איך מכינים פנקייק: שאלות האוכל הכי נפוצות בגוגל
עם סירופ שוקולד או מייפל, פירות טרופיים וגם קוקוס ואגוזים קצוצים: אחת משאלות האוכל הנפוצות ביותר שאתם חיפשתם בגוגל היא איך מכינים פנקייק. ערכנו סקירה קצרה, והבאנו לכם חמישה מתכונים של הכוכב הבלתי מעורער של ארוחות הבוקר, וגם מי היו הראשונים שהכינו אותו? פרק ראשון בסדרה
הוא חביב הקהל, מתאים לכל גיל ומצב רוח וקשה לעמוד בפניו: הפנקייק, או כפי שהוא נקרא בעברית - חביתית, נולד באירופה של ימי הביניים ומאז התפשט לכל רחבי העולם וזכה לגרסאות שונות; ביוון הקדומה הוא נקרא "טיר'ניטס" (Teganites) מלשון טיגון, בצרפת הוא הפך לקרפ הצרפתי הדקיק, באתיופיה שונה שמו לאינג'רה, בתימן הוא הפך ללחוח, ברוסיה הוא מוכר כבליני, בהונגריה מזהים אותו כפלצ'ינקה ובמקסיקו מכינים אותו מקמח תירס ומכנים אותו טורטיה מקסיקנית.
קשה להצביע על המועד המדויק בו הוא הומצא, אך לפי המקורות ראשיתו של הפנקייק היה על אבנים. מאוחר יותר הוא שוכלל על ידי הרומאים, שהגישו אותו בכל רחבי אירופה עם פלפל ודבש. הוא התחבב על האנגלים וההולנדים, שהביאו אותו עימם לאמריקה בפעם הראשונה ושם הוא הפך ללהיט.
אבל רגע לפני ש"עוגת המחבת" המהירה הפכה לגרסה האמריקאנית שכולנו מכירים עם הקמח הלבן, החמאה והחלב, הפנקייק האמריקאי המקורי הוכן על ידי האינדיאנים מקמח תירס, והיה הרבה יותר מזין ובריא מזה שאנחנו אוכלים היום.
גוגל בדקה עבורנו מהן השאלות שעניינו את הישראלים בתחום האוכל בשנת 2015, ומסתבר שאיך להכין פנקייק הייתה אחת מהשאלות הנצפות. אז אם עשינו לכם חשק לכוכב הבלתי מעורער של ארוחות הבוקר, קבלו חמישה מתכוני פנקייקס מוצלחים במיוחד שתוכלו להכין בבית, ובקלות.
הקלאסי
מתכון של רשת קפה "לנדוור": ניתן לשדרג את טעם הפנקייק ולהוסיף לבלילה וניל, קליפת לימון מגורדת, תפוז ועוד על פי הטעם.
המצרכים:
600 גר' (1/3 2 כוסות) קמח
100 גר' אבקת סוכר
30 גר' אבקת אפייה
קורט מלח
4 ביצים
120 גר' חמאה מומסת
900 מ"ל (3/4 3 כוסות) 'ריויון'
100 מ"ל (1/3 כוס) חלב
אופן ההכנה:
- בקערה (אפשר גם במעבד מזון או מיקסר) מערבבים את כל החומרים היבשים, מוסיפים את הנוזלים ומערבבים היטב בעזרת מטרפה עד לקבלת מרקם אחיד וללא גושים. מניחים לבלילה להתקרר במקרר כשעה לפני השימוש.
- מכינים את הפנקייק: מערבבים את הבלילה היטב לפני השימוש. מחממים מחבת טפלון לחום בינוני, ומשמנים בעזרת חמאה.
- בעזרת מצקת קטנה יוצקים מהבלילה למחבת, וממתינים עד שמופיעות בועות קטנות והבלילה הופכת יבשה מהצד העליון.
- הופכים, וממשיכים לבשל עד שמזהיב משני הצדדים. מניחים בצלחת הגשה ומפזרים אבקת סוכר. ניתן להגיש עם כל תוספת שאוהבים כמו גלידה, פירות טריים, פירות יער, שוקולד או מייפל.
המושחת
מתכון של מסעדת "דיקסי": הפטנט ליצירת פנקייק טוב, בדומה לסופלה או למוס, הוא מינימום ערבוב.
המצרכים:
1.25 כוסות קמח
1 כף אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
1 כף סוכר
75 גר' חמאה (3/4 חבילה)
2 ביצים
1 כפית תמצית וניל
1 כוס חלב
להגשה:
סירופ מייפל/ שוקולד או תות
ריבות - לפי הטעם
אגוזים ופירות יבשים
פירות טריים חתוכים
אופן ההכנה:
- מנפים פעמיים בעזרת מסננת קמח, אבקת אפייה מלח וסוכר. ממיסים את החמאה במיקרוגל או בסיר קטן. טורפים את הביצים, בהדרגה, לתוך החמאה החמה.
- טורפים את החלב ואת תמצית הווניל לתערובת הביצים והחמאה. מערבבים את המרכיבים היבשים בעזרת המטרפה במשך מספר שניות.
- יוצקים את הנוזלים לתערובת היבשה, ומאחדים בעזרת כף עץ את המרכיבים בתנועות קצרות ויעילות ומבלי לבחוש יתר על המידה (גם אם נותרים מספר גושים קטנים - זה לא נורא, תוך זמן קצר התערובת תתאחד). משהים בצד לפחות ל-1/2 שעה.
- מחממים מחבת טפלון גדולה מעל להבה בינונית-גבוהה (אין צורך בשימון, אם משתמשים במחבת ללא ציפוי טפלון מטגנים בחמאה). יוצקים כף מהבלילה למחבת החמה, ולצידה יוצקים כפות נוספות ככל שמאפשר המקום.
- לאחר כדקה או כשהפנקייק מתמלא בועות קטנות והבלילה טרם התייבשה, הופכים אותו בעזרת מרית מתכת דקה. מוציאים לאחר 1/2 דקה נוספת, או כשמרכז החביתית נראה יבש כשבוצעים אותה.
- עורמים ערימה ענקית, ככל שהיציבות מאפשרת, מניחים קוביית חמאה בראש המגדל ומגישים עם סירופ מייפל, שוקולד או תות; ריבות; אגוזים ופירות יבשים; פירות טריים ושאר תוספות מתוקות כיד הדמיון הטובה.
הטרופי
מתכון של רשת "בנדיקט - מסעדת ארוחות בוקר"
המצרכים:
4 ביצים
2 כוסות רוויון
1 כוס חלב
2 כוסות קמח
1 כוס אבקת סוכר
1/2 1 שקית אבקת אפייה
2 כפיות סודה לשתייה
קורט מלח
60 גר' חמאה מומסת
קליפה מגורדת מתפוז אחד
1 בננה, חתוכה לפרוסות בעובי 1 ס"מ
להגשה:
מעט חלב ממותק
קוקוס טחון קלוי - לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מנפים את הקמח, אבקת האפייה, אבקת הסוכר, הסודה לשתייה והמלח לקערה גדולה ויוצרים גומה במרכז.
- בקערה נפרדת מערבבים את הביצים, החלב והרוויון. שופכים את תערובת הנוזלים שהתקבלה למרכז החומרים היבשים וטורפים את התערובת מהחוץ כלפי פנים.
- כש-3/4 מהרכיבים היבשים נטמעים בנוזלים, מוסיפים את החמאה המומסת. מערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
- מוסיפים את גרידת התפוז, ומקפידים לא לערבב יותר מידי. מניחים את התערובת במקרר ל-10 דקות.
- על מחבת חמה מניחים רינג (טבעת) בקוטר 12 ס"מ, ומשמנים היטב עם חמאה (רצוי חמאה מזוקקת). יוצקים את הבלילה לרינג (בערך 70 מ"ל). מפזרים 5 פרוסות בננה בכל רינג.
- ברגע שנוצרות בועות בחלק העליון של הפנקייק, משחררים את הרינג משוליו, הופכים וממשיכים לטגן במשך כ-3 דקות נוספות.
- הגשה: מניחים 3 פרוסות בננה על הפנקייק, מוזגים עליו חלב ממותק ומפזרים קוקוס קלוי.
האלכוהולי
מתכון של בית הפנקייק המקורי, סניף נמל תל אביבהמצרכים (לכ-15 פנקייקס):
1/2 ק"ג קמח
2 ביצים
150 גר' סוכר
1/4 כוס שמן
1 שקית אבקת אפייה
1/2 סוכר וניל
מעט תמצית רום
1/2 ליטר חלב
1/4 כוס מים
1/4 כוס מי סודה
אופן ההכנה:
- מערבבים היטב את כל החומרים בקערה.
- מחממים מחבת משומנת לחום גבוה, עד לרתיחה. יוצקים מהבלילה למחבת לפי הכמות הרצויה, ממתינים עד להופעת בועות, והופכים.
- מטגנים במשך כ-2 דקות נוספות, ומוציאים לצלחת הגשה. מגישים עם ממרח נוטלה מעל.
הטבעוני
מתכון של "רטרו פנקייק ובר"
המצרכים ל-4 סועדים (8 פנקייקס בקוטר 12 ס"מ):
לפנקייק:
1/2 ק"ג קמח לבן
250 מ"ל סודה
250 מ"ל חלב סויה
1/2 כפית אבקת אפיה
1/2 כפית סודה לשתיה
1/2 כפית אבקת סוכר
קורט מלח
להגשה:
קרם חלבה
סילאן
אגוזי מלך
פיסטוק קלוי
תמרים קפואים
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים לבלילה אחידה, וממתינים במשך 15-20 דקות.
- יוצקים את הבלילה למחבת חמה ומשומנת לגודל הרצוי, ומטגנים משני הצדדים עד להשחמה.