שתף קטע נבחר

 

מחקר מגלה: למה היתושים עוקצים דווקא אתכם?

מחקר אמריקני מגלה כי היתושים משתמשים בשלושה חושים כדי לאתר את המועמדים לעקיצה: ריח, ראייה וחום. איך נוכל להימנע בכל זאת מהעקיצות ומה אפשר לעשות אם כבר נעקצנו?

אתם מתעוררים בבוקר עקוצים בכל הגוף, אבל האדם שישן לידכם, אפילו לא שמע אותם מזמזמים? רבים מאיתנו מכירים את ההתנהלות הזו. עכשיו חוקרים מסבירים למה זה קורה ואיך יתושים יודעים את מי לעקוץ ואת מי כדאי לעזוב.

 

חוקרים גילו באחרונה באמצעות סדרת ניסויים כיצד היתושים משתמשים בשלושת החושים שלהם: ריח, ראייה, וחום על מנת לאתר פוטנציאל עקיצה. מטרת הניסויים שתוצאותיהם פורסמו באחרונה ב- Medical Daily, הייתה לבדוק כיצד היתושים יודעים להשתמש בכל שלושת החיישנים שלהם על מנת לחפש את "הארוחה" הבאה שלהם.

 

קראו עוד במדור פארם נט

סובלים מקנדידה? האבחון והטיפול היעילים

בלי תרופות: הטיפול הטבעי שיעלים סימני גיל המעבר

הנחירות מפריעות לישון: מה יעזור למנוע?

 

בניסוי אחד למשל, שוחרר ריכוז גבוה של פחמן דו חמצני שחיקה את נשיפת האדם וגילו כי היתושים מאוד נמשכו לפלומה המרוכזת של פחמן דו חמצני. החוקרים הצליחו לייצר מודל שמראה כיצד יתושים מוצאים "קורבן" על פני מרחקים שונים.

 

בטווח של 10 עד 50 מטרים, היתוש ננעל על פליטת דו תחמוצת הפחמן של בני האדם ובין 5 ל-15 מטרים, היתוש מסוגל לקלוט אנשים מבחינה ויזואלית וככל שהוא מתקרב עוד יותר, במרחק של אפילו פחות ממטר, היתוש מסוגל לזהות את חום הגוף שלנו ובכך להתכונן לעקיצה עסיסית.

 

עוד התגלה כי היתושים עוקבים אחר חום הגוף שלנו, כדי לוודא שהדם שלנו עדיין חם, ומשתמשים בעיניהם, כדי לוודא שאנחנו תואמים למה שחיישנים אחרים שלהם העלו בבדיקה.

 

היתוש רואה אתכם ובא ()
היתוש רואה אתכם ובא

 

איך ניתן להימנע?

ד"ר אלכס אלטס מומחה ברפואת העור, מסביר איך ניתן לנסות ולהימנע מהעקיצות:

 

קירור המקום:  למשל על ידי קרח שיוביל להפחתת הכאב והגרד. נוסף על אלה ישנם תכשירים אשר פותחו במיוחד לטיפול והקלה על הגרד, החל מג'ל אלוורה ועד לתכשירים המכילים סטרואידים. במידת הצורך ישנם תכשירים אנטי היסטמינים; כדורי בליעה נגד אלרגיות.

 

"כאשר מדובר במקרה של ריבוי עקיצות או מקרים בהם טיפול מקומי לא עוזר, נשלב טיפול מקומי במקביל לטיפול דרך הפה", הוא מסביר.

 

התנהגות מונעת: חשוב לזכור שהטיפול הטוב ביותר הוא למעשה הימנעות מעקיצות. כמו למשל: להקפיד על לבוש ארוך. בנוסף, טיהור הבית מחרקים ויונים, יכולים לעזור ולמנוע את העקיצות ולפתור את הבעיה טרם התחילה.

 

תכשירים מונעי עקיצות:

 

אליעז רז, רוקח קהילתי בסופר-פארם, מסביר: "ישנם תכשירים המבוססים על שמן ציטרונלה ואקליפטוס לימוני, הידועים ביכולתם להרחיק את היתושות שהן למעשה אלה שעוקצות. התכשירים הקיימים בשוק מגיעים בצורה של תרסיסים, ג'לים, רול-און, וכמובן, השמן האתרי הנקי של צמח הציטרונלה.

 

"מלבד השמן, ניתן לפזר את התכשירים על העור. אין צורך למרוח שטחים גדולים - מספיק "לסמן" נקודות על פני האיזורים החשופים. יש להיזהר מאיזור העיניים והפה.

 

"למי שלא רוצה למרוח על עורו העדין של ילד (למרות שרב התכשירים מותאמים לגיל 3 ומעלה), ניתן להשתמש בשמן במבער שמנים, או במכשיר אדים קרים ייעודי להפצת שמנים. ניתן גם לקחת טישו או ממחטה, להניח עליה שכבה נכבדה מהג'ל, ולמקם במרכז החדר או בסמוך למיטת התינוק", הוא מסביר.

 

התכשירים הנפוצים למניעה:

איקס-תוש (של חברת מורז) - קרם-ג'ל המבוסס על שמן הציטרונלה ואקליפטוס לימוני.

ג'ל ציטרונלה פורטה (של לייף) - ג'ל המבוסס על ריכוז גבוה של שמן הציטרונלה.

באזז roll on או Autan Protection plus תרסיס למבוגרים, המעניקים הגנה מפני העקיצות והגירודים.

"פנגד-תוש" מבית פנסטיל ג'ל, תכשיר בצורת מגבונים אישיים המגנים מפני עקיצות יתושים ומעופפים.

אתוש (של חברת פריגו) - קרם נוסף המבוסס על השמן הנ"ל.

 

 

אחרי שנעקצתם

אם כבר נעקצתם, רז מפרט איך ניתן להקל על הגרד והאדמומיות בעזרת התכשירי הבאים:

 

ג'ל פניסטיל: ג'ל תרופתי הנמכר ללא מרשם רופא בכל בתי-המרקחת, המכיל חומר אנטי-אלרגי המקל על התסמינים של גרד, אדמומיות ונפיחות באיזור. ניתן למרוח 3-5 פעמים ביממה לפי הצורך.

 

ג'ל להרגעת העור של לייף - ג'ל טבעי המרגיע תסמינים של גרד, אדמומיות ונפיחות. מבוסס על חומרים טבעיים כגון: תמצית בצל, אלוה-וורה, אלנטואין ועוד. ניתן למרוח כל שעה עד להטבה. מומלץ לשמור במקרר, כי עצם מגע הג'ל הקריר מרגיעה את העור עד לחדירת החומרים הפעילים לעור.

 

ג'ל קומבדורון (של חברת וולדה) - ג'ל יעיל מיוחד, המבוסס על תמצית צמח הסרפד, צמח הארניקה, וסודיום אלגינט. גם את הג'ל הזה מומלץ לשמור במקרר כדי להינות מהקרירות שלו עד לספיגו ולהשפעתו.

  

THIOGEL (של חברת רקח) - ג'ל נוסף אנטי-היסטמיני נוסף למריחה חיצונית.

 

ג'ל אלו-ורה מסדרת SHOW של חברת "כצט"

 

רז מוסיף ואומר כי במקרים בהם המצב אינו משתפר, ויש חשש לזיהום, יש לפנות לרופא לצורך קבלת טיפול רפואי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך היתוש מוצא דווקא אתכם?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים