגל הוא הגיע ב-1 באפריל 2004, היום שבו הושק שירות הדואר האלקטרוני gmail.
ב-11 השנים האחרונות בחברת הענק הוא התקדם מתפקיד של מנהל מוצר פשוט. בין היתר הוא היה שותף בפיתוח הדפדפן גוגל כרום. למרות הפסימיות של מנכ"ל החברה דאז, אריק שמידט, שחשב שמדובר בפרויקט מיותר, הדפדפן הפך להצלחה והוא המוביל ברוב מדינות העולם. באופן אירוני, דווקא בהודו גוגל כרום עדיין לא מוביל.
בשנת 2010 ניסו בטוויטר לפתות את פיצ'אי לעבור אליהם והציעו לו תפקיד בכיר בחברה. גוגל לא ויתרה על הכישרון, ועל-פי הדיווחים הוא קיבל בין 10 ל-50 מיליון דולר כדי להישאר בחברת הענק, סכום עתק לאיש שלא יכול היה להרשות לעצמו לרכוש תיק גב ב-60 דולר כשהגיע לארצות-הברית.
שלוש שנים מאוחר יותר הוא קודם והפך לאחראי על פרויקט אנדרואיד במקומו של אנדי רובין. גם בתפקיד הזה הוא לא אכזב והפך לסגן נשיא בחברה. על-פי שמועות בעמק הסיליקון, פיצ'אי קיבל את התפקיד הבכיר כדי שלא יעזוב לחברה מתחרה.
המהפך של גוגל
אחד ממייסדי גוגל והמנכ"ל הנוכחי לארי פייג' הודיע הבבלוג שלו כי הוא יהפוך מעתה למנכ"ל אלפבית. מייסד נוסף, סרגיי ברין, ישמש כנשיא אלפבית. סגן הנשיא סונדאר פיצ'אי ימונה למנכ"ל גוגל. "אלפבית תחליף את גוגל כחברה הנסחרת בבורסה וכל מניות גוגל יועברו אוטומטית לאלפבית, עם כל הזכויות הנלוות. המבנה החדש יאפשר לנו להתמקד בהזדמנויות המדהימות שיש בגוגל", כתב פייג' בבלוג.
אלפבית תהיה חברת האם, ובין היתר תהיה אחראית על היוזמות החדשות שגוגל החלה בהן בתקופה האחרונה. בהודעה לתקשורת ששלח פייג' הוא שיבח את פינצ'אי, שיקודם כחלק מהמהלך, אחד החשובים ביותר בשוק בשנים האחרונות. "ברור לנו ולדירקטוריון כי הגיע הזמן שסונדאר יהיה מנכ"ל גוגל. אני מרגיש בר מזל שאדם כה כשרוני יהיה האחראי על גוגל המתכווצת מעט, והדבר יאפשר לי זמן פנוי להגשים את החלומות שלנו".
באתר הכלכלי "ביזנס אינסיידר" הסבירו את ההיגיון מאחורי מהפכת גוגל. "החברה לקחה בשנים האחרונות יותר ויותר הימורים גדולים, שביניהם לבין המטרה המקורית של החברה כארגון המידע העולמי יש מעט מאוד".