שקד: מדינה אפריקנית תקלוט מסתננים כלואים
לאחר התערבות בג"ץ בתיקון לחוק המסתננים, שרת המשפטים מספרת כי יש מגעים מתקדמים עם מדינה שלישית שתקלוט את מבקשי המקלט הכלואים במתקן חולות. שקד מזהירה: אם החוק שוב יתוקן - הוא יפשוט את הרגל
הפתרון אחרי התערבות בג"ץ: שרת המשפטים איילת שקד אמרה אמש (ג') ל-ynet כי ישראל נמצאת במגעים מתקדמים ואחרונים עם מדינה שלישית באפריקה כדי שתקלוט מסתננים הכלואים במתקן "חולות".
דבריה של שקד מגיעים לאחר שבג"ץ התערב בפעם השלישית בתיקון לחוק למניעת הסתננות. רוב התיקון לחוק הושאר על כנו, למעט סעיף ההחזקה במתקן הכליאה למשך 20 חודשים. בהחלטת בג"ץ נקבע כי מסתננים ששהו במתקן הכליאה במשך שנה או יותר, ישוחררו תוך 15 יום, דבר שיביא באופן מיידי לשחרורם של כ-1,200 מבקשי מקלט ומסתננים.
שופטי בג"ץ קבעו כי החזקת מבקשי המקלט למשך 20 חודשים, כפי שרצתה המדינה לקבוע בתיקון לחוק, אינה מידתית. שקד מספרת כי בחודשים האחרונים חדרו לתחומי ישראל 57 מסתננים, בהם שניים שעזבו את ישראל מרצון וקיבלו מענק עזיבה של 3,500 דולר, אך שבו בחזרה באופן לא חוקי.
שרת המשפטים מזהירה כי אם יתוקן שוב החוק, כפי ששופטי בג"ץ למעשה רמזו בהחלטתם, הוא יפשוט את הרגל. "כך כבר החוק לא יהיה פתרון לבעיית המסתננים", אמרה שקד, וציינה כי היא מתכוונת בקרוב לשנות את המצב בדמות חוק אחר.
"אתקוף את הבעיה באמצעות חוק הכניסה לישראל דרך חקיקה אלטרנטיבית הקיימת, שבו כלולות הוראות יעילות ומפורטות יותר על אופן הטיפול במהגרים בלתי חוקיים", כך שקד.
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, כתבה בהחלטת בג"ץ: "חירותו של אדם היא היסוד הבסיסי לחייו ולקיומו. שלילתה ולוּ למשך יום אחד פוגעת באופן משמעותי בזכויותיו. שקילתן של הפגיעה הקשה בזכויות המסתננים מזה ושל התועלת הנובעת מהחוק מזה, הובילתני למסקנה כי פרק זמן בן 20 חודשים הוא פרק זמן ארוך יתר על המידה להחזקתם של מסתננים בתנאים מגבילי-חירות מהסוג הנדון. יש לזכור כי מדובר במסתננים שלא ניתן לגרשם מישראל ואשר לא נשקפת מהם סכנה קונקרטית לביטחון המדינה או לחיי אזרחיה. כל חטאם הוא כניסה בלתי חוקית לגבולותינו, אשר בגינה אין המדינה רשאית ככלל להענישם (על פי אמנת הפליטים)".
ההחלטה עוררה סערה במערכת הפוליטית. "בג"ץ שגה גם הפעם בהתעקשותו לפסול בפעם השלישית ברציפות תוך פחות משנתיים חקיקת כנסת שנועדה להתמודד עם תופעת המסתננים", כתב שר הפנים לשעבר גדעון סער בפייסבוק. אליו הצטרף השר לביטחון פנים גלעד ארדן, שחוקק את החוק בגרסתו הנוכחית בעת שהיה שר הפנים. "צר לי צער עמוק על החלטת בג"ץ שפוגעת פגיעה קשה בניסיון המדינה למנוע השתקעות של מסתננים בלתי חוקיים בערי ישראל".
שר הפנים סילבן שלום אמר: "בכוונתי להגיש בדחיפות תיקון לחוק למניעת הסתננות שיקבע את דרכי הפעולה להוצאת המסתננים ויהווה כלי אפקטיבי למאבק בתופעת ההסתננות. הממשלה תמשיך לפעול בתקיפות, כפי שעשתה עד כה, להוצאת המסתננים השוהים בישראל למדינות מוצאם או למדינות שלישיות".
בעקבות ההחלטה יצאו אתמול כמה מאות מתושבי דרום תל אביב כדי להביע את כעסם על ההתפתחות. נלי, תושבת ותיקה משכונת התקווה, אמרה: "אנחנו מפגינים כי מאסנו בכל הדברים שאנחנו עוברים פה בשכונה. אין לנו חיים. אנחנו חיים בגטו פה. עוד מעט יבואו עוד אריתריאים שייצאו מ'חולות'. לזה לא נסכים. יישפך פה דם. יהיה הרבה יותר גרוע מהיום. לא יישארו ישראלים פה ויהיה להם מעוז שלהם".