שתף קטע נבחר
 

רשות החשמל: מתווה הגז יעלה לציבור 13 מיליארד שקל

חוות הדעת שהסעירה את המדינה נוכח הכוונה לפטר את יו"ר הרשות חושפת: יש לבצע שינויים במתווה, אחרת הוא יביא להתייקרות של 30% במחיר הגז הטבעי ויוביל לעלייה במחיר החשמל. איגוד תעשיות חיפושי הגז: "חוות הדעת המגמתיות והלא מקצועיות של הרשות פוגעות בכלכלת ישראל ואזרחיה"

על רקע ההאשמות במערכת הפוליטית, כי ראש הממשלה ושר האנרגיה פועלים להדחת יו"ר רשות החשמל בשל התנגדותה למתווה הגז, פרסמה היום (ד') הרשות את חוות הדעת שלה בנוגע למצב במשק הגז. חוות דעת זו נותרה עד כה חסויה בפני הציבור. מחוות הדעת עולה כי ברשות החשמל סבורים שהשארת המצב הקיים על כנו תוביל להתייקרות של עד 30% במחיר הגז הטבעי למשק הישראלי וכי העלות המצטבר לכלל הציבור עשויה להגיע לסכום של 13 מיליארד שקל עד שנת 2029.

 

כתבות נוספות בנושא בערוץ הכלכלה:

 

כדי להימנע מכך מציעים ברשות לתקן את ההסכמים שנחתמו בין יצרניות החשמל הפרטיות לספקיות הגז החל משנת 2014 ואילך. כמו כן, מציעים לקבוע את מחירם של מאגרי הגז שיימכרו ("כריש", "תנין" וחלקים ממאגר "תמר") בהתאם לחוזים המתוקנים, על מנת שלא יימכרו במחיר מופקע שעלותו תגולגל על הציבור.

 

ברשות מציינים כי שני הצעדים הללו לא מופיעים במתווה הקיים ומביעים תמיהה על כך, לאור עובדה שמכתב ששלח הממונה על התקציבים באוצר לרשות במרס 2015 מציין כי יש לבצע שינויים בחוזים שנחתמו מאז שנת 2014. "הרשות מציינת כי לא ברור איזה שינוי נסיבות התרחש מאז מועד מכתב זה אשר מצדיק את שינוי העמדה הממשלתית ביחס להסכמי הגז", נכתב בחוות הדעת.

האם היא תפוטר בסופו של דבר? יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש-הכהן (צילום: אייל יצהר) (צילום: אייל יצהר)
האם היא תפוטר בסופו של דבר? יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש-הכהן(צילום: אייל יצהר)
 

הצמדת מחיר הגז למדד המחירים לצרכן בארה"ב - טעות

בראש ובראשונה, מציעה רשות החשמל לבטל את הסעיף בחוזים שמצמיד את מחיר הגז למדד המחירים לצרכן בארה"ב, בתוספת 1%. ברשות טוענים כי הצמדה זו אינה מוצדקת ותגרום בעתיד להתייקרות מיותרת של הגז. לראייה, הם מציגים בחוות הדעת טיוטה של חוזה שעליו התכוונה חברת החשמל לחתום עם "תמר" לפני שנפסקה אספקת הגז ממצרים.

 

בחוזה זה, שנוסח כאשר מאגר "תמר" לא היה הספק הבלעדי למשק הישראלי, הוצמדו מחירי הגז למחיריהם של מקורות אחרים לייצור אנרגיה, כמו פחם, סולר ומזוט. ברשות דורשים שהמתווה יכלול התערבות בהסכמים שנחתמו והחלפת ההצמדה למדד המחירים בארה"ב בהצמדה למחירי הגז בעולם.

 

כמו כן, מציעים ברשות החשמל לפתוח מחדש את כל ההסכמים שנחתמו אחרי שנת 2014 ולקבוע בהם תקרה שמחיר הגז לא יכול לעבור אותה. ברשות מציעים כי תקרה זו תעמוד על 5.8 דולרים ליחידת חום.

 

לבסוף, מזהירים ברשות החשמל מהכוונה לקבוע את מחירם של מאגרי הגז שיימכרו במסגרת המתווה על בסיס החוזים הקיימים. ברשות מציינים כי מכיוון שהחוזים הקיימים מבטיחים עלייה חדה של מחירי הגז בעתיד, הם משקפים רווחיות גבוהה במיוחד למאגרים שיימכרו. רווחיות זו תבוא לידי ביטוי במחיר שבו יימכרו המאגרים לבעלים החדש, ואת המחיר הזה יישאף הבעלים החדש לגלגל על הציבור דרך מחיר הגז.

 

"אם אכן ייקבע מחיר ראוי נמוך יותר להסכמים חדשים אלו, מכירת 'כריש' ו'תנין' תתבסס על מחיר גז נמוך בעד 21% בקירוב בסוף העשור, לעומת מחיר הגז הממוצע אשר מונצח במסגרת טיוטת המתווה הממשלתי", נכתב בחוות הדעת של הרשות. "כך, הספקים אשר ירכשו את המאגרים יוכלו להציע מחירי גז נמוכים במועד פתיחת ההסכמים מבלי לפגוע בהחזר ההשקעה".

צילום: אורי דוידוביץ' אלי סגל ואלי מנדלבאום

צילום: אורי דוידוביץ' אלי סגל ואלי מנדלבאום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אישור מתווה הגז יביא להתייקרות החשמל ב-6%

ברשות החשמל מציעים גם לרסן את ההתחייבות הקיימת בחוזים שנחתמו עד כה לרכוש בעתיד כמויות גז נוספות ממאגר "תמר". בחוות הדעת נטען כי התחייבות זו גורמת לכך שגם כאשר ייכנסו מאגרים חדשים למשק, הם לא יוכלו להתחרות במאגר "תמר" מפני שיצרני החשמל יהיו מחויבים לרכוש כמויות כאלה, שלא יהיה להם צורך בגז שמציעים השחקנים החדשים.

 

להורדת המחיר בחוזים שנחתמו מאז 2014 מיוחסת חשיבות עליונה בחוות הדעת, בעיקר בגלל שבשנת 2021 ייפתח המחיר שמשלמות חברת החשמל וחלק מיצרניות החשמל הפרטיות למשא ומתן מחודש. על פי חוות הדעת, רמת מחירים נמוכה יותר בחוזים של היצרניות הפרטיות תאפשר ליצרני החשמל כולם לנהל משא ומתן מנקודת ייחוס נמוכה יותר, וכך להגיע למחיר זול יותר.

 

ברשות טוענים כי אישור מתווה הגז יוביל להתייקרות החשמל בישראל בשיעור של 6% עד שנת 2029, וכי אם תתקבל הצעתם התייקרות זו תהיה בשיעור של 1.75% בלבד. בחוות הדעת צוין גם כי הרשות "מודעת לכך כי בקבלת החלטה ממשלתית בסוגיית הגז הטבעי כרוכים שיקולים שונים, שאינם רק נושא מחירי ותנאי הסכמי הגז, אולם היא רואה חשיבות רבה בשיקוף היבט זה בפני מקבלי ההחלטות בנושא, טרם קבלת ההחלטה הסופית".

 

מאיגוד תעשיות חיפושי הנפט והגז בישראל נמסר בתגובה: "מדובר ברשות שכידוע גרמה נזק אדיר למשק החשמל ולציבור הישראלי ומנסה כעת לגרום נזק נוסף למשק הגז הטבעי במדינת ישראל. חוסר היציבות והשינויים התכופים של רשות החשמל פגעו קשות ביצרני החשמל הפרטיים והיזמים בתחום האנרגיות המתחדשות. הגז הטבעי ממאגר תמר הוזיל את עליות ייצור החשמל בלמעלה מ- 21 מיליארד שקלים בשנים 2013 ו-2014 (ביחס לשנת 2012, בה היה מחסור חמור בגז טבעי) ורק בשל ניהול כושל של רשות החשמל לא הגיע החיסכון לצרכנים.

 

"חוות הדעת המגמתיות והלא מקצועיות של רשות החשמל פוגעות בכלכלת ישראל ואזרחיה. אנו תקווה שמאבק על תפקיד לא יגרום לפגיעה באזרחי מדינת ישראל."

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש הכהן
מומלצים